Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Електра тук и сега“ – разказ за днес през далечното вчера

АЛТЕРНАТИВНИ СЦЕНИ

„Електра тук и сега“ – разказ за днес през далечното вчера

"Електра тук и сега" по текста на Маргьорит Юрсенар "Електра или свалянето на маските" е с премиерни дати на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентра"

"Електра тук и сега" по текста на Маргьорит Юрсенар "Електра или свалянето на маските" е с премиерни дати на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентра", зала 1.

Още

"Електра и свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар на теория и практика

"Електра и свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар на теория и практика

Режисьор на представлението е Василена Радева, а в него участват: Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела Ивана-Церовска, Марио Василев, Васил Читанов, Иван Станчев. Сценографията е на Илияна Кънчева, музиката на Емилиян Гацов-Елби, Георги Георгиев-Антика. 

Представлението е на "Паник бутон театър" в копродукция с РЦСИ "Топлоцентрала"

Още от заглавието се разбира, че ключ към представлението "Електра тук и сега" ще бъде връзката с днешното. Но тази актуалност не трябва да се търси в преднамереното осъвременяване на мита, а по-скоро в коментара на историята.

"Електра или свалянето на маските" е оригиналното заглавие на текста, по който тя работи с актьорите Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела Ивана-Церовска, Марио Василев, Васил Читанов, Иван Станчев. Сценограф на спектакъла е Илияна Кънчева, музиката е на Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика, а премиерата му ще бъде на 09 и 10 ноември от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала".

Още

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Маргьорит Юрсенар е първата жена член на Френската академия

Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век - Маргьорит Юрсенар, е написан на прага на Втората световна война. Родена в Брюксел, тя пътува из Европа, Азия и Африка и се установява в САЩ. От 1947 г. става американска гражданка и прекарва целия си останал живот в Америка. През 1980 г. Юрсенар става първата жена, приета във Френската академия.

Режисьорската версия на Василена Радева върху "Електра" на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва. Тази трудна семейна история започва в един сюблимен ден: "Това - казва Василена Радева - е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец." ,

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане и в личностните връзка на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла.

Заедно със своята театрална компания "Паник бутон театър" Василена Радева създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и включва две творчески ателиета и един теоретичен семинар. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон.

Втората част от проекта бе семинарът и дискусията с участието на доц. Камелия Спасова, д-р Слава Янакиева и доц. Петър Горанов, посветен на образа на Електра, на съвременната рефлексия върху античната драма и на разнообразна рецепция върху творчеството на Юрсенар.

Заключителният етап беше актьорският уъркшоп на Василена Радева, който премина в репетиционния процес на "Електра тук и сега", за да се появи като част от репертоара на "Топлоцентрала" през новия сезон.

Представлението се реализира с подкрепата на Столична община.

"Електра тук и сега" се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

Още

Директно включване: София отново е свободен театър

Директно включване: София отново е свободен театър

Още

Предстои второто международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Предстои второто международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Още

Театър отвъд хоризонта: Machina Ex

Театър отвъд хоризонта: Machina Ex

Още

"Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" в Театър Азарян

"Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" в Театър Азарян

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фантомът на операта" удължава дългото си сбогуване на Бродуей

"Това е единственото възможно удължаване за шампиона на Бродуей, тъй като след това театърът ще бъде затворен за основен ремонт след невероятното 35-годишно представяне на шоуто"

Трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

Spam studios поставя за първи път пиесата на известния драматург в I Am Studio

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Здрава Каменова и Гергана Димитрова в три ексклузивни представления на 6, 7 и 9 декември

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

В ролята на трубадура Манрико гостува солистът на Музикалния театър Пеньо Пирозов - на 30 ноември, сряда, от 19 часа

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена