Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Престижната международна изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" вече и София

ИСТИННОСТ, ДОБРОТА, ТЪРПЕНИЕ

Престижната международна изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" вече и София

Платната на съвременните китайски художници показват по нетрадиционен начин силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото

На 2 юли 2018 г. от 18:00 часа в столичната галерия "България", Концертен комплекс - зала България (балкон 1), ул. "Г. Бенковски" 1, беше открита международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" (в превод от китайски език Истинност, Доброта, Търпение).

Експозицията ще остане там до 22 юли 2018 г. с работно време: всеки ден от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.

Изложбата е създадена през 2004 г. с цел да възроди човешките нравственост и морал чрез класическите методи на изобразителното изкуство.

Гостувала е в над 900 града в 50 държави по света, също в Европейския парламент, в парламентите на Канада, Австралия, Обединеното кралство и в Американския конгрес. Картините идват от Гърция и гостуват в страната ни за втори път. При първия гастрол в България през 2007 г. посетиха София и Пловдив.

През последните три месеца, престижната експозиция гостува в Балчик, Добрич, Бургас, Пловдив Варна и Стара Загора, с голям обществен и медиен отзвук.

Техники и стил

Традиционната маслена живопис, използвана от ренесансовите майстори, ще разгърне пред вас "ново възраждане" на изобразителното изкуство. Някои от произведенията представят класически китайски мотиви, включително калиграфия, и са изпълнени върху коприна или хартия.

Вдъхновени от традиционните класически похвати, двадесетимата творци на "Изкуството на Джън, Шан, Жен" наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението, и добавят силата на емоцията към темата на картините. Те разказват истории от Изтока, допълнени от настоящето.

Картините въплъщават йерархията на съществуването - място, дух и материя - чрез структурата на макро и микрокосмоса и мястото на човека в тях. Свързването на душа и материя, характерно за ренесанса, пресъздава вечната връзка между морал и изкуство.

Тематика

Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкрива вътрешния духовен свят на художниците, съпричастни към борбата с нарушаването на човешките права. Авторите са художници предимно от китайски произход, следващи традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа.

Фалун Дафа е преследвана от 1999 г. насам от китайската комунистическа партия. Причината за репресиите е страхът на тогавашния лидер Дзян Дзъмин за монопола на властта на партията в лицето на огромния брой последователи на Фалун Дафа (70-100 милиона души), въпреки аполитичния характер на практиката.

Откриването на изложбата в София в галерия "България"

"Истинност, Доброта, Търпение" е характеристиката на вселената, източникът на човешкия морал и основата на мира и свободата. Тази характеристика е извън времето и пространството, религията и политиката. Традиционната китайска култура отразява баланса между човек и природа, съществуващи в точния момент и пространство.

Откриването на изложбата в София в галерия "България"

Някои от художниците се посвещават на смисъла на живота. Техните творби възхваляват божественото и задълбочават темата за борбата между добро и зло. Художествените им усилия не са насочени единствено към удовлетворяване на сетивата, а се целят в по-висшата мъдрост и истина. "Изкуството на Джън, Шан, Жен" издържа изпитанията на времето. Основен мотив тук е разкриването на истината за земния и небесния свят. Това са произведения, които достигат отвъд външната красота и пречистват човешката душевност.

Откриването на изложбата в София в галерия "България"

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, "Изкуството на Джън, Шан, Жен" се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността.

Откриването на изложбата в София в галерия "България"

Още

Първа съвместна изложба на Китай и държавите от Централна и Източна Европа в София

Първа съвместна изложба на Китай и държавите от Централна и Източна Европа в София

Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка.

Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от картините, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота.

Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави наблюдателя съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност, Доброта, Търпение.

"Нашето изкуство идва от чисто сърце и отразява личния ни опит. Изкуството е способно да окаже огромно влияние върху начина, по който мислят хората. То е също пряко свързано с човешкия морал, и двете си взаимодействат."

Професор Кунлун Джан, основател на изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.