Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Благовещение в картините на великите майстори на четката

НЕПРЕХОДНО

Благовещение в картините на великите майстори на четката

Темата за светото зачатие е вдъхновявала векове художниците

"Благовещение" на Леонардо да Винчи

"Благовещение" на Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио е призната за ненадмината в изображението на славния миг, в който Св. Дева Мария получава благата вест, че ще роди в плът Сина человечески.

Картината е изложена в галерия "Уфици", Флоренция. Вариация на картината с неизвестен автор, се съхранява и в "Лувър". Оригиналът е рисуван от Леонардо да Винчи, докато той все още работел в работилницата на Верокио, около 1472 г. В нея дясната ръка на Мария държи страницата, на която пише: "Девица ще зачене и ще роди син", а другите страници са като разлистени от вятъра, предизвикан от крилете на ангела-посланик на благата вест.

През 16 век по темата работи и великият Тинторето.

"Благовещение" на Тинторето

Неговата картина "Благовещение" е маслено платно с големи размери и драматичен сюжет - как архангел Гавриил, придружен от херувими, нахлува в стаята на Мария и тя изглежда като изплашена. Тинторето се смята за художник от направлението маниеризъм, израз на венецианската култура.

"Благовещение" на Джото е уникална фреска, рисувана около 1304 г., която се намира в църквата "Капела дел Арена", Падуа. 

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

"Благовещение" на Робер Кампен /Алтар Мероде/ е рисувана около 1427-1432 г., т.е. преди картината на Леонардо. Тя е израз на представата за Благовещение от средата на Средновековието, но специалистите я причисляват по-скоро към ранния Ренесанс. Дева Мария, архангел Гавриил и Йосиф изглеждат съвсем реалистично. Триптихът внушава чувството за грандиозност и величествен дух, като по този начин още повече извисява събитието.

"Благовещение" на Фра Анджелико /Гуидо ди Пиетро, Фра Джованни да Фиезоле/ е рисувана около 1400-та година и понастоящем е в музея "Прадо", Мадрид.

"Благовещение" на Фра Анджелико

Тя се отличава с дълбочина на композицията и е призната за едно от най-грандиозните постижения на флорентинските живописци.

"Благовещение" на Ботичели, от около 1485 г. се намира в музея "Метрополитен", Ню Йорк.

"Благовещение" на Ботичели

Всъщност, художникът има доста работи по тази тема, една от които е фреска върху стена на лечебницата "Сан Мартино дел ла Скала", рисувана около 1481 г. Друг шедьовър е "Благовещение Кестело" от около 1489 г., поръчана за френския женски манастир "Кестело", сега "Санта Мария Магдалена де Пацци".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество