Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Деси Тенекеджиева и Левон Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Деси Тенекеджиева и Левон Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди

"Линии до Опашки" включва живопис, скулптурни предмети и артистична книга

Радослав Нинов-Руди с Деси Тенекеджиева и Левон Хампарцумян на откриването на "Линии до Опашки"

Младият художник Радослав Нинов откри своя впечатляваща изложба "Линии до Опашки" в обновеното пространство на УниКредит студио, което се изпълни с галеристи, колекционери, меценати, колеги и приятели, дошли да подкрепят талантливия артист.

Откриването на изложбата "Линии до Опашки" в УниКредит Студио

През миналата година Руди стана носител на престижното специално отличие на Фондация "Стоян Камбарев" за полет в изкуството, коeто включваше реализацията на самостоятелна изложба и издаването на луксозен двуезичен каталог.

Левон Хампарцумян и Деси Тенекеджиева поздравяват автора

И ето, че това вече е факт. Експозицията показва на почитателите на съвременното изкуство най-новите и мащабни картини сътворени до момента, от Радослав Нинов. Заедно с живописта авторът експонира и група от 35 разноцветни малки скулптури, които всъщност представляват една творба, която Руди приема за значим елемент в творческия процес.

Младият талант представи и "артистична книга", специално създадена за изложбата, в която се виждат и първите му стъпки в играта между печатния формат и текст.

"Много се радвам, че Руди открива изложбата си "Линии до Опашки" именно в УниКредит Студио. Авторът е изгряваща звезда в арт средите и определено има какво да покаже. Надяваме се обновеното ни арт студио да приобщи все повече хора към културната общност у нас", коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Деси Тенекеджиева се върна специално от Лондон, където живее от няколко години, за да присъства на откриването на изложбата, в качеството си не само на артист, но преди всичко на Председател на Фондация "Стоян Камбарев"- Фондацията, която сбъдва мечти.

"След "Космоса" на Нора Ампова (през февруари младият артист Нора Ампова представи вълнуващата изложба "Космос"), сега сме във вселената на Радослав Нинов, който е истинско открие за съвременното българско изкуство. Руди е прекрасно момче и артист, докоснат от Бога. Едва на 25 години, а вече с ярко разпознаваем стил. С голямо удоволствие ще продължим да работим с него и да го подкрепяме.

Експозицията "Линии до Опашки" е забележителна и е шестата поредна изложба на наш млад автор, която реализираме с подкрепата на банката".

Деси Тенекеджиева с младия художник

"Благодаря на екипа на УниКредит студио и на Фондация "Стоян Камбарев" за подкрепата. Смятам, че сътрудничеството между банката и фондацията показват, че бизнеса и културата могат да работят заедно и резултатите от това да са наистина добри", коментира авторът Радослав Нинов.

Той сподели, че изложбата "Линии до Опашки" е вдъхновена от съветския режисьор и кинотеоретик Сергей Айзенщайн и младите творби на Уолт Дисни.

"Линии до Опашки" включва живопис, скулптурни предмети и артистична книга

От експозицията става ясно, че абстракцията и дълбоката перспектива са неизменни спътници в стила на Руди. Острият замах на четката и лекотата на контура, широкоъгълният обхват, наслояването на четката, и, разбира се, розовият цвят са отличителни белези на неговата нетипична живопис.

Изложбата "Линии до Опашки", може да бъде разгледана всеки делничен ден до 21 април от 10 до 19 часа и в събота от 11 до 17 часа в УниКредит Студио (пл. Света Неделя 7, в ляво от входа на централния филиал).

Радослав Нинов-Руди

Радослав Нинов-Руди е на 25 години. Завършил e "Изящни Изкуства" в престижния университет "Голдсмитс"/Goldsmiths в Лондон, Великобритания. Тази есен ще продължи образуванието си в училището по изкуства "Щедел"/Städelschule във Франкфурт, Германия. Живописта на Радослав Нинов обитава пространства, които са някъде между пълна абстракция и категорична фигуративност. В картините му се намират ехото и силуети на маси от неопределен вид, които сякаш неволно насочват нашата памет към обекти и фигури, форми и пейзажи, с които като че ли вече сме се срещали. Точно тези срещи и отпечатъци в паметта, авторът ни предоставя под формата на сегментирана археология, в която интерпретацията не е важна, а по-важното е нашето локализиране в определен период от време, пространство или история с отворен край.

Живописта на Нинов насочва към една лекота и безгрижност, която може да се проследи в ранните комикси от началото на XX-ти век, предимно в САЩ и Великобритания, от които Радослав често намира своите вдъхновения. Тази лекота на контура и замаха вдъхва една постоянна вибрация на цветовете, пластовете, линиите, както и на наименованията на самите творби.

Вижте кратък филм за Руди:

Предишните му изложби включват: "БЛИЗКИ СРЕЩИ", Институт за Съвременно Изкуство, София (2017); "What do you represent now", Plan 5, Стокхолм (2017); "МЕКО ДА", Галерия "Ракурси", София (2017); "Нагоре от Реката", Център за Съвременно Изкуство - Баня Старинна, Пловдив, (2017); "Арт Старт: Млади Художници които да следим през 2017", "Гьоте" Институт, София (2017). Радослав Нинов- Руди, е носител на наградите за живопис "Едмонд Демирджиян" за 2016г и "Невил Бърстън" за 2015г.

Повече информация за автора може да откриете на официалната му уеб-страница: www.radoslavninov.com

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество