Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът Емил Стойчев - стихията на цветовете

БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ

Художникът Емил Стойчев - стихията на цветовете

Изложбата в Галерия L`Union можете да видите от 18 септември до 18 ноември 2020 г.

Автор: Емил Стойчев (Галерия L`Union)

Изложбата на Емил Стойчев в Галерия L`Union в Пловдив можете да видите от 18 септември до 18 ноември 2020 г. Откриването е на 18 септември, петък, от  17 часа

В продължение на шест десетилетия открояващото се присъствие на Емил Стойчев заема централно място в пейзажа на съвременната българска живопис.

Автор с безспорен авторитет и забележителен творчески път в България и Франция, Емил Стойчев отдавна се е утвърдил като емблематичен художник с подчертан индивидуален облик и разпознаваем образен език.

Автор: Емил Стойчев (Галерия L`Union)

Още

Защо Кристо напусна България

Защо Кристо напусна България

За него голямата естетка и ерудит Дора Валие казва, че той успява да си заслужи мястото, за което милиони мечтаят. Доказателство за това е неговата живопис - силна, плътна и въздействаща особено чрез стихията на цветовете. Живовпис - израз на един дълбоко личен свят, на изискана емоционалност и сложна асоциативна мисъл.

В изложбата ще бъдат представени 20 живописни картини, 15 от които са изпълнени в техниката маслени бои и 5 - в акварел. Отправна точка в повечето от тях се явяват заглавията на някои картини като: "Дъгата", "Празнични фойерверки", "Празник" и др.

Автор: Емил Стойчев (Галерия L`Union)

Празникът е тема, вдъхновена както от живота на съвременния човек, така и от въображението на автора. Избрал е да ни въведе в свободното поле на картината без задръжки, така както сънят дава свобода на безкрайното пространство. Темата за празника е израз на неистово щастие и вечен живот, който хората търсят като оглушителен отчаян вопъл.

Уникалният и въображаем визуален език на Емил Стойчев приканва зрителя към проницателно вглеждане отвъд реалното пространство, в което той създава един своеобразен свят от смесването на приказност със съвременна реалност. Този свят е несравним с никой друг. В него често присъстват човешки фигури, съществуващи в свое собствено измерение. Това авторът постига чрез необичайната си пространствена логика и съзнателното деформиране на образа. По този начин художникът акцентира върху човешката личност като носител на сложни преживявания и остава верен на своята лична естетика.

Пред него не съществуват ограничения на духа и фантазията и затова в своето творческо развитие създава толкова мнгообразни и въздействащи произведения.

Изложбата в Галерия L`Union може да бъде видяна от 18 септември до 18 ноември 2020 г. 

Автор: Емил Стойчев (Галерия L`Union)

Още

Никой не е Кристо в собствената си родина

Никой не е Кристо в собствената си родина

Емил Стойчев е роден на 26 юни 1935 година в София. Започва работа като театрален художник в София (1954 - 1959), а от 1961 година представя творчеството си в редица индивидуални и колективни изложби в България и чужбина: Москва, Париж, Виена, Прага, Варшава, Токио, Мексико, Делхи, Кьолн и др. Взема участие в: Биенале на живописта в Кан сюр Мер, Франция (1978, 1981), Международния панаир на изкуствата в Базел (1978,1988), Международния панаир на изкуствата в Ню Йорк (1980), "Есенен салон" в Париж (1979,1987).

Член е на Съюза на българските художници, на Съюза на френските художници и на Японската академия "Ника кай" от 1985 г.

През 1972 година художникът представя за първи път своя самостоятелна изложба зад граница, в Берлин.

От 1991 година живее и работи в Париж. Първата му изложба се състои във фондация "Пол Рикард". През 1993 година Стойчев получава покана от кметството на Париж за изложба в двореца Багател. Той е единственият български художник, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща "Друо", както и единственият български художник, чиято работа е включена в експозицията на автори от цял свят, посветена на 2000-та година. През април 2011 година става почетен доктор хонорис кауза на Националната художествена академия в София.

За своите успехи и заслуги Емил Стойчев става носител на много престижни награди в България и по света, сред които: Наградата на София за живопис (1967), наградата на СБХ "Владимир Димитров - Майстора" (1979, 1985), награда от Биеналето в Кан сюр Мер (1981), голямата награда на VI биенале в Шчечин, Полша (1975), награда за портрет на Градския съвет в Радом, Полша (1987), голямата награда на Международното жури през 1989 - "Златен Езоп", Орден "Стара планина" I степен с огърлие (2003), национална награда "Захарий Зограф" за изключителни постижения в областта на изобразителните изкуства, удостоена от община Самоков (2010), Орден "Свети Кирил и Методий" с огърлие (2010).

Още

Квадрат 500 с вълнуващ разказ за Кристо и Жан Клод

Квадрат 500 с вълнуващ разказ за Кристо и Жан Клод

Още

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Още

Ранни етюди на Кристо изложиха в Бургас

Ранни етюди на Кристо изложиха в Бургас

Още

Софийската градска галерия представя творби на Кристо и филми за него

Софийската градска галерия представя творби на Кристо и филми за него

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Един от най-авторитетните форуми за съвременно изкуство е изправен пред ескалация на спор за антисемитизма, който се изостри с искане за премахване на едно произведение

Витрините говорят в изложбата "Нови модели"

До 23 юли в Галерия ИСИ-София можете да видите изложбата „Нови модели“ с художник Ориол Виланова и куратор Десислава Димова