Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трите сезона в годината на Ашак Нерсисян

ПОЕЗИЯ НА ПЛАТНОТО

Трите сезона в годината на Ашак Нерсисян

Арт галерия Le Papillon представя най-новите му живописни платна от 21 май до 17-ти юни 2020 г.

Пейзаж 2020, Худ. Ашак Нерсисян (Арт Галерия Le Papillon)

Арт галерия Le Papillon представя отдавна планираната изложба на Аршак Нерсисян с най-новите му живописни платна от 21-ви май до 17-ти юни 2020 г.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 21 май 2020 /четвъртък/ в изложбения салон на арт галерия Le Papillon във Варна, където експозицията ще бъде достъпна за посещения още от сутринта, за да могат повече любители на изкуството да се насладят на щедрите емоции, отдаващи картините на Аршак и в същото време да бъдат избегнати струпвания на хора.

Това е изложба, от която всеки може да се почувства пречистен и огрян със своя собствена вътрешна светлина.

Изключително важно е в трудни времена да бъде съхранен духът, естетиката и стремежа към красивото. Именно това е и една от мисиите на изкуството, утвърдила се още от древността в един от съществените стълбове на здравото общество, надграждайки ежедневното битие на хората. Произведенията на изкуството, като продукт на менталното и емоционално преживяване на твореца, са точно онези съществени елементи, които изострят човешките сетива, поддържат вътрешния баланс, зареждат с енергия. А точно такива са картините на Аршак Нерсисян - заразяващи с добро настроение, ведрост, жизнерадост, позитивизъм и любов.

Пейзаж 2020, Худ. Ашак Нерсисян (Арт Галерия Le Papillon)

Те щедро даряват зрителя с добра енергия и разчупват възприятията със своята сложна стереометрия, кубистична форми, ярки и сложни, дълбоки цветове. Обединени в темата "Три сезона в годината", в тази изложба са включени 22 живописни платна, като осъществена негова мечта, където зимата липсва, а светлината и топлината на идващото лято ни залива на талази.

Творчеството на Аршак вълнува искрено и дълбоко, не оставя нито един зрител равнодушен. Развил до изключително високо ниво умението да придава многоплановата сюжетност и движение на фигурални композиции, пейзажи и застинали обекти, в наслоените едновременно плътни и прозиращи багри в платната си, Аршак сътворява картини, които са притегателни и силно магнетични.

"Натюрморт с летен пейзаж", худ. Ашак Нерсисян (Арт Галерия Le Papillon)`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Голямо място в тази експозиция е отредено на натюрмортите и пейзажите, но в няколко от платната авторът е акцентирал и върху любимата си тема за женското начало и жената като муза. Всички творби са изпълнени в характерния за него в последните му творчески години кубизъм, надградил високите си рисувачески умения в разграждане на формата и цвета. Фигуралните композиции на Аршак в тази изложба доказват топлата обич, която той изпитва към вдъхновяващата и същевременно загадъчна женска природа, разгръщайки фовистично дамски портрети в обли форми.

Още

Среща с живописните творби на Никола Танев

Среща с живописните творби на Никола Танев

Нежността и силата прозира зад цветните ветрила и в нежните извивки на позата им в стаята, на плажа или в обикновен разговор. Музиката се усеща, както във вибриращите топли цветове, така и заобикалящите музикални инструменти с кубистични форми. Натюрмортите му, често разработени в няколко плана и с пейзажни елементи, са темпераментни, богати композиции, наситени с пъстра палитра от наслагани един след друг тонове.

Особено интригуващи и интересни са пейзажите на Аршак - разпознаваеми, в категоричния почерк на автора, изпълнени с великолепно чувство за живопис и баланс, където силните и приглушените цветове са в единство. Топлият южняшки колорит е това, което зарежда сетивата, а меките форми и обемни наслагвания отнасят мисълта отвъд видимия образ, нещо особено необходимо в динамично време като нашето. Много от композициите са разработвани по няколко начина - от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват.

