Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са "Две" за стотен път в Народния театър

ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА & ДОРА ГАБЕ

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са "Две" за стотен път в Народния театър

Спектакълът на Юрий Дачев е една вълнуваща история за любовта и великите жени

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две", Народния театър "Иван Вазов

Бойка Велкова и Мария Каварджикова ще бъдат "Две" за стотен път на сцената на Народния театър утре, 22 ноември. Точно в 19:30 часа на Сцена на IV етаж двете талантливи и харизматични актриси от първата ни трупа ще изиграят стотното представление по текст на Таня Шахова пред публика. В спектакъла участват и Ева Тепавичарова и Цветомира Даскалова, които се редуват в ролята на Безмълвната жена от Дома на съюза на писателите в Хисаря, където се развива действието.

Режисьорът Юрий Дачев/Сн. Народен театър "Иван Вазов"

Режисираният от Юрий Дачев спектакъл "Две" разказва историята на две титанични жени, свързани от любовта си към един мъж -Боян Пенев,... и не само - Дора Габе и Елисавета Багряна. Бойка Велкова /Габе/ и Мария Каварджикова /Багряна/ ще въведат зрителите във вълнуващото съ-преживяване на двете именити поетеси и интелектуалци, които съдбата събира в Дома на съюза на писателите в Хисаря. Там, където спомените и любовта ще ги сближават, раздалечават и събират отново. "Две" е пиеса, изтъкана от изтънчени емоции, в които двете актриси с великолепната си игра въвличат зрителите.

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две", Народния театър "Иван Вазов

Много красив момент от постановката е, когато двете поетеси решават да играят на една игра - без думи, единствено с жестове и движения да описват свое стихотворение. Докато другата се опитва да познае кое е то, публиката си припомня най-нежните и хубави думи, които са се изписвали в българската поезия. По някакъв начин симпатизирахме едновременно на кокетната, чувствителна и суетна Дора, но и на леко дистанцираната, овладяна и интелектуална Багряна, непозволяваща си да показва страдание пред други хора. Само вечер, когато е сама със себе си и всички призраци на любови и приятели, отнети й от смъртта, виждаме заключените емоции да изплуват на повърхността.

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две", Народния театър "Иван Вазов

"Има личности, които благодарение на страхопочитанието на пишещите, се превръщат в легенди с втвърдена политура. "Две" не е текст с такива намерения и за мен това е ценно негово качество. Смешно е човек, който се занимава с театър, да вярва, че може да постигне цялата истина за хора, които ги няма, при това толкова многолики като Елисавета Багряна и Дора Габе. Сцената не е място за спиритически сеанси, нейните възкресения са други. Чрез игра и приемане на човешките несъвършенства като приближаване към света на големите.

Бойка Велкова и Мария Каварджикова са „Две", Народния театър "Иван Вазов

Какво се случва с човека, когато усети, че неговото време се оттегля назад? В какво се вкопчва и как противостои на зимата, която пропълзява в едно хисарско лято? С тези въпроси влязох в обезлюделия дом на Съюза на писателите в Хисаря. Навсякъде имаше шапки и книги...", казва Юрий Дачев за спектакъла, посветен на 120 годишнината от рождението на Елисавета Багряна и 125 годишнината от рождението на Дора Габе.

Следващото представление на "Две" е на 11 декември на Сцена на IV етаж в Народния театър "Иван Вазов".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Трагикомедията "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда с премиера на 3 и 4 декември

Spam studios поставя за първи път пиесата на известния драматург в I Am Studio

Българо-немското социално крими "37 клечки кибрит" в "Топлоцентрала"

Здрава Каменова и Гергана Димитрова в три ексклузивни представления на 6, 7 и 9 декември

Гледайте новия спектакъл "Великденско вино"

В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

В ролята на трубадура Манрико гостува солистът на Музикалния театър Пеньо Пирозов - на 30 ноември, сряда, от 19 часа

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена

Датският кралски балет прекратява работата си с Джон Нойнмайер заради "расистко" представление

Хореографът защити позицията си, като обясни: "Въпреки че разбирам възраженията срещу рисуването върху тялото на танцьор, за да влезе в роля, не вярвам в цензурирането на хореографията заради отрицателно погрешно тълкуване на един човек"