Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва 23-тото издание на столичния "Европейски музикален фестивал"

СВЕТОВНАТА КЛАСИЧЕСКА СЦЕНА

Започва 23-тото издание на столичния "Европейски музикален фестивал"

Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика

Унгарският ансамбъл Szeged Trombone Ensemble (Източник: "Кантус Фирмус")

С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет тази вечер започва 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София. Един от най-добрите американски младежки оркестри за първи път гостува на Балканския полуостров, избирайки именно София за начало на своята концертна обиколка.

Още

Симфоничният оркестър на Принстънския университет представя за първи път у нас музика от Самюел Колридж-Тейлър

Симфоничният оркестър на Принстънския университет представя за първи път у нас музика от Самюел Колридж-Тейлър

Днес 112 млади изпълнители от САЩ ще зарадват столичани с блестящата си оркестрова програма, която ще представят под палката на своя дългогодишен диригент, маестро Майкъл Прат.

Една от творбите - Балада за оркестър от Самюъл Колридж-Тейлър ще звучи премиерно за България, а във финалната част на цикъла "Планетите" от Густав Холст ще участва и Младежката хорова капела към НМУ "Любомир Пипков" в София с диригент Славил Димитров.

Младежката хорова капела към НМУ "Любомир Пипков" в София с диригент Славил Димитров (Източник: "Кантус Фирмус")

Повече за концерта вижте - ТУК
Билети - ТУК

"Европейски музикален фестивал" т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. По традиция, в планирането на фестивалната рамка е търсен и мултижанров обхват. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика.

Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Във фестивалния афиш блестят имената на големите български солисти Пламена Мангова, Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Димитър Иванов, Георги Черкин, на диригентите Росен Гергов, Григор Паликаров, Славил Димитров и др.

Димитър Иванов (Източник: "Кантус Фирмус")

Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо - те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви.

Освен американския университетски оркестър, ще участват също Младежка филхармония "София" и Младежка хорова капела към НМУ "Любомир Пипков", първият български танго оркестър, "Orquesta Típica Libertango", съставен предимно от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА "Проф. Панчо Владигеров", младежки танцови състави от Националния дворец на децата и Дом на културата "Средец" и др.

Първият български танго оркестър "Orquesta Típica Libertango" (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

Мила Георгиева и Младежка филхармония "София" към НМУ "Любомир Пипков" свирят в памет на акад. Емил Янев

Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от "Кантус Фирмус", ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община. Партньори в организацията са Италианският културен институт, Унгарският културен институт "Лист", НМА "Проф. П. Владигеров", НМУ "Любомир Пипков", Софийската филхармония, Дом на културата "Средец", НМТ "Ст. Македонски", Културният център на Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Медийни партньори на фестивала са Радио Класик А, Фреш Радио Груп, БНТ, БНР, БТА, уебсайтовете Impressio-Dir, Actualno, Kafene.bg, Djambore.com.

През м. април фестивалът отбелязва с тържествен концерт 90-годишнината от рождението на големия български диригент и педагог акад. Емил Янев. Събитието "Поклон, маестро!" на 4 април в зала "България" е с участието на виртуозната цигуларка Мила Георгиева, която прави първите стъпки от своята сценична кариера под диригентството на маестро Янев, в годините, когато той ръководи оркестъра на НМУ "Любомир Пипков".

Повече за концерта вижте - ТУК
Билети - ТУК

Още

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

На 18 април "Европейски музикален фестивал" представя концерт, в който ще оживее богатството на българските фолклорни традиции, пресъздадени с любовта и професионализма на младите музиканти. "Завръщане към корените" е една програма с участие на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" с преподаватели гл. ас. д-р Димитър Христов, ас. д-р Ваня Монева, ас. Дарина Славова, хон. ас. Нели Андреева, хон. ас. Христина Белева, хон. ас. Недялко Недялков и хон. ас. Петьо Костадинов.

Също през април предстои вълнуваща среща на столичната публика с испанския ансамбъл Сантяго Лара квартет. Уникалната програма съчетава в едно страстта на фламенкото с импровизационната енергия на джаза.

"Като тореадор, изправен пред бикове на арената", така испанската преса описва Сантяго Лара, едно забележително име сред съвременните фламенко китаристи.

Ученик на известния Маноло Санлукар, Лара и музикантите от неговия квартет търсят нови територии за фламенкото в своя авторски албум "Фламенко трибют на Пат Матини", който ще бъде представен у нас. Той включва оригинални фламенко аранжименти на пиеси от легендарния джаз китарист Пат Матини. Танцьорката Мерседес Руис, една от големите звезди на този жанр, допълва ритъма на музиката със своите изящни и пълни със страст движения.

