Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фотограф на Dir.bg в най-мащабната изложба за падането на Берлинската стена

ИСТОРИЯ В СНИМКИ

Фотограф на Dir.bg в най-мащабната изложба за падането на Берлинската стена

Събитието в Пражкия дворец, посветено на падането на Желязната завеса, е под патронажа на президента Милош Земан

Снимка: Цветан Томчев

Първите акции на синдиката Солидарност в Полша, Седмицата на Ян Палах в Чехословакия и арестът на Вацлав Хавел, граждани на ГДР (Германската Демократична Република) в Прага, чакащи да отидат на Запад през посолството на ФРГ ( Федерална република Германия). Задръствания на граничния пункт Капитан Андреeво от опашката с български турци прокудени от Тодор Живков, зверства в Тимишоара, екзекуцията на Николае Чаушеску и разрушаването на стената в Берлин са част от запечатаните от фотографите мигове, включени във фотоизложбата "Падането на Желязната завеса", която се превърна в една от най-големите атракции в сърцето на Прага.

Мащабното фотосъбитие, което само за няколко дни бе видяно от хиляди посетители се разполага в "Кралските градини" на най-големия дворец в Европа - Замъкът Храдчани и ще остане там до 30 ноември.

Голямата екскурзия (Снимка: Иван Григоров)

Палежът на Партийния дом (Снимка: Иван Григоров)

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Всички снимки събрани в историческата документална панорама от Източна Европа "Падането на желязната завеса" са правени през 1989 г. В експозицията хронологично се проследява чрез снимки и текстове, как настъпиха промените преди тридесет години в Полша, Унгария, България, Чехословакия, Съветския съюз, ГДР и Румъния.

В изложбата са събрани фотографии на сто автора от седемте бивши социалистически държави, които са имали гражданската доблест и кураж да бъдат на място и да заснемат протести, сблъсъци с милицията, митинги, политически личности, документирали са най-горещите места от промените в соцлагера през 89-та година.

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Чехия е сред държавите, които имат дълга традиция в артистичната и документалната фотография. Достатъчно е само да споменем имената на Антонин Кратохвил, Йозеф Куделка, Ян Саудек и Андрей Райзер, които са известни и разпознаваеми с творчеството си по целия свят. Изключителен принос за популярността и традицията в журналистическата фотография в Чехия през последните десетилетия има и инициаторката на изложбата за падането на комунизма Даниела Мразкова. Тя е критик, изкуствовед, колекционер на фотография и дългогодишен редактор на чешкото списание за фотография Ревю.

Даниела Мразкова е учредител и организатор и на конкурса за фотожурналистика Чек Прес Фото (Czеch Press Photo) през 1995г. Цветан Томчев, от фондация Бг Прес Фото е събрал и селектирал снимките от България и е автор на текстовете към тях. Томчев е бил два пъти член на международното жури Czеch Press Photo и почти двадесет години е организатор на конкурса за българска фотожурналистика Бг Прес фото.

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Летописецът с камера на българския преход и автор на най-обемистия и подреден архив от всички събития от знаковата 89-та, Георги Георгиев-Джони има най-голям брой снимки в каталога и в изложбата. Благодарение на артиста на репортажите Иван Григоров от Dir.bg имаме заснети разтърсващи моменти от драматичното напускане на родината на българските турци, прокудени от комунистическата власт, а Надежда Чипева се откроява със своите цветни снимки от митингите в София през декември 1989 г.

Четиримата български фотографи участващи в изложбата - Георги Георгиев-Джони, Цветан Томчев, Иван Григоров и Надежда Чипева (Снимка: Цветан Томчев)

Фотокритикът и организатор на изложбата г-жа Даниела Мразкова пише:

Има няколко символични момента в историята на 20-ти век както е падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година. По символичен начин, падането и може да се каже, че е било всъщност края на 20-ти век. Уинстън Чърчил, през 1946 г. описва резултатите от Втората световна война като падането на Желязната завеса в Европа: "От Щайн в Балтийско море до Триест в Адриатика, Желязната завеса се спусна през континента. Зад тази линия са всички столици на древните държави на Централна и Централна Източна Европа: Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населението около тях се обхваща от това, което трябва сега да нарека съветска сфера. "И наистина - нито Унгарската революция от 1956 г. нито Пражката пролет от 1968 г. не промениха силата на тази завеса. Съветската сфера на влияние стоеше твърдо.

Нещо повече, това не беше просто идеологическа сфера, тя беше физически спусната, изграждайки първо гранична ограда с телени системи и през 1961 г. в Берлин, чрез изграждане бетонна стена. Само международната ситуация през втората половина на 80-те и по-специално, издигането на личността на Михаил С. Горбачов като лидер на Съветския съюз предизвика промени в политиката на тази супер сила към дотогавашните си феодални владения, Източноевропейските страни.

Ситуацията в Централна Европа винаги е била, до голяма степен, в зависимост от международните отношения. Следователно не само падането на Берлинската стена през ноември, но и срещата на Михаил Горбачов и Джордж Буш в Малта през 1989 г. имаше решаващо значение. Резултатът от тази среща беше изявлението от двамата лидери, че Студената война и зависимостта на Централна и Източна Европа от СССР е приключила. - Напускаме епохата на Студената война и навлизане в нова ера, заявиха двамата световни лидери в края на знаковата 1989 г.

Снимките ще възвърнат спомените ни от тези вълнуващи моменти и ще ни доведат по-близо до драматичните събития, повече отколкото биха могли да направят историческите книги.

Фотокритикът и организатор на изложбата г-жа Даниела Мразкова (Снимка: Цветан Томчев)

Тържественото откриване на изложбата "Падането на Желязната завеса" се състоя в една от тържествените зали на двореца Храдчани в присъствието на президента на Чехия Милош Земан, външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, дипломати, автори на снимките и гости от страните, участващи в най-мащабния до сега фотопроект за събитията от 1989 година в Европа. Фотоизложбата ще бъде там до 30 ноември 2019 г.

Пренасяме ви при "Падането на Желязната завеса" в двореца Храдчани  чрез фоторепортажа на Цветан Томчев:

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Снимка: Цветан Томчев

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Убежище" - обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба ще бъде открита на 25 септември в галерия КО-ОП в София и ще продължи до 12 октомври

Международен фото салон Пловдив 2021 представя изложба "Избрано"

Тя е експонирана на северния вход на Античния театър ( от страната на АМТИИ "Асен Диамандиев") и може да бъде разгледана от 11 до 29 септември 2021 година

"Литературна София" - ново фотографско изкушение от "Етюд-и-те на София"

Албумът прави литературна разходка през обектива на Иван Шишиев

Там, където фотографията и киното се срещат

КиноФабрика 2021 ще покаже документални филми за едни от най-големите световни фотографи като Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

"Свободно движение" на Юлиана Хичева в галерия Depoo

Изложбата е от 16 август до 20 август 2021 г.

Mеmento Vivere - моментите, които ни напомнят, че сме живи

Събитието е в Национална Галерия от 5 август до 12 септември 2021 г.