Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Различната красота“ на Давид Тешински

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ И ВИЗИИ

„Различната красота“ на Давид Тешински

Изложба фотографии на Давид Тешински и конференция за медийна демокрация предстоят в културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС

Снимка на чешкия фотограф Давид Ташински, взета от неговия официален сайт, която показва ъндърграунд движение на младежи в Иран (Източник: tesinskyphoto.com)

Организатори са Чешкият център и Посолството на Чешката република в София, конференцията се провежда съвместно с Библиотека "Вацлав Хавел" в Прага. И двете събития са в рамките на тазгодишното издание на фестивала за художествено документално кино с фокус върху човешките права "София ДокуМентал".

Още

Един чешки ден в София

Един чешки ден в София

Чешкият фотограф Давид Тешински лично ще открие изложбата си на 19 септември в 18 часа в Чешкия център в София (ул. "Г.С. Раковски" 100). Проектът "Различната красота" се фокусира върху екологични и социални проблеми, които вървят ръка за ръка в паралел с основните цели на ООН.

Давид Тешински ще представи в София само част от работите си, запечатали младежката революция в Иран, участието на жените във войната в Украйна, портрети на серийни убийци в Украйна, проблемите с гангстерите и спасителите-доброволци на плажа в Гватемала, трагикомичния живот на японския бизнесмен, екзорсизма в Етиопия, "Рапът е нашата религия" - всекидневния живот на рапърите в Детройт, Ню Йорк и Балтимор, живота на гетото в Ямайка и Гана, жертвите на умишлените пожари в Амазония и Бразилия, децата, работещи тежка работа в Гана, уличния живот на живите легенди на регето в Ямайка, Църквата на Сатаната в Чехия, дълготраен проект за наркозависимите хора в Прага, Виктория и Канада, символичните серии "Диктатор или Гей?" за нелегалното ЛГБТ-движение в Беларус, живота в бедните квартали на Индия и Непал, "Преди да настъпи нощта" за първия травестит в Куба, сатиричните серии за изкуство "Животът е хубав!" и много други субкултури и истории.

"Считам, че фотографията е оръжие, което може да унищожи стереотипите, лекарство, което може да отвори очите и сладкиш, който може да ви накара да се почувствате добре.", казва чешкият фотограф.

Още

"Искаме светлина": 54 години от Пражката пролет

"Искаме светлина": 54 години от Пражката пролет

Давид Тешински е независим фотограф на човешки истории, субкултури, социална документалистика и изкуство с главна цел да отвори очите на хората и унищожи стереотипите. В творчеството си търси противоположности и полемики.

Има публикувани фотографии в изданията: The Guardian, VICE, Le Monde, VANITY FAIR, The Huff Post, Stern, Spiegel, La Republica, The Sun. Правил е самостоятелни изложби, но се включва и в колективни такива в цяла Европа, САЩ, Израел и др., в общо 80 събития. Няколко пъти е участвал в Czech Press Photo и е бил награден в рамките на Sony World Photography Awards, PDN storytellers, Award of excellence by PICTURES OF THE YEAR INTERNATIONAL, бил е номиниран за наградата World Press Photo. Има Youtube-канал, където публикува експериментални и видео документални клипове "MAKING OF".

Още

Чехия търси български партньори за космически проект

Чехия търси български партньори за космически проект

На 20 септември от 13 часа в International Centre Unicredit BulBank в София (ул. "Аксаков" 8) ще се проведе Международна конференция на тема "Европейската медийна демокрация по време на криза" в рамките на международния проект "Европейски диалози "Вацлав Хавел", който има за цел да отвори и развие дискусия по теми, определящи посоката на съвременна Европа, с препратка към духовното наследство на Вацлав Хавел. За присъствие на конференцията е необходима предварителна онлайн регистрация! Официалният език на събитието е английски.

Основната тема на конференцията ще бъде медийният и обществен дебат в общоевропейската перспектива на актуалните събития - руската инвазия в Украйна и пандемията от COVID-19. Ролята на медиите в Европа е изключително важна през последните години. Пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна поставиха медиите под изключителен натиск и направиха ролята им още по-важна. И двете кризи бяха придружени от мащабни кампании за дезинформация и ескалация на хибридна война от страна на режима на Путин.

Още

Приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Как медиите и журналистите се справят с тези кризи? Кое е основното предизвикателство за тях? Как могат да укрепят доверието си във време на мащабни кампании за дезинформация? Как социалните мрежи и политическият натиск влияят върху демократичния дебат? Водещи личности, журналисти, политолози и други експерти (и не само) от Чехия, България, Украйна, Република Северна Македония и Германия ще обсъждат тези и много други въпроси в три тематично разнообразни панела.

Ето и участниците: Михаел Жантовски (директор на Библиотека "Вацлав Хавел" в Прага, политик и бивш посланик на Чехия в САЩ, Израел и Обединеното кралство ), Йосеф Шлерка (експерт по анализ на данни от социални мрежи, професор в Карловия университет в Прага), Симона Велева (експерт по медийно право и етика, авторски права), Игор Федик (ръководител на Балканската секция на Центъра за изследвания на армията, конверсията и разоръжаването), Кристофър Неринг (експерт по медии, дезинформация и разузнаване), Антони Тодоров (експерт по политическо поведение и сравнителна политика), Евгений Дайнов (политолог и политически коментатор), Павел Барша (политолог, професор в Института по политически науки към Карловия университет в Прага), Ирина Недева (журналист, председател е на Асоциацията на европейските журналисти в България), Павла Холцова (разследващ журналист и основател на уебсайта investigace.cz), Катерина Синадиновска (основател на Съвета по медийна етика на Македония и председател на Управителния съвет, главен редактор на "Капитал"), Мария Черешева (журналист на свободна практика, репортер на Balkan Insight).

Конференцията се организира от Посолството на Чешката република в София, Чешкия център София и Библиотека "Вацлав Хавел" в сътрудничество с Посолството на Украйна в България, Културно-информационен център на Северна Македония в София, Медийната програма към Фондация "Конрад Аденауер" и Университета за национално и световно стопанство в София.

Още

Възстановиха чешкото гражданство на Милан Кундера

Възстановиха чешкото гражданство на Милан Кундера

Още

Чешкото мецосопрано Естер Павлу идва като Пепеляшка  в Софийската опера

Чешкото мецосопрано Естер Павлу идва като Пепеляшка в Софийската опера

Още

Чешкият кинофестивал Фебиофест отнема наградата на Кустурица

Чешкият кинофестивал Фебиофест отнема наградата на Кустурица

Още

Чешкият център представя специална селекция от филми, посветени на Украйна

Чешкият център представя специална селекция от филми, посветени на Украйна

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Непоказвани произведения на Станка Цонкова–Уша в Топлоцентрала

Изложбата “Вълна отнесе стъпка в пясъка” с куратор Вера Млечевска обхваща серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции, вдъхновени от японската култура

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт