Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Хенри IV”- една велика метафора на живота като маскарад

VIII КОЛЕДНИ ТЕАТРАЛНИ СЕДМИЦИ – ВАРНА 2017

„Хенри IV”- една велика метафора на живота като маскарад

Варненският драматичен театър ще представи на 22 декември най-новата си постановка по Луиджи Пирандели на режисьора Лилия Абаджиева

Детайл от плаката

В рамките на VIII Коледни театрални седмици - Варна 2017, Варненският драматичен театър ще представи на 22 декември за трети път, след успешните премиерни спектакли в началото на месеца, най-новата си постановка "Хенри IV" от Нобеловия лауреат Луиджи Пирандело. Toва е вторият спектакъл на варненска сцена на изтъкнатата режисьорка Лилия Абаджиева след забележителната й сценична версия на "Фауст" от Гьоте през 2011 г., първа постановка на тази творба в България.

"Хенри IV", постановка на Лилия Абаджиева в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

Вярна на стила си, Лилия Абаджиева и сега е автор на постановката, сценичната версия и музикалната картина. Както винаги, тя работи и сега в тандем със съпруга си, художника Васил Абаджиев, който създава една изключително зрелищна сценография, подкрепена с ефектни костюми и мултимедия. С визията си "Хенри IV" покорява от първия миг зрителя и безотказно го въвлича в едно разтърсващо ментално и емоционално пътешествие.

"Хенри IV", постановка на Лилия Абаджиева в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

"Главният герой всъщност няма име, той е един мним луд, който се представя за Хенри IV. И неслучайно Пирандело не му дава име, защото Хенри може да бъде всеки от нас. В този смисъл името и биографията на историческата личност Хенри IV не са от първостепенно значение. По-скоро пиесата се занимава с един почти метафизичен образ на времето и е една велика метафора на живота като маскарад или детска игра.

"Хенри IV", постановка на Лилия Абаджиева в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

Това е "хронологията" на едно полудяване, което всъщност е привидно, маска пред другите, бягство от света. Загубил любов и приятелство в младостта, героят застива завинаги там в онзи болезнен момент на тази трагична за него загуба. Да остане в тази роля и да я играе вечно, е неговият абсолютно съзнателен избор, това е отречение и бягство от света.

А също и игра на въображението, но и размисъл над автоефективната структура на фантазма. Хенри живее в този фантазъм, услужливо поддържан от приятелите, които достатъчно добре са го забравили през последните години, за да го смятат наистина за луд.

"Хенри IV", постановка на Лилия Абаджиева в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна/Сн. Иван Абаджиев

Застивайки в младостта, Хенри се опитва да зачеркне истинското си лице, но всъщност го намира, като в една въздушна перспектива в живописта, като в една огледална обратна перспектива, която той е превърнал в начин на живот. Това е копнеж по чистотата на младостта, тъга по изгубения рай", споделя Лилия Абаджиева в интервю за Виолета Тончева.

Лилия Абаджиева/Сн. Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, фотограф: Павел Червенков

В артистичния проект със запазената марка на Лилия и Васил Абаджиеви е включен с фотография и синът Иван Абаджиев. Сред актьорите виждаме познати лица, като Стоян Радев, Веселина Михалкова, Симеон Лютаков и Васил Ряхов, с които Лилия Абаджиева работи не за пръв път, но личат и нови и съвсем млади актьори, за които потапянето в магнетичния свят на Лилия Абаджиева е ново и нелесно предизвикателство.

Действащи лица и изпълнители: Хенри IV - Стоян Радев; Маркиза Матилда Спина - Веселина Михалкова; Фрида, нейна дъщеря - Цветина Петрова; Маркиз Карло ди Ноли - Ненчо Костов; Барон Тито Белкреди - Симеон Лютаков; Доктор Дионизио Дженони - Васил Ряхов; Ландолфо (Лоло) - Пламен Димитров; Ариалдо (Франко) - Станислав Кондов; Бертолдо (Фино) - Константин Соколов.

Луиджи Пирандело/Сн. Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

Луиджи Пирандело (1867 - 1936) е един от най-великите драматурзи на XX век. Нобелов лауреат за литература - 1934 година за смелото и брилянтно обновление, което налага в драмата, "за ролята му в разрушаването на старата сълзлива еснафска драматургия с позитивистка подплата".

На 12 години,  роденият в Сицилия автор пише първата си трагедия, която не е запазена. Под неговото перо излизат романи, разкази, стихове и около 40 пиеси. Трагичните фарсове, които е създал, често се разглеждат като предшественици на театъра на абсурда. Интересен факт от биографията на Пирандело е подкрепата на Бенито Мусолини, с която творчеството му е представено в Лондон, Париж, Виена, Прага, Будапеща, Германия, Аржентина, Бразилия и това му носи световна слава. Но впоследствие Пирандело изцяло се дистанцира от фашистката идеология, заради което остава до края на живота си под постоянния надзор на тайната полиция.

На български език са издадени много от книгите на Луиджи Пирандело, между които "Някой, никой и сто хиляди", "Шест лица търсят автор", "Покойният Матиа Паскал", "Лиола", "Падуански каскет", "Избрани творби". Последната му пиеса, поставена на българска сцена, е "Каквато ти ме искаш", реж. Стефан Москов в НТ "Иван Вазов", 2015 г.  

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния

Документална изложба представя Апостол Карамитев пред Народния театър

До 2 април 28 табла разказват за живота и творческия път на големия актьор, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена

"Живакът" на Димитър Живков излиза като роман след 10 години и 250 представления

"Това е роман, от който ще се смеете с глас, който ще пречисти душата ви. И след който с усмивка ще си повтаряте "Я съм могу див!", разказва издателят Христо Блажев