Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тази вечер е премиерата на юбилейния албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

ВАРНЕНСКО ЛЯТО

Тази вечер е премиерата на юбилейния албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Събитието с модератор Виолета Тончева предхожда селектирания в официалната програма на фестивала спектакъл на Варненския драматичен театър "Амадеус" от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев

Юбилейният албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде представен днес, 9 юни, от 17:00 часа на Сцена Ротонда, в рамките на фестивала "Варненско лято" 2022, съобщиха от екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Още

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

Събитието с модератор Виолета Тончева предхожда селектирания в официалната програма на фестивала спектакъл на Варненския драматичен театър "Амадеус" от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев - номинация "Аскеер" за режисура, награда "Варна" за Стоян Радев - Салиери, награда "Икар" за поддържаща роля на Христина Джурова - Констанца Вебер, номинация "Икар" за майсторско техническо осъществяване на Варненския драматичен театър.

Съставител на Юбилейния албум е Аглика Стефанова, драматург на театъра, подкрепена от редколегия, в която влизат Юлияна Чернева - трето поколение актриса във Варненския театър, актрисата Теодора Михайлова, aктьорът и режисьор Стоян Радев, пиарът Виолета Тончева, Мария Александрова от отдел Маркетинг и реклама, Виктор Коритко - дигитален архив и др.

Юбилейният албум започва с исторически обзор на Аглика Стефанова за първия театрален век на Варненския театър, илюстриран с около 300 снимки от 140 спектакъла. Включени са предимно снимки от архива на театъра, но това е само малка част от неговия фонд, по чиято пълна дигитализация се работи в момента.

Съдържанието на албума е обогатено с три портрета на режисьори, оставили ярка диря в историята на театъра - Станчо Станчев, Стоян Камбарев и Явор Гърдев. "Решението да се добавят именно портрети на режисьори в един фотоалбум е логично - публикуваните фотографии пазят спомена за актьора, костюма, сценографията, но режисьорът е по-малко видим.

Още

Ненчо Костов играе Моцарт във Варненския театър на рождения си ден

Ненчо Костов играе Моцарт във Варненския театър на рождения си ден

Портретът на Станчо Станчев е препубликуван от книгата на проф. Васил Стефанов "Пътят на режисурата", а за Стоян Камбарев и Явор Гърдев бяха написани специални текстове от театроведите Кремена Димитрова и проф. Венета Дойчева", уточнява съставителят Аглика Стефанова.

Добавени са и два портрета In Memoriam на двама дългогодишни и любими на варненската публика творци - сценографът Тодор Игнатов и актьорът Георги Велчовски, починали от Ковид през юбилейния сезон. Проф. Васил Рокоманов е написал емоционални редове за своя близък приятел и колега Тодор Игнатов, а Ламбрин Сотиров артистично описва живота и творческата стихия на Георги Велчовски.

Още

Скръб за емблематичния актьор Георги Велчовски

Скръб за емблематичния актьор Георги Велчовски

"Тъй като знам, че "няма на света доволни", както казва Крал Лир, винаги ще се намерят пропуски, грешки, недоглеждане. Поемам всякаква вина в този смисъл. Албумът е авторска селекция, следователно субективен поглед, който никога не е напълно точен и безпристрастен. Надявам се Албумът, заедно с Летописа, да провокират много журналистически и исторически изследвания на историята на Варненския театър", обобщава Аглика Стефанова.

"С искрено възхищение държа в ръцете си това произведение - албума на Варненския театър, по който работихме много професионалисти. Аз живях с него почти година, станахме си близки, заедно пихме безброй кафета, но всичките ни разговори бяха приятни, надявам се това близко приятелство да продължи в лицето на прекрасния екип на Варненския драматичен театър.

Театър, който буди възхита не само с достолепната си история, но и със съвременното си творчество", допълва художничката на изданието Маргарита Дончева.

Визуално Юбилейният албум "100 години Драматичен театър "Стоян Бъчваров" се придържа към статистическата точност и безпристрастност на Юбилейния летопис на Варненския театър, съставен от Никола Вандов, излязъл от печат през 2021 г., също в издателство "Валентин Траянов", София, разказват съставителите на изданието.

Всичко за Международния театрален фестивал "Варненско лято" можете да следите - ТУК

Още

Парадоксът на страха да загубиш

Парадоксът на страха да загубиш

Още

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

Още

Стоян Бъчваров - създателят на варненската театрална трупа

Стоян Бъчваров - създателят на варненската театрална трупа

Още

"Кървава сватба" на Лорка във Варненския театър - всички възможни емоции

"Кървава сватба" на Лорка във Варненския театър - всички възможни емоции

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Списъци"-те на Марион Дърова, Мартина Апостолова, Стефан Иванов и Николай Колев

На 29 януари и 5 февруари е премиерата на най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Танцовият спектакъл "Темел" е първото представление за 2023 г. в театър "Иван Радоев" - Плевен

Вдъхновен от необятността на българската автентична музика и танц, той ще постави пред публиката много въпроси - дали сме се отдалечили от корена си, можем ли да се върнем при него, искаме ли това, колко общият културен код ни унифицира или напротив – прави ни уникални?

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

Автори на музикално-театралния спектакъл са режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов

Плевенският театър посреща Новата 2023 година с премиерата на "Гардеробът" по Стратиев

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за представлението

Документалният филм "Подслон" - един eмоционален поглед върху бежанската драма

Филмът на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов - с премиера на 28-и ноември в галерия "Прегърни ме"