Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

По пътя на сърцето с танцовата звезда Шарон Еял

ONE DANCE WEEK

По пътя на сърцето с танцовата звезда Шарон Еял

Да танцуваш любовта – звезден спектакъл в Пловдив този уикенд

ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето (Снимка: Ursula Kaufmann)

Любовта... всеки има свой начин да я изрази. За любовта е изречено, написано, нарисувано, заснето, споделено толкова много. А Шарон Еял, една от най-ярките звезди на съвременната сцена, разказва за най-великото човешко чувство чрез танц.

Елегантни и радикални едновременно, механизирани и плавни, но най-вече естествени - това са движения, които няма как да объркате, щом ги видите веднъж. Защото не са подчинени на правила, а извират от дълбините на човешката душа. Импровизация и чиста красота.

ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето (Снимка: Ursula Kaufmann)

Още

Извънредни дати за 3 от спектаклите на ONE DANCE WEEK

Извънредни дати за 3 от спектаклите на ONE DANCE WEEK

В Пловдив, в рамките на фестивала ONE DANCE WEEK, Еял дойде за първи път у нас и ще представи спектакъла ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето - завършек на нейната завладяваща трилогия за влюбването, раздялата и новите пътища.

Грандиозната продукция пристига в Града на тепетата само 5 дни след световната премиера на престижното Биенале на танца в Бохум, Германия, и преди най-важните сцени и фестивали за танц в света. Спектакълът ще гледаме в две поредни дати - на 5 и 6 октомври - на сцената на Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив.

Отзивите в Германия са повече от положителни.

"Това беше любов от пръв поглед. L-E-V Company напълно отвяха публиката... Невероятно, но нежно - танц с висока художествена стойност, представен с лекота, сякаш отвъд физическите граници", написа веднага след световната премиера сайтът Lokalkompass.de.

ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето (Снимка: Ursula Kaufmann)

Нека тялото говори

Шарон Еял (Снимка: Eyal Nevo)

Според разбиранията на Шарон Еял, тялото и чувствата се неразривно свързани. Тя търси абсолютната свобода в танца - като разбърка всички правила и модели, измисли свои, изследва ги и получиш нещо съвсем ново. Това важи за геометричната прецизност на балета, логиката на природата, вслушването в тялото и, както ще видим, изживяването на любовта. Резултатът е нещо повече от съвременен танц - приливна вълна от човещина и емоционалност.

"Това е процес на вътрешно търсене, който продължава. Да се научиш да бъдеш себе си - това е уникално. За мен най-важни са чувствата, а те се променят", казва Шарон Еял в интервю за начина, по който създава своите хореографии.

ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето (Снимка: Ursula Kaufmann)

Тя и Гай Бехар, мултимедиен дизайнер и диджей, създават L-E-V Company през 2013-а година. Творбите им моментално се превръщат в безапелационни световни събития, очаквани с огромен интерес. Причината? Смесица от танц, атлетика, мултимедия, драматургия, страст и мода. Спонтанни и пластични движения, които на първо поглед са несъвместими, но всъщност образуват отделен език. Перфектни тела в едва доловим щрих от класически линии. Артисти с безкомпромисна физика и танцувална техника, описвани от критиката като "желязо под кадифена ръкавица" и "стомана, която се движи".

Ревю на Dior по време на Парижката седмица на модата

Започнала от детска възраст с класически балет, а в последствие усъвършенствала в продължение на 18 години движенческия език "Гага" на култовия израелски хореограф Охад Нахарин, Шарон Еял днес е звезда в пълнокръвния смисъл на думата. Виждали сте я в музикални клипове, на модния подиум - като автор на хореографията за модното ревю на Dior по време на Парижката седмица на модата, като преподавател и модел.

Ревю на Dior по време на Парижката седмица на модата (Снимка: AFP)

Трилогията за любовта

L-E-V Company, чието име съдържа думата "сърце" на иврит (lev), се издига на световната сцена със спектакъла OCD Love - екстремни движения, съответстващи на екстремни емоции. Това е любовта, изпуснала своя шанс. Това е липсата на любимия тук и сега. Това е дупката във времето, която разделя. Спектакълът е вдъхновен от вдъхновяващото любовно стихотворение на Нийл Хилборн. Поемата е изповед на мъж, страдащ от ОКР - заради неговите мании, тревожност и натрапчиви мисли, той губи голямата си любов.

LOVE Chapter 2 е по-наситена приказка за самотата, отчаянието и опитите за човешко сближаване. Спектакълът обърква и покорява, защото е демонстрация на човешката чувствителност от най-висока степен. Да функционираш на парчета, след като загубиш любовта. Да мечтаеш в тяло, което не чува и не усеща.

LOVE Chapter 2 (Снимка: André-Le-Corre)

А третата част... нямаме търпение да я видим.

Гледайте ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето на 5 и 6 октомври в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив.

ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето (Снимка: Ursula Kaufmann)

Билети за спектакъла може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на Easypay. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства и е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и с подкрепата на Министерството на културата. L-E-V Company гостуват у нас с подкрепата на Посолството на Израел в София.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

Още

Танц срещу безразличие

Танц срещу безразличие

Още

Европейска премиера на ONE DANCE WEEK

Европейска премиера на ONE DANCE WEEK

Още

Танцът завладява Пловдив от септември

Танцът завладява Пловдив от септември

Още

Танц вместо думи идва от Япония на ONE DANCE WEEK

Танц вместо думи идва от Япония на ONE DANCE WEEK

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от Европейския музикален фестивал 2022

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

Премиера на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей на 13 май в Yalta Art Room

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ

Двама президенти, кмет, принц, министри и холивудски знаменитости аплодираха младите таланти