Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

У нас идва най-очакваната фотоизложба за 2019-а

МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА

У нас идва най-очакваната фотоизложба за 2019-а

Фондация "МУСИЗ" представя Вивиан Майер

Автопортрет © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

От 23-и април до 2-ри юни в Софийската градска художествена галерия за първи път у нас ще бъде представена една от най-забележителните жени в историята на фотографията - Вивиан Майер. Изложбата, под името "В нейните ръце", с над 100 цветни и черно-бели фотографии, е организирана от Фондация "МУСИЗ". У нас пристига след успешно представяне в Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло.

Коя е Вивиан Майер? През 2007-а година името й се превръща в сензация. През 2015 г. документалния филм "Да откриеш Вивиан Майер", посветен на живота и работата й като фотограф, печели номинация за "Оскар".

© Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Вивиан Майер (1926 - 2009) е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името й се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки.

Нюйоркската обществена библиотека © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Още

Създателят на съвременната иконография Арнолд Нюман с първа изложба у нас

Създателят на съвременната иконография Арнолд Нюман с първа изложба у нас

Това е историята на една невероятна жена, която посмъртно се превръща в емблематично лице на световната фотография. Как се случва това? - В края на 2007 г. един агент на недвижими имоти, на име Джон Малуф, купува няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Пред очите му се разкрили забележителни кадри: сюжети от живота на хората в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те години на миналия век. Истинско съкровище, което Малуф започнал да архивира.

През цялото време го измъчвал въпроса кой е авторът на тези снимки?!? Чак година след покупката си попада на следа - един плик от фотолаборатория с името на получателя му - Вивиан Майер.

Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак“, Чикаго, 1960 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

По-късно научава, че Вивиан е била позната като жена с критично мислене - смела и безпощадна в оценките си, безкомпромисен кинокритик и точно онова, което съвремието ни разбира под думата "феминистка".

Интересът към личността на Вивиан Майер започва да расте не само заради невероятните й фотографии, които стават обществено достояние, но и заради нейната лична история.

Ню Йорк © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Още

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

Един ден холивудският актьор Тим Рот открива експозицията й в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в "The New York Times", "Time", "The Wall Street Journal", "The Independent", "The Guardian", телевизиите също започват да се състезават с репортажи за "откритието Майер". През 2015 г. излиза биографичен филм за нея - "Да откриеш Вивиан Майер" ("Finding Vivian Maier") който е номиниран за Оскар.

Творчеството на Вивиан Майер е наистина мащабно - над 120 000 негатива и филми с градски сюжети и портрети в различни ракурси, включително и нейни автопортрети.

Фактът, че изложбата "В нейните ръце" с куратор Ан Морен, ще можем да видим и в София, е изключителна възможност да се запознаем отблизо с творчеството на тази забележителна жена. Фондацията, благодарение на която ще се насладим на изложбата с нейни фотографии - "МУСИЗ", е създател на платформа за представяне на световнопризнати фотографи в България - "Майстори на фотографията".

25 юни, 1961 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

Още

Ани Лейбовиц - очите, които видяха много повече от всичко

Ани Лейбовиц - очите, които видяха много повече от всичко

Изложбата на Вивиан Майер е 11-а поред за "Майстори на фотографията" и ще се осъществи благодарение на партньорството между "МУСИЗ", Столична oбщина, посолството на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography, и с благодарност към Колекция "Maloof" и галерия "Howard Greenberg", Ню Йорк.

Снимки: © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Още

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Още

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Международен фото салон Пловдив 2021 представя изложба "Избрано"

Тя е експонирана на северния вход на Античния театър ( от страната на АМТИИ "Асен Диамандиев") и може да бъде разгледана от 11 до 29 септември 2021 година

"Литературна София" - ново фотографско изкушение от "Етюд-и-те на София"

Албумът прави литературна разходка през обектива на Иван Шишиев

Там, където фотографията и киното се срещат

КиноФабрика 2021 ще покаже документални филми за едни от най-големите световни фотографи като Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Изложбата е от 16 август до 20 август 2021 г.

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.