Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Френският колекционер Фредерик де Голдшмит ще изнесе лекция у нас

БОГАТИ КОЛЕКЦИИ

Френският колекционер Фредерик де Голдшмит ще изнесе лекция у нас

Днес французинът притежава колекция от близо 400 произведения на съвременното изкуство, за които ще говори със своята българска публика

София, 14 ноември 2022 г. - На 18 ноември, петък, от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои среща-дискусия с Фредерик де Голдшмит. Той пристига за първи път у нас по покана на фондация "Отворени изкуства" в рамките на платформата й

Един от най-големите съвременни европейски колекционери прави първата си сериозна колекционерска откупка преди 15 години с продажбата на картина на Едуард Мане. Наследена от неговата баба, Голдшмит описва творбата като "прекалено ценна, за да я задържа".

Днес французинът притежава колекция от близо 400 произведения на съвременното изкуство, за които ще говори със своята българска публика.

Един от най-големите съвременни европейски колекционери прави първата си сериозна колекционерска откупка преди 15 години с продажбата на картина на Едуард Мане (Източник: Фондация "Отворени изкуства")

София, 14 ноември 2022 г. - На 18 ноември, петък, от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои среща-дискусия с Фредерик де Голдшмит. Той пристига за първи път у нас по покана на фондация "Отворени изкуства" в рамките на платформата й "Форум Колекционери", създадена през 2011 г.

Още

"От колекции за колекционери" - всяка година само за ценители

"От колекции за колекционери" - всяка година само за ценители

През 2022 г. "Форум Колекционери" има удоволствието да представи Фредерик де Голдшмит, който ще сподели опит от дългогодишната си професионална практика с колекциониране на творби, куриране и продуциране. Българската публика ще има възможността да се включи в дискусията, която ще представи дейността му отвъд бизнеса, разглеждайки страстта, етиката и познанията, нужни за професионално и успешно колекциониране.

Фредерик де Голдшмит е френски колекционер, който живее и работи в Брюксел.

Наследява страстта си към изкуството от своята баба Мари-Ан фон Голдшмит-Ротшилд, която колекционира импресионисти. Едва на 22, Мари-Ан придобива "Арлезианката" на Ван Гог, която в последствие дарява на френското правителство и днес картината може да бъде видяна в музея Д"Орсе. "Определено е била много модерна жена за 1915 година." - споделя Фредерик.

София, 14 ноември 2022 г. - На 18 ноември, петък, от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои среща-дискусия с Фредерик де Голдшмит. Той пристига за първи път у нас по покана на фондация "Отворени изкуства" в рамките на платформата й "Форум Колекционери" (Източник: Фондация "Отворени изкуства")

Самият той колекционира изкуство от тийнейджър, но първата му сериозна колекционерска откупка е през 2007 г. - творба на Бенджамин Сабатие.

Скоро започва и отдаденото му подпомагане на млади автори, активна работа с куратори и институции. Колекцията му не следва конкретна концепция, но Фредерик признава, че се чувства привлечен от неконвенционални материали.

Още

Картина на Иван Вукадинов стана част от колекцията на Ватикана

Картина на Иван Вукадинов стана част от колекцията на Ватикана

Голяма част от творбите са дело на млади автори, но те попадат в диалог с произведения от 60-те и 70-те години на XX в. на значими движения за историята на изкуството - Zero Group, Arte Povera, концептуално и минималистично изкуство.

Селекцията е достъпна за широката публика и по този повод Фредерик споделя: "Колекционерите не са собственици на произведенията, те са техни пазители с отговорността да ги споделят с онези, които искат да ги изучават или просто да им се наслаждават".

Днес Фредерик де Голдшмит живее и работи в Брюксел, където се намира основаното от него изложбено и коуъркинг пространство Cloud Seven, 7-етажна сграда с публичен достъп.

Още

Колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън  се оценява на над 1 милиард долара

Колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън се оценява на над 1 милиард долара

Професионалните му познания надхвърлят областта на визуалните изкуства - той е специалист по бизнес и комуникации, антропология и продуцира интерактивни медии, телевизионни програми и филми. Колекционерът е член на Комитета за придобиване на творби на фондация KANAL, Брюксел, и е президент на наградата Prix des Amis du Palais de Tokyo, Париж.

Колекционерът също така ко-курира изложби като White Covers (2017) и Inaspettatamente (2021). Чрез експозицията Not Really Really (2015) Фредерик демонстрира интереса си към преосмислянето на институцията, пречупвайки традиционните модели на галерийните пространства.

В рамките на "Форум Колекционери", по покана на Веселина Сариева, Фредерик де Голдшмит ще посети Пловдив и София, където ще реализира срещи с художници и визити на културни институции. Дискусията, която ще се реализира на 18 ноември 2022 г. в София, ще представи принципите му на водене на колекция. Ще има възможност за въпроси и разговори с колекционера.

Още

Имам да ти кажа толкова много неща… от колекцията на Дойче Телеком

Имам да ти кажа толкова много неща… от колекцията на Дойче Телеком

Още

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

Швейцарски музей се отказва от 38 произведения от колекцията на Гурлит

Още

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Още

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани преди търг на творби от колекцията му

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани преди търг на негови творби

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България