Още

Васил Димитров: Оркестърът на Classic FM радио е оркестър на младите музиканти

Васил Димитров: Оркестърът на Classic FM радио е оркестър на младите музиканти

През месеците май и юни фестивалните събития отново събират атрактивни изпълнители за едно истинско празнично изживяване: на 15 май в зала "България" почитателите на тангото могат да слушат първия български танго оркестър "Orquesta Típica Libertango" с неговия създател и ръководител, Стоян Караиванов (бандонеон).

Амбициозният млад музикант, който е само на 25 години, ще ни изкуши с концертна програма, която открива нови съкровища от историята на аржентинското танго. Специални гости са Лисандре Доносо, бандонеон (Франция) и солистите от Националната опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които ще представят специално създадена хореография на Светлин Ивелинов.

На 31 май на сцената на Централния военен клуб ще оживее слънчевата красота на италианската канцонета. Ансамбъл Paese Mio Bellо (Италия), изпълнява неаполитански песни от 40-те и 50-те години на миналия век, които са част от националната музикална традиция на Италия, както и свои авторски композиции.

Ансамбъл Paese Mio Bellо (Италия) Източник: "Кантус Фирмус"

На вълнуващо пътуване през различните музикални стилове, но обединени от благородния звук на тромбоните, ще ни отведе в своя концерт унгарският ансамбъл Szeged Trombone Ensemble. 12 тромбонисти ще представят програмата "От предкласиката до джаза", съставена от транскрипции на класически образци и композиции, написани специално за ансамбъла. Техният концерт е на 15 юни в Аулата на СУ. Предвидена е и творческа среща на музикантите от състава с техни български колеги и студенти от НМА.

Част от програмата на фестивала тази пролет е също и музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" на представителни младежки и детски състави от столицата, а в края на м. октомври предстои събитието за деца "Петя и вълкът", което ще се реализира със съдействието на Националния музикален театър "Ст. Македонски". Точната дата ще бъде обявена допълнително.

Пламена Мангова (Източник: "Кантус Фирмус")

Основни акценти от есенната програма са двата концерта с участие на Оркестър "Кантус Фирмус". Ансамбълът с 20-годишна история (предишно име: Оркестър на Класик ФМ радио) ще свири на 20 октомври в зала "България" със солистите, спечелили световно признание Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело).

Програмата ще зарадва почитателите на "чистата" класика с творби от Лудвиг ван Бетовен: Увертюра "Кориолан", Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър и Симфония №7. Диригент ще бъде маестро Росен Гергов.

Росен Гергов (Източник: "Кантус Фирмус")

Също през есента оркестърът ще представи световна премиера на "Галактически концерт" за пиано и оркестър от Георги Черкин. Известният наш пианист развива своята кариера на сцената, но неговите композиционни опити датират още от ученическите му години. С голяма популярност се ползват неговите оркестрови транскрипции на множество шедьоври от клавирната литература.

Публиката на "Европейски музикален фестивал" ще има възможност да чуе на 16 септември и първата му крупна концертна творба, която той създава специално за 23-тото издание на форума.

Георги Черкин (Източник: "Кантус Фирмус")

"Фантазии и сонати" се нарича соловият рецитал на пианиста Людмил Ангелов, който ще свири отново за почитателите си в столичния град на 2 октомври в зала "България". Световнопризнатият интерпретатор на шопеновото творчество ще съчетае този път любимата си музика с творби от Моцарт и Бетовен.

Людмил Анеглов (Източник: "Кантус Фирмус")

Още

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

Също с камерен рецитал на 27 октомври във Военния клуб фестивалът представя в нова светлина обичаните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. Двамата доказаха, че са отличен тандем в проектите "Кино и класика" от предишни издания на фестивала, но сега ни предстои да чуем техните вълнуващи и изтънчени интерпретации на творби от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и особено цигулковата соната на Цезар Франк.

Уникален рок саунд в програмата на столичния "Европейски музикален фестивал" идва с изключителния проект Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple - гостуващо събитие в програмата на феста. Световните звезди Брус Дикинсън, Джон О'Хара, Таня О'Калахан, Кайтнер Зи Дока и Бернхард Велц ще излязат на сцената на зала 1 на НДК на 18 и 19 март, заедно с българските музиканти от Оркестър "Кантус Фирмус" под диригентството на Пол Ман.

Събитието отбелязва приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор, известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми и съосновател на групата Deep Purple.

Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Още

Изключителна вечер със "Солистите" в Зала "България"

Изключителна вечер със "Солистите" в Зала "България"

Още

Със световна премиера на Емил Табаков ще бъде открит фестивалът "Мартенски музикални дни" в Русе

Със световна премиера на Емил Табаков ще бъде открит фестивалът "Мартенски музикални дни" в Русе

Още

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Още

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната "Вековна гора", колаборация с легендарния хор "Мистерията на българските гласове"

Графа брилянтно съчетава традиция и съвремие в епичната "Вековна гора", колаборация с легендарния хор "Мистерията на българските гласове"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club