Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Това, което живеем, награда ли е, или наказание, "се пита" екипът на "Черна дупка" в Учебния театър

ПРЕМИЕРА

Това, което живеем, награда ли е, или наказание, "се пита" екипът на "Черна дупка" в Учебния театър

На 20 и 21 декември Иван Добчев и неговият клас ни въвеждат в черните дупки на живеенето

"Черна дупка" от Горан Стефановски поставя професор Иван Добчев със своите третокурсници в НАТФИЗ. Сценографията и костюмите са на Ирена Дойчева, музиката - на Асен Аврамов.

Премиерните представления са на 20 и 21 декември от 19.30 ч. на Сцена 47 в Учебния драматичен театър, съобщават от академията пред БТА.

Пиесата е писана през 1987 г., години преди сриването на Югославия. В някакъв смисъл това е пророчески текст за нещо, което предстои да се случи с човеците на една държава, намерила модела на всеобща конфедеративност, нещо като модела на Европейския съюз. Опасенията на автора са, че всяка такава конвенция стои в пряка опозиция с конкретното, индивидуално усещане за живеенето и то неизбежно води до конфликт между сетивното, индивидуалното проявление на човешкото и нормите, догмите на общността.

Проф. Иван Добчев (Снимка: BulFoto)

Пиесата изследва последствията от един такъв опит "да се отлепи" от конвенциите на видимото и да се фиксира живеенето в невидимото, в отвъдното, казва Иван Добчев.

"Всъщност ние в изгнание ли сме, или в послание, това, което живеем, награда ли е, или наказание, ние ли сме подхвърлени тук и сега, или тук и сега са ни подхвърлени на нас - това са въпросите на нашия Силян и аз се надявам те да станат и ваши", обръща се към зрителите режисьорът.

ЧЕРНИТЕ ДУПКИ НА ЖИВЕЕНЕТО

Те се появяват някак ненадейно, тези наши изпадания от нормалния, човешкия ред, внезапно, като прозрение, като ОТКРОВЕНИЕ, /така навярно се е случило и с Йоан на остров Патмос /, изведнъж разбираме, че цялата "оная мъка, позната от теорията като видимото", подлежи на изтриване. Тази маса, на която пием питието си, този креват, на който се любим, този град, в който живеем, вестниците, които четем, за да знаем какво става, яденето и пиенето - всичко ще бъде изтрито като с някаква ръка, ще потъне в Небитието, в черната дупка на живеенето. И от него няма да остане нищо. "Само мътна пушилка. Като лига, която остава след плужека."

Участват III курс "Актьорство за драматичен театър", клас проф. Иван Добчев: Александър Тонев, Божидар Йорданов, Владимир Георгиев, Габриел Плачков, Елена Дечева, Кристина Беломорска, Лора Недялкова, Марио Гълъбов, Мария Бакалова, Мария Тепавичарова, Мартина Георгиева, Мартина Пенева, Мила Гергова, Михаил Рядков, Петър Петров, Поля Йорданова, Симона Здравкова

Постановка: Иван Добчев
Сценография и костюми: Ирена Дойчева
Музика: Асен Аврамов
Снимки: Мария Цветкова и Иван Христов

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Списъци"-те на Марион Дърова, Мартина Апостолова, Стефан Иванов и Николай Колев

На 29 януари и 5 февруари е премиерата на най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Танцовият спектакъл "Темел" е първото представление за 2023 г. в театър "Иван Радоев" - Плевен

Вдъхновен от необятността на българската автентична музика и танц, той ще постави пред публиката много въпроси - дали сме се отдалечили от корена си, можем ли да се върнем при него, искаме ли това, колко общият културен код ни унифицира или напротив – прави ни уникални?

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

Автори на музикално-театралния спектакъл са режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов

Плевенският театър посреща Новата 2023 година с премиерата на "Гардеробът" по Стратиев

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за представлението

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"