Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ексцентрично: Първа изложба на британското хомосексуално изкуство

СРЕЩУ ТАБУТАТА

Ексцентрично: Първа изложба на британското хомосексуално изкуство

Ретроспекцията включва творби от световноизвестни художници като Франсис Бейкън, Дейвид Хокни, Дънкан Грант, Дора Карингтън, Джон Сингър Сарджънт, Сесил Бийтън

Първата голяма ретроспектива на хомосексуалното изкуство бе открита вчера в галерията "Тейт Бритън" в Лондон по повод 50-годишнината от декриминализирането на хомосексуалността в Англия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изложбата, озаглавена "Ексцентрично британско изкуство 1861 - 1967", обхваща период от един век, от отменянето на смъртната присъда за хомосексуални практики до декриминализирането им.

Изложбата е представена като първата, която е посветена на британското хомосексуално изкуство. Тя включва портрет от 1881 г. на ирландския писател Оскар Уайлд. Картината за пръв път е изложена публично във Великобритания.

Снимка: AP/БТА

"На портрета писателят е изобразен, когато бил на върха на славата си", заяви кураторката Клеър Барлоу.

До портрета е изложена вратата на затворническата килия в Рединг, където Уайлд бил пъхнат зад решетките за хомосексуализъм през 1895 г.

"Портретът и вратата, изложени заедно, предизвикват емоционален шок - прецени Барлоу. - Когато човек вижда подобна вещ, разбира, че това действително е съществувало и че животът на този мъж е бил опропастен."

Снимка: AP/БТА

Експозицията е представена в 8 зали може да бъде видяна между 5 април - 1 октомври 2017 г.

В нея са застъпени различни теми, като кодирания или скрит израз на желание и несъответствието между личния и обществения живот. Тя показва също как художници през 19-и век са се осланяли на двусмисленост, за да изобразят онова, което не може да бъде показано, и как техни колеги са изследвали други пътища след Втората световна война.

Изложбата включва творби от Франсис Бейкън, Дейвид Хокни, Дънкан Грант, Дора Карингтън, Джон Сингър Сарджънт, Сесил Бийтън и др.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изгубена картина на Фернан Леже се появи на гърба на друго негово платно

Експертите приветстват "значимото" откритие и смятат, че творбата е част от серия, в която Леже рисува гледката от студиото си към покривите на Париж

"Да се въртиш в квадрат" с търновската художничка Мартина Караиванова

На 10 октомври /понеделник/ от 18:00 ч. галерия "Видима"

Ива Маркова и нейните "Всички златни часове"

Изложбата е от 5 до 18 октомври 2022 г. в Арт галерия "Ларго"

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 29 септември до 25 октомври 2022 г. Откриване - 18.30 часа на 29 септември, четвъртък /2022 г. в Галерия "Арт Маркони" 29.09 -25.10.2022 г.