Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Благовещение в картините на великите майстори на четката

НЕПРЕХОДНО

Благовещение в картините на великите майстори на четката

Темата за светото зачатие е вдъхновявала векове художниците

"Благовещение" на Леонардо да Винчи

"Благовещение" на Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио е призната за ненадмината в изображението на славния миг, в който Св. Дева Мария получава благата вест, че ще роди в плът Сина человечески.

Картината е изложена в галерия "Уфици", Флоренция. Вариация на картината с неизвестен автор, се съхранява и в "Лувър". Оригиналът е рисуван от Леонардо да Винчи, докато той все още работел в работилницата на Верокио, около 1472 г. В нея дясната ръка на Мария държи страницата, на която пише: "Девица ще зачене и ще роди син", а другите страници са като разлистени от вятъра, предизвикан от крилете на ангела-посланик на благата вест.

През 16 век по темата работи и великият Тинторето.

"Благовещение" на Тинторето

Неговата картина "Благовещение" е маслено платно с големи размери и драматичен сюжет - как архангел Гавриил, придружен от херувими, нахлува в стаята на Мария и тя изглежда като изплашена. Тинторето се смята за художник от направлението маниеризъм, израз на венецианската култура.

"Благовещение" на Джото е уникална фреска, рисувана около 1304 г., която се намира в църквата "Капела дел Арена", Падуа. 

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

"Благовещение" на Робер Кампен /Алтар Мероде/ е рисувана около 1427-1432 г., т.е. преди картината на Леонардо. Тя е израз на представата за Благовещение от средата на Средновековието, но специалистите я причисляват по-скоро към ранния Ренесанс. Дева Мария, архангел Гавриил и Йосиф изглеждат съвсем реалистично. Триптихът внушава чувството за грандиозност и величествен дух, като по този начин още повече извисява събитието.

"Благовещение" на Фра Анджелико /Гуидо ди Пиетро, Фра Джованни да Фиезоле/ е рисувана около 1400-та година и понастоящем е в музея "Прадо", Мадрид.

"Благовещение" на Фра Анджелико

Тя се отличава с дълбочина на композицията и е призната за едно от най-грандиозните постижения на флорентинските живописци.

"Благовещение" на Ботичели, от около 1485 г. се намира в музея "Метрополитен", Ню Йорк.

"Благовещение" на Ботичели

Всъщност, художникът има доста работи по тази тема, една от които е фреска върху стена на лечебницата "Сан Мартино дел ла Скала", рисувана около 1481 г. Друг шедьовър е "Благовещение Кестело" от около 1489 г., поръчана за френския женски манастир "Кестело", сега "Санта Мария Магдалена де Пацци".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

"Благовещение" на Ботичели

"Благовещение" на Тинторето

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

"Благовещение" на Робер Кампен /Мероде/

Фрагмент от фреската "Благовещение" на Джото

"Благовещение" на Фра Анджелико

Календар

Препоръчваме ви

4,8 милиона евро за "Лукреция" на Артемизия Джентилески

Творбата на бароковата майсторка, бе открита наскоро в лионска частна колекция, в която е била съхранявана неразпозната повече от 40 години

Новооткрита картина на Артемизия Джентилески отива на търг

Платното "Лукреция" се оценява на 800 000 евро и трябва да бъде изложено в най-големите музеи по света, смятат експертите

Цветни илюстрации, задъхани от живот

Фернандо Нунес е вдъхновен от фантастичния свят и богатството на природата

Свободата в картините на Калина Ханджиева

23 платна маслена живопис и 16 графични рисунки върху цветен картон, създадени с креда представя художничката в Арт Студио Калина

Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България

Експат Глобално Изкуство дава шанс и на творците, и на инвеститорите без опит да печелят от изкуство

Дълбоки многослойни картини, които разказват истории

Джейкъб Бростръп потапя зрителя в своите вселени