"Натюрморт", худ. Ашак Нерсисян (Арт Галерия Le Papillon)

По един категоричен художествен начин Аршак изследва различните измерения на любимите си теми: музика, любов, нежност, природната хармония и красота. Това е защото художникът носи в себе си наследството на много светове - от Армения, през Русия, през европейската живопис, обогатена с българска душевна топлота. Именно умението му да предаде емоции и настроения, отразени от неговата собствена чувствителност и деликатност, го превръщат в "художник, който не можеш да сбъркаш с други и най-яркият сред българската гилдия художник, съчетал неокубизма с фовизма."

Проф. Аксиния Джурова за автора:

"Аршак е и арменски художник с контраста на цветовете, и френски с кубистичните си и фовистки решения и български с избора на някои от сюжетите, но може би най-точното е да го определим като неокубист." "Силната живопис на Аршак ме връща към най-силните експериментатори на френската и руската живопис. Това са тези, които са преминали през експеримента на Френското изкуство - фовизма, т. е. през течението на дивите, отличаващо се с крайна експресия, както и през сезанизма и кубизма, характерен с разбиването на живописното пространство на картината и постигане на пространствена многоплановост. Тези художници и техните руски последователи успяват да разширят пластичния изказ чрез декоративност, яркост на цвета, фактурна сложност, запазвайки една подчертана жизнерадост. Аршак доразвива тези тенденции, за да изработи своя експресионистичен неокубистичен стил.

В картини му, които ще видим в изложбата, присъства сезанистки отказ от оптическа перспектива, извеждане на формата чрез редуциране на обема и превръщането му в геометрични фигури, подобно на това което се постига в аналитичния кубизъм."

"Опоетизирането на всичко веществено в картините му, на средата, в която живеем, и е далеч от неговата възвишена интерпретация, трябва да отдадем на умението и отдадеността на изкуството на самия Аршак и на неговата живописна култура, която е получил и развил в ранните си години в Армения, за да я обогати в България. Ярък представител на синтеза между известната арменска живописна школа и европейската живопис."

Художникът е категоричен, че без божествена искра нищо няма да стане, а божествената искра е любовта. Любов към природата, любов към ближния, любов към всичко, което диша и се движи.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 21.05.2020 /четвъртък/ в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, където експозицията ще бъде достъпна за посещения още от сутринта, за да могат повече любители на изкуството да се насладят на щедрите емоции, отдаващи картините на Аршак и в същото време да бъдат избегнати струпвания на хора. Това е изложба, от която всеки може да се почувства пречистен и огрян със своя собствена вътрешна светлина.

"Ярък ден", худ. Ашак Нерсисян (Арт Галерия Le Papillon)```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

 АРШАК НЕРСИСЯН е роден в Ереван 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска Художествена Академия - две специалности - живопис и графика (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург - 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в списание "Жените на Армения".

От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а от 2003 г. в София.

Илюстрира книги с поезия и др. Участвал е в десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ.

Има над 40 самостоятелни изложби в България и извън страната. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014г., Национална изложба "Портрет" - Шипка 6, изложба "Майстори на портрета" в зала Средец. Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия - симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария - Будапеща, "Биенале на изкуствата" и самостоятелна представителна изложба на Български културен център, Русия - гр. Курск, Германия - Берлин - самостоятелна изложба.

"На брега", худ. Ашак Нерсинян (Арт Галерия Le Papillon)

През 2009 г. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009г. му е връчена "Награда за годината" на галерия "Бриз" гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Още

Едно дълго "Очакване" в Галерия ЛИК

Едно дълго "Очакване" в Галерия ЛИК

Още

Отварят вратите на Столичната библиотека, Столичната градска художествена галерия, Историческия музей на София и Зоопарка

Отварят вратите на Столичната библиотека, Столичната градска художествена галерия, Историческия музей на София и Зоопарка

Още

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

"Репортажи в цвят" в Галерия "Ракурси"

Още

Имагинерни конструкции от Калия Калъчева показват в Галерия "Ракурси"

Имагинерни конструкции от Калия Калъчева показват в Галерия "Ракурси"

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага