Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Фантомът на операта" в афиша на Музикалния театър от 25 януари

СВЕТОВНИ МЮЗИКЪЛИ

"Фантомът на операта" в афиша на Музикалния театър от 25 януари

До края на март се играят откупените за България спектакли

Весела Делчева -Кристин и Денко Проданов - Раул във "Фантомът на операта" (Снимка: Национален музикален театър)

3 години след премиерата си в Лондон най-дълго играният световен мюзикъл "Фантомът на операта" ще се срещне и с взискателната българска публика. На 25, 26 и 27 януари са премиерните спектакли на сцената на Националния музикален театър. Те ще се играят за лимитиран брой вечери единствено до края на март. Дотогава ще бъдат показани всичките закупени спектакли за България.

Весела Делчева -Кристин, Влади Михайлов - Фантома във "Фантомът на операта" (Снимка: Национален музикален театър)

Катерина Тупарова - Карлота, Христо Сарафов - Фирмен и Николай Борисов - Андре във "Фантомът на операта" (Снимка: Национален музикален театър)

 "С постановката на "Фантомът на операта"ние вдигаме летвата още по-високо" - обяви на пресконференция по повод премиерата директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова. Тя напомни, че това е най-скъпата продукция в историята на театъра с най-скъпите авторски права. За поставянето й са инвестирани средства в нова осветителна и озвучителна техника. Националният музикален театър е изградил традиция в поставянето на Уебър, затова си е извоювал правото да прави своя авторска версия на мюзикълите му, а не тяхна реплика.

Още

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

"През последните три години постигнахме много, благодарение на любовта и старанието на артистите, всички творчески и технически колективи, на администрацията, рекламния отдел, на целия театър, за да може да си позволим да правим нови заглавия, които да представят театъра в истинската му светлина" - заяви още Арсенова. Тя благодари на Софийската опера, която предостави помощна техника под наем за обезпечаването на спектакъла.

Още

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

"Ние демонстрираме един урок по прекрасни колегиални взаимоотношения и сътрудничество между два национални театъра - Софийската опера и Националния музикален театър" - заяви акад. Пламен Карталов - режисьор на "Фантомът на операта". По думите му, това сътрудничество - на артистично и техническо ниво - между двата национални института трябва да продължи.

Близо година продължават репетициите на "Фантомът на операта" в Националния музикален театър. По думите на Карталов,  Уебър е виртуозен оперен композитор, който работи с изразните средства на мюзикъла в тази майсторска творба. "За мен партитурата на Уебър беше едно изключително откритие, защото ми даде възможност по свой начин да интерпретирам тази творба" - обяви още Карталов. Той разкри още от творческия си замисъл - публиката ще участва в действието през цялото време, а актьорите ще играят редом с нея в залата и в ложите.  

Масова сцена във "Фантомът на операта" (Снимка: Национален музикален театър)

Една от ложите е запазена специално за Фантомът на операта... В спектакъла има и елементи на криминале, а действието се развива изключително динамично като се пренася на шест различни места.

"Музикалният театър има един много силен екип от ентусиазирани и сърцати артисти. Имаме много ярки попадения в кастинга на "Фантомът на операта" и вие ще ги видите" - обяви още академик Карталов.

"Фантомът на операта" промени нашия театър, промени и нас самите. Духът на мюзикъла се пренесе в Музикалния театър и ние вече не сме същите..." - обяви на пресконференцията Юли Дамянов - главен диригент и художествен ръководител на Националния музикален театър. Според него,  конкуренцията на артистите в главните роли е изключително силна. При всяка репетиция артистите от двата състава непрекъснато надскачат себе си. Според Дамянов, работата по усъвършенстването на спектакъла ще продължи, докато той се играе.

Весела Делчева -Кристин, Влади Михайлов - Фантома във "Фантомът на операта" (Снимка: Национален музикален театър)

 "Музикалният театър не изневерява на принципите си да прави най-доброто от световната сцена" - категорична е Татяна Янева - хореограф на спектакъла и балет майстор на Музикалния театър. Тя разкри още от работата по мюзикъла - в танците има вплетени много гротескови и комични елементи. "В нашата постановка целият хор и всички артисти танцуват много, както би трябвало да бъде в един мюзикъл" - добави още Янева.

Още

"Фантомът" Влади говори за операта

"Фантомът" Влади говори за операта

Една от изпълнителките на ролята на Кристин - Весела Делчева - заяви, че "Фантомът на операта" е огромна провокация за нея като актриса. "Бих казала, че тази роля ми даде възможност да се развия не само вокално, но и като актриса. Този жанр не търпи компромиси. Той изисква да владееш еднакво добре танца, актьорската игра и вокалната техника" - заяви още солистката на Музикалния театър.  Тя призна, че ролята на Кристин й е любима. Героинята й се разкъсва от вътрешна борба кой път да избере - да се отдаде на мечтата си да бъде с истинската си любов - Фантомът - или да изпълни дълга си към Раул, на когото е дала обет да се сгодят. "Нашата постановка е много различна в най-добрия смисъл на думата от постановките на Бродуей и Уест Енд. Тя е много по-динамична и наситена с емоция" - обяви още Весела Делчева. Тя благодари за възможността да се въплъти в тази мечтана от всяка актриса роля и за дадената й свобода в интерпретацията на героинята.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Любен и Елена: за любовта към изкуството и изкуството на любовта" с премиера днес

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа като част от София Филм Фест ЕСЕН

Кой е най-добрият български документален филм?

На премиерта на "Рангел завинаги" тази вечер ще бъдат обявени и наградите за документална лента на 24-тия София Филм Фест

Каква е разликата между истинската вяра в Бог и навика да посещаваш църквата? - в "Боядисаната птица" днес

Филмът на чешкия режисьор Вацлав Мархоул е адаптация на противоречиво приемания едноименен роман на родения в Полша американски писател Йежи Кошински

Силвия Петкова и Юлиан Вергов са главни герои във въздействащата история "Пепел върху слънцето"

Специална прожекция на филма на Анри Кулев "Имало една война" ви очакват още днес в рамките на 24-тия София Филм Фест

"Не влизай в пререкание с персонала на банята" - филм за неясните сенки от миналото, но и за красивите чудеса на ежедневието

Последната пълнометражна лента на Иван Черекелов прави своята премиера днес, като част от програмата на София Филм Фест ЕСЕН

"Шибил" - смъртта е само праг, а любовта е вечност…

На 7 октомври е премиерата на кино дебюта на младия режисьор и сценарист Никола Бозаджиев, като част от програмата на София Филм Фест ЕСЕН