Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ренета Павлова във "Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят"

В СЪАВТОРСТВО С ГОЛЕМИТЕ

Ренета Павлова във "Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят"

Изложбата е от 31 март до 19 април 2022 г. в галерия "Арт Маркони", Варна, ул. "Охрид" 22

Ренета Павлова Слънчогледи Ренета и Ван Гог (Източник: Галерия Арт Маркони)

Още

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

Галерия "Арт Маркони" представя празничната сборна изложба "Извисяване"

"Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят" - Изложба живопис на Ренета Павлова 

Откриване - 18.30 часа 31 март 2022 г.

От 31 март до 19 април 2022 г. в галерия "Арт Маркони", Варна, ул. "Охрид" 22

Ренета Павлова - По Пикасо (Източник: Галерия Арт Маркони)

Темата на изложбата не случайно заимства цитат на един от най-известните представители на модерното изкуство - Анри Матис. В тази експозиция натюрмортите с цветя преобладават. Един разговор с професор Владимир Иванов по повод кръговратите в изкуството, предизвиква желанието на Ренета да вмъкне в своите картини леки провокации - препратки към известни творби. Това им придава загадъчност и допълнителен чар.

Ренета Павлова - По Моне (Източник: Галерия Арт Маркони)

Големите сътресения в света винаги са били катализатор на промени в изкуството. И точно когато всички предричат, че то навлиза в задънена улица и започва да се обезличава, от пепелта на разпада му покълват нови течения, идеи и вдъхновение.

С "Черният квадрат" Малевич, поставя своеобразна точка в изобразителното изкуство, стремейки се да зачеркне дотогавашната култура, стигайки до пълен пластичен лаконизъм - квадратът е нулева форма, а черното е не цвят, а пустотата на небитието. Стотина години по-късно италианецът Маурицио Кателан поставя добре узрял банан, залепен на стената с тиксо и успява да го продаде за шокиращо висока сума - 150 000 долара.

Ренета Павлова - По Вермеер ван Делфт и Маурицио Кателан (Източник: Галерия Арт Маркони)

Бананът се припознава, като символ на консуматорското ни, преситено общество, неспособно да създаде нещо трайно, което ще остави следа през годините, като намек за произхода на човека и връщането му към неговата първичност - прехраната.

Ренета Павлова ни въвлича в провокация, вмъквайки в една от най-популярните творби на холандския художник Йоханес Вермеер ван Делфт "Момичето с перлената обица", бананът на Маурицио Кателан.

В първият момент шокът от закачката е неминуем. Но той е израз на отношението на художника - Ренета Павлова към елементарния опит за привличане на внимание, какъвто е този на италианеца Кателан.

Още

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в  Галерия "Арт Маркони"

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Веднъж отворена, вратата на провокациите отвежда авторката в друга посока - да вмъква в картините си елегантни препратки към известни творби на импресионисти. Така един от многобройните сюжети от слънчогледи на Ван Гог, кротко "позира" в натюрморт със слънчогледи и ябълки. На пръв поглед няма никакво сходство, защото композицията на авторката е съвсем различна.

Това, което асоциира с Ван Гог, е усещането. Както в неговата творба, така и в картината на Ренета, липсва онази застиналост, характерна за натюрморта. В изобразяването на цветовете и листата отсъства преднамерена аранжировка, те са изразени със свободна четка и замах, и създават чувството, че са раздвижени от вятър.

Ренета Павлова - По Матис (Източник: Галерия Арт Маркони)

Ренета Павлова си позволява и интересна заигравка с една от десетте най-известни картини на Пикасо - "Любителката на абсент". Тук асоциацията е по-завоалирана, като е заимстван само елемент от картината / характерната бутилка абсент и чашата/ , които са пренесени в неангажиращ натюрморт с цветя. Решен с синя тоналност, той напомня за синия период в творчеството на Пикасо.

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

Наред с прекрасните си композиции с цветя, Ренета Павлова поднася още две изненади, които водят към Клод Моне и Анри Матис. Искрено се радвам на нейното желание да направи една интересна и провокативна изложба, напомняйки ни за истински стойностни творби и творци, белязали историята на изкуството. Тя е млад и изпълнен с енергия художник, който успешно експериментирайки с различни техники и стилове, и търсеща своя характерен почерк. В изложбите си винаги показва добро владеене на техника и мярка, както и завидно трудолюбие.

Вярвам в нейния път и съм щастлива, че вече седем години е част от представителния афиш на галерия "Арт Маркони".

Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

Още

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Вчерашни момичета в "Арт Маркони"

Още

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Още

Тем Добринова и Венелин Петров - живопис и керамика в Галерия "Неси"

Тем Добринова и Венелин Петров - живопис и керамика в Галерия "Неси"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 16 май до 30 май 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия

"(Не)Нормалност" в новата изложба на Венцислав Диков

В 15 нови живописни платна в галерия ArtVibes художникът за пореден път преосмисля творческата реалност: стабилизатор на хаоса, скривалище или просто бягство от реалността

"Пряко допълнение" в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 13 май до 7 юни 2022

"Мерилин" от Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

Картината "Shot Sage Blue Marilyn" от 1964 г., която е с размери 101,6 на 101,6 см, се основава на рекламна снимка на актрисата за филма "Ниагара". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Изложбата се открива на 11 май и ще продължи до 6 юни