Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Предстои международна изложба на Ларгото, вдъхновена от империите

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО И ИСТОРИЯ

Предстои международна изложба на Ларгото, вдъхновена от империите

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е посветено на темата "Руини и империи", която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството (Източник: So

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството.

След изданието през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град.

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството (Източник: Sofia Art Projects)

Още

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е посветено на темата "Руини и империи", която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи - Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век - между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм.

Исторически империята е мултиетническа държава, управлявана от доминираща култура, която е устремена към разширение и завладяване на нови територии. Паралелно на историята на всяка империя върви и историята на съпротивата срещу нейната власт. Империите в сегашния "деколонизиран" свят не са винаги видими. Днешната ни история обаче се развива буквално върху руините и останките на империи, чиито сенки все още се борят за геополитическо, икономическо и културно надмощие. Именно идеята за съпротива, за устояване и стремежът да идентифицираме тези сенки са в основата на изложбата "Руини и империи".

Още

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Тя включва различни артистични позиции на автори от България, Германия, Испания, Холандия, Полша, и Конго, които се занимават с изследване на миналото и империалното наследство, било то материално или нематериално. Произведенията, които ще бъдат представени в изложбата, предлагат критическа оценка на наследството на различни имеприи и исторически епохи. В изложбата са засегнати теми като историческите артефакти и стойността им днес, ролята на музеите, съпротивата между публичното и личното пространство, наследството на колониализма и други.

Още

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Избора на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето.

Изложбата ще включи инсталации, скулптури, прожекции, както и сайт-спесифик пърформанс. Изложбата ще се открие в събота, 21. октомври, в 18:30 и ще може да бъде видяна всеки ден до неделя 30. октомври.

Куратори: Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова, Стефка Цанева

Sofia Art Projects е проект на фондация "Изкуство - дела и документи" с подкрепата на Гьоте-институт България, Национален фонд "Култура", SeeWines и фондация "Зингер-Захариев". Партньори: Столична община, Регионален исторически музей - София.

Приятели на Sofia Art Projects: Sofia Art Week и галерия Аether.

Още

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

Още

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

Още

10+1 картини на Недко Солаков

10+1 картини на Недко Солаков

Още

Нива на крехкост с Анна Нарцис Шопова

Нива на крехкост с Анна Нарцис Шопова

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество