Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

Русенска филхармония под палката на маестро Йордан Камджалов открива 59-ото издание

Маестро Йордан Камджалов ще дирижира Русенска филхармония на откриването на 59-ото издание на Мартенски музикални дни (Снимка: ММФ Мартенски музикални дни - Русе)

Тази година през март град Русе ще привлече отново световноизвестни български и чужди музиканти, участници в най-стария по рода си фестивал за класическа музика в България. Повече от половин столетие една от най-реномираните фестивални сцени в България превръща Русе в музикална столица на страната, в територия на духа и сетивата.

Фестивалът се открива на 15 март с концерт на оркестъра домакин - Русенската филхармония, под диригентството на Йордан Камджалов със Симфония № 5 на Густав Малер и продължава до 31 март, включително.

Предстоят 2 седмици, заредени с творческата енергия на десетки елитни български и международни артисти и състави, над 40 събития и над 650 участници от 3 континента, серия от уникални фестивални дебюти, нови имена, огромно разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи и предизвикателни сценични партньорства, майсторски класове и изложби - истински художествен пик, който ще привлече в Русе стотици почитатели на класическата музика.

Програмата тази година изобилства от атрактивни, пъстри, свежи и предизвикателни за меломаните артистични и музикални идеи, ярки личности, проекти в различни жанрове на музиката в един широк стилистичен и художествен диапазон - от епохата на ренесанса и барока през богатството от музикални идеи на романтичния 19 век до Дебюси, Равел, Прокофиев, Стравински, Пиацола и най-новите явления на съвременния 21. век!

Композиторът Панчо Владигеров (Снимка: Софийска филхармония)

Още

Маестро Емил Табаков на 70

Маестро Емил Табаков на 70

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на патриарха на българската музика Панчо Владигеров. Със специална програма ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за годишнината в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика "Crush", за да представи музика от негови съмишленици, ученици и последователи.

Фестивалът ще предложи пространство за над 15 световни и български премиери на музика от Емил Табаков, Васил Казанджиев, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов, Петър Керкелов и редица други български и европейски композитори от различни генерации.

Сред дебютантите на фестивална сцена са топ артисти и ансамбли от класата на Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, както и силно нашумелите днес инструментални ансамбли "Модиляни" и "Вандерер". Към звездните имена на изпълнители, гостуващи за първи път в България, бихме прибавили с радост и един от майсторите на европейския барок, гамбистът Родни Прада, допълващ фантастично бароковия ансамбъл на Зефира Вълова и Явор Генов.

Фестивалната публика в Русе ще има привилегията да чуе за първи път и редица млади и особено надарени артисти, носители на престижни международни награди като блестящият литовски пианист Лукас Генюшас и невероятният испански виолончелист Пабло Ферандес - и двамата носители на награди от XV Международен конкурс "Чайковски" в Москва. Към забележителната фестивална компания на младите европейски медалисти ще присъединим и прекрасния френски пианист Тео Фушенре, спечелил само преди няколко месеца първата награда от Международния конкурс за пианисти в Женева.

Листата на фестивалните гости допълват и такива реномирани артисти и състави като италианския ансамбъл "La Rossignol", струнен квартет "Шуман", феноменалната японска акордеонистка Мие Мики и двама легендарни френски инструменталисти - виолистът Жерар Косе и кларинетистът Паскал Морагес, в една забележителна ансамблова програма с Елена Башкирова.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

И тази година фестивалът ще предостави сцена за големите имена в българското изпълнителско изкуство, сред които Емил Табаков, Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Георги Василев, Драгомир Йосифов, Мариета Петкова, Нона Кръстникова и Мария Русева, Николай Минчев, клавирното дуо Генова - Димитров, Зефира Вълова, Явор Генов и още редица елитни български оркестри и ансамбли, сред които Софийска филхармония, КА "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров, ансамбъл "Музика Нова", струнният квартет "Фрош", Русенската филхармония, хор "Проф. В. Арнаудов" и др.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди, под диригентството на Сунай Муратов (реж. Александър Текелиев, сценография Иван Токаджиев) и един наистина блестящ екип от първокласни български и международни артисти, сред които Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини и др.

Очакваме с нетърпение и двата концера на Русенския фестивален оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков (28 и 31 март), с участието на световноизвестните български артисти Светлин Русев и Клавирното дуо Генова - Димитров. Фестивалният оркестър е уникален проект, без аналог в България, проект, чиято необикновена енергия привлича в Русе за пети пореден сезон първокласни български музиканти от България и целия свят, голяма част от които възпитаници на Русенското училище по изкуствата. За първи път оркестърът ще партнира и с прекрасните инструменталисти от международно известния Румънския нациноален симфоничен оркестър от Букурещ.

ММФ Мартенски музикални дни - Русе - лого

Партньори в реализацията на този амбициозен проект на Община Русе са Министерството на културата, Италиански културен институт - София, Френски институт България, Гьоте институт Германия.

Билети: Eventim.bg и касата на Държавната опера в Русе.

Коментирай 0

1/1

Маестро Йордан Камджалов ще дирижира Русенска филхармония на откриването на 59-ото издание на Мартенски музикални дни (Снимка: ММФ Мартенски музикални дни - Русе)

ММФ Мартенски музикални дни - Русе - лого

Композиторът Панчо Владигеров (Снимка: Софийска филхармония)

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът SoFest за пореден път с възпламеняваща програма

SoFest 2020 ще представи неочаквани колаборация от стилове и изкуства

Невероятно пътуване с Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

Преживейте концерта на 5 юли от 20:00 ч. в НДК - "Платформа А6"

Софийската опера с "Рейнско злато" от Вагнер на откритата сцена "Музи на водата" - езеро Панчарево

След триумфа в Германия и Русия, за първи път на фона на езерото Панчарево, рейнски дъщери, богове, великани и нибелунги ще разкажат една вълшебна приказка

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Слушайте Бетовен и Чайковски на рождения ден на виртуозния пианист на 2 юли в мрежата на "Кантус Фирмус" от 20.00 часа

A to JazZ Concerts открива първата серия от джаз концерти в София този уикенд

Ударното начало е на 3 юли с един различен фънки прочит на музиката на Белослава, следват "Ангел Заберски квартет", Влатко Стефановски и Теодосий Спасов

Соня Йончева ще подкрепи млад български певец

"Щастлива съм, че ще открия за българската публика едно ново име, което съвсем скоро ще разнася славата на нашите гласове по света", каза оперната звезда