Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина актрисата и любим тв глас Венета Зюмбюлева

IN MEMORIAM

Почина актрисата и любим тв глас Венета Зюмбюлева

След себе си тя остави красиви спомени у милиони зрители, които са плакали и са се смеели с нея в театъра, в киното и пред телевизора

Отишла си е актрисата и легендарен тв глас, познат на няколко поколения зрители - Венета Зюмбюлева. Тъжната вест съобщиха колегите й от Младежкия театър.

"Уважаеми зрители, с прискърбие и тъга ви съобщаваме, че прекрасната и отдадена на театъра актриса Венета Зюмбюлева напусна този свят.

След себе си тя остави безброй приятелства, неописуема любов към театъра и безброй красиви спомени у милиони зрители, които са плакали и са се смеели с нея в театъра, в киното и пред телевизора, докосвайки се до таланта ѝ, както на самия екран, така и като глас зад кадър в множеството филми и сериали, в които Венета Зюмбюлева участва като озвучаваща актриса.

За стотици хиляди деца Венета Зюмбюлева беше и част от магията на детството като водеща на детското предаване "Не се сърди човече" по Българската национална телевизия. Кака Венета ни напусна, но духът и ще бъде винаги помнен и обичан.

Венета Зюмбюлева беше изключителна част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър. И винаги ще бъде такава.

Тя ще бъде запомнена с таланта, топлотата и усмивка си.

Младежки театър "Николай Бинев" изказва най-искрените си съболезнования.

Поклонението ще се състои на 18-и юли, неделя, в 14:30 ч. в храм "Преображение Господне". Адресът на храма е улица "Ралица" N:2, ж.к. Лозенец, София.", съобщиха от Младежкия театър.

Венета Зюмбюлева е родена на 2 юни 1946 г. През 1958 г. започва да учи актьорско майсторство в школата на Пионерския дворец, на която ходи заедно с бъдещия си колега Любомир Младенов. През 1970 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" с актьорско майсторство за драматичен театър в първия клас на професор Надежда Сейкова.

Актрисата се откроява с ролите си в следните театрални проекти - Рада в "Женски години" от П. Стефанов, Н. Драгова, реж. Дим. Стоянов (Драм т-р Плевен), в Младежки театър: Силвия - "Двамата веронци" Уилям Шекспир, реж. Л. Тодоров, Анжела в "Архангелите не играят флипер" от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов, Дездемона в "Отело" от У. Шекспир, реж. Любен Гройс (Драматичен театър Благоевград), Ана в "Звезди над утринното небе" реж. Николай Люцканов, Кейт във "Всички мои синове" от Артър Милър, реж. Николай Бинев в Младежкия театър и други.

В телевизионния театър играе в "Хвърчилото", "Последният посетител", "Дом в покрайнините" и др. Има участия и във филмите "Клиника на третия етаж", "След края на света", "Хвърчилото", "Толкова очаквани приятелства", "Бяла магия", "Селцето", "Сбогом, любов".

Тя беше водеща на детски предавания, както и участник в множество детски сериали и радиопиеси. През 1989 г. поема ролята на водеща на телевизионната игра "Не се сърди човече" от Вера Среброва.

Преди 89-а година актрисата участва в множество магнетофонни записи, както и роли в драматизации.

Зюмбюлева се занимава с озвучаване от края на 70-те години до 2017 г. Най-известна е с работата си по озвучаването на редица сериали, измежду които американските сериали "Всички обичат Реймънд" (дублаж на bTV), "Трева", "Братя и сестри", "Модерно семейство" (от първи до пети сезон), "Д-р Зоуи Харт", британските комедийни сериали "Ало, ало!" и "Фолти Тауърс", испанските комедийни сериали "Синьо лято" (дублаж на Българската телевизия) и "Моите мили съседи", пуерториканската теленовела "Три съдби", гръцкия сериал "Блясък", турските сериали "Дъждовно време", "Опасни улици" и "Клетва", руските сериали "Бригада" (дублаж на БНТ) и "Вангелия", индийския сериал "Моята карма", анимационните поредици "Инспектор Инч Хай", "Смърфовете" (първи дублаж на БНТ), "Моето малко пони" "Железния човек", "Най-добрият ми приятел е маймуна" и много други.

През 2004 г. получава номинация за наградата "Икар" в категория "най-добър дублаж" (тогава наричана "Златен глас") за дублажа на "Ало, ало!" и "Отдаденост".

През 2006 г. печели статуетката за озвучаването на сериалите "Отдаденост" и "Всички обичат Реймънд".

На 21 декември 2012 г. ѝ е връчена наградата Дубларт за цялостен принос.

През 2017 г. взима решението да се оттегли от дублажа. Последните ѝ участия в сериали са в петия сезон на "Модерно семейство", излъчен през 2016 г., и първия сезон на "Това сме ние", излъчен от 2016 до 2017 г.

Поклон пред паметта й!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Mamma Mia! на лятната сцена на езерото Панчарево

Завладяващите песни на "АББА" и либретото на Катрин Джонсън ще ни потопят в невероятната история за гръцко лято, пламенна любов и един магичен остров, където изненадващите ситуации въвличат дори зрителите в комично-драматичния сюжет на спектакъла

Украинката Оксана Линив стана първата жена, дирижирала оркестъра на фестивала в Байройт

Меркел приветства диригентката Линив. На въпрос как би коментирала факта, че за първи път жена дирижира опера на фестивала на Вагнер, Меркел отвърна: "Най-сетне!"

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Четвърта премиера в програмата на OPERA OPEN 2021 на Античния театър

"Театър пред театъра" се завръща през септември

Десет спектакъла под звездите очакват зрителите на откритата сцена пред Народния театър