Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Благовещение в картините на великите майстори на четката

НЕПРЕХОДНО

Благовещение в картините на великите майстори на четката

Темата за светото зачатие е вдъхновявала векове художниците

"Благовещение" на Леонардо да Винчи

"Благовещение" на Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио е призната за ненадмината в изображението на славния миг, в който Св. Дева Мария получава благата вест, че ще роди в плът Сина человечески.

Картината е изложена в галерия "Уфици", Флоренция. Вариация на картината с неизвестен автор, се съхранява и в "Лувър". Оригиналът е рисуван от Леонардо да Винчи, докато той все още работел в работилницата на Верокио, около 1472 г. В нея дясната ръка на Мария държи страницата, на която пише: "Девица ще зачене и ще роди син", а другите страници са като разлистени от вятъра, предизвикан от крилете на ангела-посланик на благата вест.

През 16 век по темата работи и великият Тинторето.

"Благовещение" на Тинторето

Неговата картина "Благовещение" е маслено платно с големи размери и драматичен сюжет - как архангел Гавриил, придружен от херувими, нахлува в стаята на Мария и тя изглежда като изплашена. Тинторето се смята за художник от направлението маниеризъм, израз на венецианската култура.

"Благовещение" на Джото е уникална фреска, рисувана около 1304 г., която се намира в църквата "Капела дел Арена", Падуа. 

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

"Благовещение" на Робер Кампен /Алтар Мероде/ е рисувана около 1427-1432 г., т.е. преди картината на Леонардо. Тя е израз на представата за Благовещение от средата на Средновековието, но специалистите я причисляват по-скоро към ранния Ренесанс. Дева Мария, архангел Гавриил и Йосиф изглеждат съвсем реалистично. Триптихът внушава чувството за грандиозност и величествен дух, като по този начин още повече извисява събитието.

"Благовещение" на Фра Анджелико /Гуидо ди Пиетро, Фра Джованни да Фиезоле/ е рисувана около 1400-та година и понастоящем е в музея "Прадо", Мадрид.

"Благовещение" на Фра Анджелико

Тя се отличава с дълбочина на композицията и е призната за едно от най-грандиозните постижения на флорентинските живописци.

"Благовещение" на Ботичели, от около 1485 г. се намира в музея "Метрополитен", Ню Йорк.

"Благовещение" на Ботичели

Всъщност, художникът има доста работи по тази тема, една от които е фреска върху стена на лечебницата "Сан Мартино дел ла Скала", рисувана около 1481 г. Друг шедьовър е "Благовещение Кестело" от около 1489 г., поръчана за френския женски манастир "Кестело", сега "Санта Мария Магдалена де Пацци".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 29 септември до 25 октомври 2022 г. Откриване - 18.30 часа на 29 септември, четвъртък /2022 г. в Галерия "Арт Маркони" 29.09 -25.10.2022 г.

Галерия "Астри" започва новия сезон с "Изчезващо минало" на Гълъбин Христов

Откриването е на 27 септември 2022. Изложбата продъжава до 8 октомври 2022 г.

"Глад" от Йона Тукусер

Националната галерия представя изложбата на художничката, която в продължение на 13 години събира материали за глада на територията на СССР и Украйна

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Изложбата включва фотографската серия "Вакуум", създадена основно в годините на Covid-19 и видео инсталация по произведението Ad Infinitum ("Към безкрая") на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години