Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Предстои международна изложба на Ларгото, вдъхновена от империите

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО И ИСТОРИЯ

Предстои международна изложба на Ларгото, вдъхновена от империите

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е посветено на темата "Руини и империи", която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството (Източник: So

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството.

След изданието през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град.

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството (Източник: Sofia Art Projects)

Още

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е посветено на темата "Руини и империи", която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи - Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век - между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм.

Исторически империята е мултиетническа държава, управлявана от доминираща култура, която е устремена към разширение и завладяване на нови територии. Паралелно на историята на всяка империя върви и историята на съпротивата срещу нейната власт. Империите в сегашния "деколонизиран" свят не са винаги видими. Днешната ни история обаче се развива буквално върху руините и останките на империи, чиито сенки все още се борят за геополитическо, икономическо и културно надмощие. Именно идеята за съпротива, за устояване и стремежът да идентифицираме тези сенки са в основата на изложбата "Руини и империи".

Още

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Хореографирайки града с Виктор Рубан - Ларгото като сцена за танц и култура

Тя включва различни артистични позиции на автори от България, Германия, Испания, Холандия, Полша, и Конго, които се занимават с изследване на миналото и империалното наследство, било то материално или нематериално. Произведенията, които ще бъдат представени в изложбата, предлагат критическа оценка на наследството на различни имеприи и исторически епохи. В изложбата са засегнати теми като историческите артефакти и стойността им днес, ролята на музеите, съпротивата между публичното и личното пространство, наследството на колониализма и други.

Още

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Избора на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето.

Изложбата ще включи инсталации, скулптури, прожекции, както и сайт-спесифик пърформанс. Изложбата ще се открие в събота, 21. октомври, в 18:30 и ще може да бъде видяна всеки ден до неделя 30. октомври.

Куратори: Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова, Стефка Цанева

Sofia Art Projects е проект на фондация "Изкуство - дела и документи" с подкрепата на Гьоте-институт България, Национален фонд "Култура", SeeWines и фондация "Зингер-Захариев". Партньори: Столична община, Регионален исторически музей - София.

Приятели на Sofia Art Projects: Sofia Art Week и галерия Аether.

Още

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

Още

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

Още

10+1 картини на Недко Солаков

10+1 картини на Недко Солаков

Още

Нива на крехкост с Анна Нарцис Шопова

Нива на крехкост с Анна Нарцис Шопова

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нора Ампова: Съществува ли Тахион?

Изложбата е от 15 декември 2022 до 13 януари 2023 в Галерия "Аросита"

Скулпторката Вероника Райън спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

66-годишната британка, която е родена в отвъдморската територия Монсерат, получи отличието за "личния и поетичен начин, по който разширява езика на скулптурата" чрез открити и обикновено забравени предмети и изработени материали

Изложба представя образа на детето в изкуството на социализма

Вернисаж на 8 декември, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа в Музея на изкуството от периода на социализма

Националната галерия издаде най-обширния си каталог за графично изкуство

Графичната сбирка, която съхранява музеят, формира най-големия му фонд, наброяващ заедно с авторските рисунки над 25 000 единици, обхващащи времевия диапазон от XV до XXI век

Предотвратиха опит за кражба на произведение на Банкси в Киев

Графитът на жена по пеньоар, с противогаз на лицето и с пожарогасител в ръка беше изрисуван върху стената на полурaзрушена къща

Украинското авангардно изкуство намира убежище от войната в Мадрид

В Националния музей "Тисен-Борнемиса" в испанската столица бе открита изложбата "В окото на бурята. Модернизмът в Украйна 1900-1930-те