Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

Русенска филхармония под палката на маестро Йордан Камджалов открива 59-ото издание

Маестро Йордан Камджалов ще дирижира Русенска филхармония на откриването на 59-ото издание на Мартенски музикални дни (Снимка: ММФ Мартенски музикални дни - Русе)

Тази година през март град Русе ще привлече отново световноизвестни български и чужди музиканти, участници в най-стария по рода си фестивал за класическа музика в България. Повече от половин столетие една от най-реномираните фестивални сцени в България превръща Русе в музикална столица на страната, в територия на духа и сетивата.

Фестивалът се открива на 15 март с концерт на оркестъра домакин - Русенската филхармония, под диригентството на Йордан Камджалов със Симфония № 5 на Густав Малер и продължава до 31 март, включително.

Предстоят 2 седмици, заредени с творческата енергия на десетки елитни български и международни артисти и състави, над 40 събития и над 650 участници от 3 континента, серия от уникални фестивални дебюти, нови имена, огромно разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи и предизвикателни сценични партньорства, майсторски класове и изложби - истински художествен пик, който ще привлече в Русе стотици почитатели на класическата музика.

Програмата тази година изобилства от атрактивни, пъстри, свежи и предизвикателни за меломаните артистични и музикални идеи, ярки личности, проекти в различни жанрове на музиката в един широк стилистичен и художествен диапазон - от епохата на ренесанса и барока през богатството от музикални идеи на романтичния 19 век до Дебюси, Равел, Прокофиев, Стравински, Пиацола и най-новите явления на съвременния 21. век!

Композиторът Панчо Владигеров (Снимка: Софийска филхармония)

Още

Маестро Емил Табаков на 70

Маестро Емил Табаков на 70

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на патриарха на българската музика Панчо Владигеров. Със специална програма ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за годишнината в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика "Crush", за да представи музика от негови съмишленици, ученици и последователи.

Фестивалът ще предложи пространство за над 15 световни и български премиери на музика от Емил Табаков, Васил Казанджиев, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов, Петър Керкелов и редица други български и европейски композитори от различни генерации.

Сред дебютантите на фестивална сцена са топ артисти и ансамбли от класата на Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, както и силно нашумелите днес инструментални ансамбли "Модиляни" и "Вандерер". Към звездните имена на изпълнители, гостуващи за първи път в България, бихме прибавили с радост и един от майсторите на европейския барок, гамбистът Родни Прада, допълващ фантастично бароковия ансамбъл на Зефира Вълова и Явор Генов.

Фестивалната публика в Русе ще има привилегията да чуе за първи път и редица млади и особено надарени артисти, носители на престижни международни награди като блестящият литовски пианист Лукас Генюшас и невероятният испански виолончелист Пабло Ферандес - и двамата носители на награди от XV Международен конкурс "Чайковски" в Москва. Към забележителната фестивална компания на младите европейски медалисти ще присъединим и прекрасния френски пианист Тео Фушенре, спечелил само преди няколко месеца първата награда от Международния конкурс за пианисти в Женева.

Листата на фестивалните гости допълват и такива реномирани артисти и състави като италианския ансамбъл "La Rossignol", струнен квартет "Шуман", феноменалната японска акордеонистка Мие Мики и двама легендарни френски инструменталисти - виолистът Жерар Косе и кларинетистът Паскал Морагес, в една забележителна ансамблова програма с Елена Башкирова.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

И тази година фестивалът ще предостави сцена за големите имена в българското изпълнителско изкуство, сред които Емил Табаков, Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Георги Василев, Драгомир Йосифов, Мариета Петкова, Нона Кръстникова и Мария Русева, Николай Минчев, клавирното дуо Генова - Димитров, Зефира Вълова, Явор Генов и още редица елитни български оркестри и ансамбли, сред които Софийска филхармония, КА "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров, ансамбъл "Музика Нова", струнният квартет "Фрош", Русенската филхармония, хор "Проф. В. Арнаудов" и др.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди, под диригентството на Сунай Муратов (реж. Александър Текелиев, сценография Иван Токаджиев) и един наистина блестящ екип от първокласни български и международни артисти, сред които Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини и др.

Очакваме с нетърпение и двата концера на Русенския фестивален оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков (28 и 31 март), с участието на световноизвестните български артисти Светлин Русев и Клавирното дуо Генова - Димитров. Фестивалният оркестър е уникален проект, без аналог в България, проект, чиято необикновена енергия привлича в Русе за пети пореден сезон първокласни български музиканти от България и целия свят, голяма част от които възпитаници на Русенското училище по изкуствата. За първи път оркестърът ще партнира и с прекрасните инструменталисти от международно известния Румънския нациноален симфоничен оркестър от Букурещ.

ММФ Мартенски музикални дни - Русе - лого

Партньори в реализацията на този амбициозен проект на Община Русе са Министерството на културата, Италиански културен институт - София, Френски институт България, Гьоте институт Германия.

Билети: Eventim.bg и касата на Държавната опера в Русе.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт