Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Този малък свят - хапливата сатира на Мартин Пар

ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ФОТОГРАФИ

Този малък свят - хапливата сатира на Мартин Пар

Това е един от емблематичните му проекти, изследващи световния туризъм

Снимка: Мартин Пар

Галерия Синтезис представя изложбата Този малък свят на Мартин Парот от 8 февруари до 11 март 2020 г.

Откриването е на 8 февруари, 19:00 ч. в присъствието на автора.

Съпътстваща програма:

20 февруари, 18:30 ч. кураторски тур и прожекция на късометражния филм на Мартин Пар Teddy Gray"s Sweet Factory, 2011, Multistory, 20 минути

29 февруари, 14-20 ч., ПУК!#11 Фотокниги на Мартин Пар

Галерия Синтезис представя изложбата "Този малък свят" (Small World) на британския фотограф Мартин Пар. Той е ключова фигура за съвременната фотография, един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция "Магнум".

Снимка: Мартин Пар

"Този малък свят" (Small World) е един от емблематичните му проекти, хаплива сатира, изследваща световния туризъм. В него Мартин Пар осветява "глобалната култура", която в процеса на търсене на други култури разрушава същите тези култури. Серията е показана за първи път през 1995 година, а изложбата в галерия Синтезис включва 40 фотографии, заснети в периода 1989-2019 година. В един свят, белязан от проблема на "въглеродния отпечатък" и безпокойството, предизвикано от глобалното затопляне, въпросите, повдигнати от Пар преди повече от двадесет години, стават все по-актуални.

Снимка: Мартин Пар

"Туризмът е най-голямата индустрия в света, така че за мен беше неизбежно да погледна към тази тема. Важното за туризма е, че очакването как ще изглежда едно място и каква е реалността, когато вече си там, са много различни. Така че основната идея на проекта е да изследвам разминаването между очакванията и реалността" - споделя Мартин Пар.

Снимка: Мартин Пар

Още

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

По повод изложбата галерия Синтезис ще публикува специално издание, което представя серията "Този малък свят". Графичното му оформление е вдъхновено от туристически брошури, издавани от "Балкантурист" през 60-те и 70-те години.

Мартин Пар идва в България, за да представи изложбата в галерия Синтезис и по покана на Inspiration Photo Conference.

Снимка: Мартин Пар

Той ще бъде един от 8-те лектори на конференция в София на 8 и 9 февруари. Това е второто гостуване на Мартин Пар в България след 1995-та, когато показва изложбата Home and Abroad в София и в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив.

Изложбата се организира в партньорство с Inspiration Photo Conference и Фондация "Мартин Пар, с подкрепата на Фотосинтезис.

Снимка: Мартин Пар

Галерия Синтезис благодари на: Мартин Пар, Шарлот Кинг, Луис Литъл, Нейтън Видлер, Майк Хале, Жан-Мари Дона, Тилман Рьодигер, Емануил Трейман, Вили Гу-това, Андреа Попйорданова, Георги Караманев, Михаела Михайлова, Магдалина Станчева, Валентина Попйорданова, Александър Вачев, Янко Джаров, Фондация "Мартин Пар", Принт център Фотосинтезис, Инкпрешън.

За автора:

Мартин Пар (р. 1952) е британски документален фотограф, куратор, колекционер и съставител на фотокниги. Той учи фотография в Политехническия уни-верситет на Манчестър в периода 1970 - 1973. Получава международно признание с проекти като "Последният курорт" (The Last Resort, 1983 - 1985), "Този малък свят" (Small World, 1987 - 1994) и "Здрав разум" (Common Sense, 1995 - 1999). В тях той отправя интимен, саркастичен и същевременно антропологичен поглед към различни аспекти на съвременния живот, като документира ежедневието на различните социални класи в Англия и нарастващото консуматорство на Западния свят.

Снимка: Мартин Пар

Фотографии на Мартин Пар са част от колекциите на множество големи музеи като "Тейт Модърн" в Лондон, "Център Жорж Помпиду" в Париж, Музея за модер-но изкуство в Ню Йорк. От 1994 той е пълноправен член на агенция "Магнум", а между 2013 и 2017 е неин президент.

Пар публикува над сто книги със свои фотографии и е съставител на повече от трийсет други. Неговата колекцията от фотокниги, една от най-значимите в света, наброява над 12 000 издания, събирани в продължение на 25 години. Тя е откупена от "Тейт Модърн" през 2017.Работата на Мартин Пар е показвана в над триста самостоятелни изложби по цял свят, включително ретроспективната изложба "Фотографии на Мар-тин Пар" (Martin Parr Photoworks) в "Барбикан Сентър" - Лондон, която пътува из Европа пет години.

Мартин Пар

Още

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

През 2008 в Haus der Kunst - Мюнхен, е открита изложбата "Светът на Пар" (Parrworld), която включва личната му колекция от разнообразни предмети, пощенски картички, фотографии на британски и чуждестранни автори, фотокниги и негови фотографии. Изложбата е показвана в различни му-зеи и галерии през следващите две години.В периода 2004 - 2014 издателство "Фейдън" (Phaidon Press) публикува трите тома на поредицата "История на фотокнигата" (The Photobook: A History), чи-ито съставители са Мартин Пар и Джери Баджър. Пар работи и над книгата "История на китайската фотокнига", публикувана от американското издателство "Аперчър" (Aperture) през 2016.

Мартин Пар е куратор на два от най-значимите фотографски фестивала: Фотографските срещи в Арл (Recontres D"Arles) през 2004 и Фотобиеналето в Брайтън (Brighton Photo Biennial) през 2010. През 2016 той курира изложбата "Близко и далечно" (Strange and Familiar) в центъра "Барбикан", която показва Великобритания през погледа на чуждестранни фотографи. През 2006 Мартин Пар получава наградата "Ерих Саломон", последвана от изложбата "Коктейл Асорти" (Assorted Cocktail), показана на "Фотокина".

На фестивала "Фото Испания"2008" (Photo Espana) той печели наградата Baume et Mercier за принос към съвременната фотография. През 2017 е удостоен с наградата на "Сони" (Sony World Photography Award) за изключителен принос към фотографията.През 2017 фондацията "Мартин Пар" открива Център за британска фотогра-фия в Бристол. Той има за цел да подкрепя и популяризира автори, работещи върху различни теми, свързани с Великобритания. През 2019 изложбата Only Human, която включва негови проекти от последните години, e показана в На-ционалната портретна галерия в Лондон.

Събитията са с вход свободен.

Още

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

Още

 Фотографът на годината Генчо Петков:  Побрах Млечния път в един кадър

Фотографът на годината Генчо Петков: Побрах Млечния път в един кадър

Още

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Още

Известният арт фотограф Григорий Горячев (Beliy Den) пред Impressio: Не съм 100-доларова банкнота, че да се харесвам на всички

Известният арт фотограф Григорий Горячев (Beliy Den) пред Impressio: Не съм 100-доларова банкнота, че да се харесвам на всички

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Фотографът, който е силно ангажиран със социални каузи, се прочу пред 90-те години на миналия век със снимките си, фокусирани върху младите хора и поп културата

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Три месеца преди откриването на ретроспектива, посветена на германската фотографка в Берлин, София ще представи изложба за творчеството й