Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Уникална изложба на Георги Божилов-Слона в Балабановата къща

ПЛОВДИВСКА ШКОЛА

Уникална изложба на Георги Божилов-Слона в Балабановата къща

"От съкровищницата на Стария Пловдив" представя над 20 платна на големия български художник

Георги Божилов-Слона/Сн.: Фейсбук профил на Фондация "Георги Божилов-Слона

На 29-ти март 2018 г. от 17 ч. в Балабановата къща в Стария град на Пловдив ще бъде открита изложба "От съкровищницата на Стария Пловдив" с творби на големия български художник Георги Божилов-Слона. Тя е организирана по повод 49 години от създаването на ОИ "Старинен Пловдив" и съдържа над 20 негови картини. Не е случайно и мястото (Балабановата къща) и времето на откриването - точно преди 1-ви април, когато се "ражда" "Старинен Пловдив" през 1969 г., защото Георги Божилов - Слона е свързан "като с пъпна връв" със Стария град, с Начо Културата и разбира се с пловдивската бохема от онова време. От това емблематично място тръгва неговото пътуване към голямото изкуство, към себе си и към самотата..., но и към философията на живота и музиката в изобразителното изкуство.

Определят Георги Божилов-Слона като е един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. В настоящата изложба са показани творби от различни периоди и творчески търсения, само част от великолепното наследство, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, често в полуабстрактен или абстрактен план, следвайки художествената идея. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фантазия и изследователски интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на човека, изваяни с усета на естета и мъдреца едновременно.

Неговите съвременници и колеги виждат в живописта му музика от много висока класа. И ако може да бъде определена като музикален жанр, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без напълно да я разбираш и дори да си щастлив от възможността да се потопиш в специфичната за нея недоизказаност.

Коментирай 0

1/1

Георги Божилов-Слона/Сн.: Фейсбук профил на Фондация "Георги Божилов-Слона

Календар

Препоръчваме ви

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

Мариела Гемишева открива с пърформанса "Здравейте, момичета!" на 29 септември в 18.00 часа в градината зад Двореца

Да се любуваш в уединение на Йоханес Вермер

Кралският Музей в Хага предлага на посетителите десет минути да останат сами в залата, където е изложен шедьовърът му "Изглед от Делфт"

"Пътешествие на хуманността" се бори за Гинес за най-голямата картина в света

"Картината пресъздава душата на Земята, природата, човечността, любовта и грижата", казва художникът Саша Джафри, чиято цел е да събере 30 милиона долара за децата в най-бедните райони на света

"Вотиви III" - Румен Нечев е посредник между Бог и хората

Изложбата графика и керамика - от 1 октомври в Галерия "Ракурси" от 18 ч.

Любомил Драганов на 50 - акварелно

Изложбата е от 29 септември до 16 октомври 2020 г., в Галерия "Академия"

Портрет на Ботичели се очаква да бъде продаден за рекордните 80 милиона долара

Творбата "Млад мъж, който държи медальон" се смята за едно от най-значимите ренесансови платна, намиращи се все още в частни колекции