Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

ДИЛЕМИ НА СЪВРЕМИЕТО

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека

Автограф от автора на книгата Валерий Тодоров / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Журналистът-международник Валерий Тодоров представи новата си книга "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и още във встъпителните си думи отдели медиите от журналистиката като призвание.

"Не всичко в медиите е журналистика и те не са индентични понятия", каза авторът. Валерий Тодоров подчерта, че в момента обществото ни има големи очаквания към журналистиката, но за жалост срещу тези очаквания сме свидетели на "големи разминавания". Такава е медийната реалност. В нея се забелязват "информационни мутации, подобни на вирус".

Очертава се един главен въпрос: "Доколко тази медийна реалност съответства на онази действителност, към която ние (журналистите) имаме задължението да бъде достоверна, обективна, да представя различните гледни точки. Целият този спектър от проблеми, като стигнем до фалшивите новини, присъства в заглавието на книгата", поясни авторът.

Валерий Тодоров, Енчо Господинов и проф. д-р ик.н. Стоян Денчев / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

По тези болни въпроси на времето, в което живеем, се изказаха и много от гостите на Тодоров - видни журналисти-международници с голям опит като Енчо Господинов и Симеон Василев. Сред изказалите се бяха и рецензентът на изданието - проф. д-р ик.н. Стоян Денчев, ректор и председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, медийният специалист доц. д-р Катя Михайлова, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, журналистът Кин Стоянов и др.

Журналистът Кин Стоянов на представянето на книгата на Валерий Тодоров / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Гостите споделиха свои наблюдения от медийната среда и разказаха любопитни истории от своята журналистическа работа у нас и по света, както и спомени за общата си работа с автора на книгата.

"Книгата на Валери Тодоров е богата, защото показва как можеш да станеш журналист от наднационален мащаб", заяви журналистът-международник Енчо Господинов.

Някои, които вече бяха чели книгата преди премиерата й, споделиха общото мнение, че тя ще бъде полезна не само на студентите по журналистика, но и на преподаватели по теория на журналистиката, както и на всички действащи журналисти.

Още

"Убийството на един журналист" открива София ДокуМентал

"Убийството на един журналист" открива София ДокуМентал

"Също така неизкушената публика ще може да надникне в кухнята, да види как се прави една новина, как се обработва, какви са рисковете в линеен план и в координатен, когато се намесват различни фактори. Как те да се отсеят, как през различните гледни точки да се спазят изискванията за пропорционалност, за съпоставимост, за обективност, стремежът в журналистиката да се понижава субективният фактор, тоест достоверността да се приближава до истината. Успяваме ли, не успяваме ли, кои са капаните и кои са съзнателните манипулации", поясни авторът.

Още

"Поглед към Евгений" или защо да си истински журналист е проклятие

"Поглед към Евгений" или защо да си истински журналист е проклятие

"В заглавието се съдържат много знаци. Медиите и времето са две пространства, които непрекъснато се пресичат. На нас винаги не ни стига времето, ние работим за времето, да изпреварим времето, след това го догонваме ако то ни изпревари, така че времето в медиите е много важен фактор. Всичко да стане точно на време, мигът да се пресъздаде, за да може ние да сме в центъра, да сме очевидците на събитието, да сме първите", споделя авторът в интервю за БНР. 

Много журналисти и приятели на Валерий Тодоров уважиха премиерата на книгата му / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Валерий Тодоров разграничава действителността от медийната реалност. За него те са две свързани, но много различни понятия. В същото време авторът подчертава и друга съществена разлика - че в медиите има все повече развлечения и по-малко журналистика. Особено в телевизиите.

"Често не всички в медиите са журналисти и не всичко е журналистика, като това е една подмяна на професията", казва журналистът.

Валерий Тодоров / Снимка: Личен архив

Още

Когато авторите говорят с факти: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика за шести път

Когато авторите говорят с факти: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика за шести път

Валерий Тодоров е минал през цялата "кухня" на журналистиката - от обикновен дописник, през зам.-гл. редактор на вестник "Софийски университет" и най-големите печатни издания като "Стандарт", "Труд", "24 часа", "168 часа", "Банкеръ", "Сега" и "Континент", до директор на националното радио и зам.-директор на националната опера. През 1978-а година започва да сътрудничи на Националното радио като нещатен репортер и водещ в програма "Христо Ботев". След дипломирането си през 1981-ва година постъпва на работа в Главна редакция "Международна информация" на Програма "Хоризонт". Водил е новините и вечерните обзорни политически предавания "24 часа" и "Нещо повече".

Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Като специален пратеник на радиото отразява най-горещите събития в различни точки на света. Бил е кореспондент на БТА и Дарик Радио, както и на издания в чужбина. От януари 1999-а до април 2006-та отразява поредица от руско-американски и други международни срещи на върха, взема интервюта и снима някои от най-известните личности на епохата, сред които са Михаил Горбачов, Владимир Путин, Бил Клинтън, Сали Бериша и др.

Автор е на документални филми за БНТ.

Снимки за спомен от събитието / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Още

Евгений Тодоров: Имаме нужда от честна журналистика, не от занаятчии

Евгений Тодоров: Имаме нужда от честна журналистика, не от занаятчии

От 29-и май 2007-а до 29-и май 2013-а година, в два последователни мандата Тодоров оглавява Българското национално радио. Като негов ръководител е бивал и мишена на политически натиск и затова познава "от първо лице" разминаването между призванието да бъдеш журналист - да отразяваш истината и поврътливата медийна реалност. Приносът на Тодоров за радиото ни е голям. Под негово ръководство са открити няколко нови радиостанции, започват и първите цифрови радиоизлъчвания в страната на къси вълни по технологията DRM.

Журналистът-международник Валерий Тодоров представи новата си книга "Медии и време.

Още

Ако не е чиста, тя просто не е журналистика

Ако не е чиста, тя просто не е журналистика

Журналистът е носител на най-високата награда на БНР - "Сирак Скитник". Член е на международни форуми за сътрудничество с Русия и Китай, на Обществения съвет на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България, вицепрезидент на Европейската асоциация на обществените медии от Югоизточна Европа и вицепрезидент на европейската радиомрежа за обмен на новини и предавания "Евранет+".

Председателят на СЕМ - Соня Момчилова, на представянето на книгата на Валерий Тодоров / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Несъмнено богатият журналистически опит на Валерий Тодоров няма как да се побере описан в една книга, затова всички гости на автора на "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" единодушно му пожелаха творческо дълголетие - още книги.

Валерий Тодоров, за книгата си, на представянето й в Народната библиотека / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Още

Истината, гледните точки и журналистиката по-силна от историята

Истината, гледните точки и журналистиката по-силна от историята

Въпросът, че обществото ни днес е разделено и това поставя на голямо изпитание журналистиката, тревожи Тодоров. "Много сме разделени в начина, по който оценяваме събитията. Средата се променя. Пред нас са много дилеми. Въпросът е в каква посока се променяме ние. Трябва да изровим същността на проблемите. Иска се честност и кураж. Понякога се налага да плуваш срещу течението. Виждате колко журналисти лежат в затворите. Времената са трудни. Има трудни истини", отбелязва той.

Журналистът-международник Симеон Василев, в изказване на премиерата на книгата на Валерий Тодоров / Снимка: Е. Мариянска, Dir.bg

Екипът на Impressio.dir му пожелава здраве и успех, за издигането на българската журналистика до онази висота на обществено доверие, която да носи удовлетворение на хората, които упражняват тази високо отговорна професия.

Още

Бъдещето на информацията: Изкуственият интелект или истинската журналистика?

Бъдещето на информацията: Изкуственият интелект или истинската журналистика?

Още

Експерти: Журналистиката е една от най-засегнатите професии от изкуствения интелект

Експерти: Журналистиката е една от най-засегнатите професии от изкуствения интелект

Още

По пътя към чиста журналистика: През годините авторите стават все по-смели

По пътя към чиста журналистика: През годините авторите стават все по-смели

Още

Японката Цунеко Сасамото - пионер във фотожурналистиката, е починала на 107 години

Японката Цунеко Сасамото - пионер във фотожурналистиката, е починала на 107 години

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"И ние играем Ромео и Жулиета" - най-новото заглавие на Столичния куклен театър

Стоян Радев дебютира като режисьор в салона на улица "Гурко"

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля