Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последният залез през погледа на танца

ЕКОЛОГИЯ И ИЗКУСТВО

Последният залез през погледа на танца

Видео премиера и среща-разговор с творческия екип на танцово-театралния пърформанс поставят темата за опазването на околната среда

Гьоте-институт България и творческият екип на проекта THE LAST SUNSET / "ПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛЕЗ" Ви канят на откриваща дискусия, фокусирана върху опазването на околната среда и начините, по които изкуството може да бъде използвано като изразно средство, обвърза

Гьоте-институт България и творческият екип на проекта THE LAST SUNSET / "ПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛЕЗ" Ви канят на откриваща дискусия, фокусирана върху опазването на околната среда и начините, по които изкуството може да бъде използвано като изразно средство, обвързано с кауза.

Дискусията е на 22 март от 18.30 в Гьоте-институт. 

Предстоящият танцово-театрален потапящ спектакъл е дело на режисьорите Коста Каракашян, Антония Георгиева и Диего де ла Роса (Frantics Dance Company, Германия).

Премиерата му ще бъде през май в рамките на официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема "Икономия на средствата", в партньорство с Музей "Дом на хумора и сатирата", "Грийнпийс" - България, Екологично сдружение "За Земята", Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово, Гьоте-институт България и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Идеята, обединяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян (Studio Karakashyan, България) и Ангел Бондов ("Грийнпийс" - България) по време на уъркшоп за артисти и еколози в Габрово и към режисьорския екип се включват Антония Георгиева и Диего де ла Роса, като тримата се фокусират върху създаване на гласност за вредата от горенето на въглищата и други изкопаеми горива върху човешкото здраве и природата чрез изкуство.

Още

Какво е мъжествеността пита Коста Каракашян в новия си документален филм

Какво е мъжествеността пита Коста Каракашян в новия си документален филм

"Последният залез" е дело на режисьорите Коста Каракашян, Антония Георгиева и Диего де ла Роса (Frantics Dance Company, Германия). Премиерата му ще бъде през май в рамките на официалната програма на 25ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема "Икономия на средствата", в партньорство с Музей "Дом на хумора и сатирата", "Грийнпийс" - България, Екологично сдружение "За Земята", Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово, Гьоте-институт България и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Още

Срещу табутата и предразсъдъците: Документалният танц на Стефани Ханджийска

Срещу табутата и предразсъдъците: Документалният танц на Стефани Ханджийска

По време на събитието в София, творческият екип ще разкаже за съвместната им работа с "Грийнпийс" - България и за първи път ще прожектира трейлъра на проекта, заснет в близост до град Гълъбово, чийто жители са изложени на системно замърсяване със серен диоксид в близост до ТЕЦ "Брикел", една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Темата за отрицателното влияние на изкопаемите горива и експлоатацията им ще бъде представена чрез дистопичен портрет на бъдеще без устойчива енергия, но с всичките негативни ефекти върху въздуха, водата и човешкото здраве, които вече са реалност в България.

Участници в дискусията:

Коста Каракашян - сърежисьор, съхореограф | Studio Karakashyan
Антония Георгиева - сърежисьор
Диего де ла Роса - сърежисьор, съхореограф | Frantics Dance Company
Маргарита Доровска - директор на музей "Дом на хумора и сатирата"
Десислава Микова - координатор на кампанията "Климат и енергия", "Грийнпийс" - България

Още

За танца, който излиза извън границите на тялото

За танца, който излиза извън границите на тялото

Събитието в Гьоте-институт на 22 март е отворено за широката публика, която има интерес към проекта и неговата премиера през май месец.

Представлението през май ще се проведе в Регионалното депо за неопасни отпадъци в град Габрово и в него ще участват девет професионални танцови артисти от България и Германия, които вече направиха първите репетиции на терен. Те ще преведат публиката през различните пространства на Депото по залез слънце, като освен визуалното, сетивното преживяване ще бъде водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на енергия навреме.

"Последният залез" е ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства" и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Още

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Френският хореограф Кевин Джийн, който саботира мъжествеността

Още

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

Още

“Колектив” и “Добре дошли в Чечня” в краткия списък на Оскар 2021

“Колектив” и “Добре дошли в Чечня” в краткия списък на Оскар 2021

Още

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия си спектакъл "Гала"

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия си спектакъл "Гала"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

I’mpro Fest - фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос