Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Варна "В очакване на Коледа" с маестро Григор Паликаров

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Варна "В очакване на Коледа" с маестро Григор Паликаров

За пръв път меса в Коледния музикален фестивал

(Източник: Държавна опера Варна)

Още

"Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" в VII Международен балетен форум - Варна 2022

"Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" в VII Международен балетен форум - Варна 2022

В концерта на 23 декември "В очакване на Коледа" - празнична кулминация на XXIII Коледен музикален фестивал - Варна 2022, маестро Григор Паликаров, постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна, ще дирижира две творби от титана на класическата музика Лудвиг ван Бетовен - Увертюра "Леонора" №3 и Меса в до мажор, op. 86.

Участват солистите на оперния театър: Габриела Георгиева - сопран, Бойка Василева - мецосопран, Валерий Георгиев - тенор и Гео Чобанов - бас; Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Диригент на хора Надежда Маккюн. Хор "Морски звуци" с диригент Росица Щерева.

Държавна опера Варна

Известно е, че Лудвиг ван Бетовен (1770-1827) изминава трънлив път, докато получи признание. Момчето, малтретирано от алкохолизиран баща, е принудено насила да се занимава с музика: "Гледах да впрегна цялото си внимание в музиката. Но не от страст. Да, не от страст. В онези години за мен музиката беше път към собственото ми оцеляване", признава с горчивина години по-късно Бетовен. Но жестоките наказания и лишения, редом с трескавата работа, упоритостта и таланта, превръщат момчето във виртуозен пианист и органист, а след това и в най-великия композитор в историята на музиката.

Своенравен и с непредвидим характер, прочутият вече Бетовен поставя сам себе си близо до Бог: "Вибрациите във въздуха - това е диханието на Господ. Той говори с душата ми. Музиката - това е езикът на Бог. А аз съм толкова близо до Бог, колкото изобщо е по силите на човека."

Лудвиг ван Бетовен

Напълно оправдано самочувствие за творец, когото 30 000 съвременници изпращат във вечния му път и чиято недостижима в съвършенството си музика светът продължава да слуша и днес с благоговение. Можем да си представим как музиката на Бетовен, преодоляла земната орбита, се устремява към астероида, носещ неговото име, носи се към кратера "Бетовен" на планетата Меркурий, или лети с космическия кораб "Вояджър", като висше послание към други цивилизации във вселената.

Маестро Григор Паликаров: За Рождество Христово няма нищо по-подходящо от меса в прослава на Бога

"Наред с традиционните коледни и новогодишни концерти, в които сме свикнали да слушаме музиката на Щраус и произведения от по-лекия жанр, без това в никакъв случай да бъде с негативен оттенък, е хубаво да си спомним, че говорим за Рождество Христово и няма нищо по-подходящо от това, на Рождество да прозвучи една меса в прослава на Бога.

Още

Коледа с Люси Дяковска и Плевенската филхармония във Варна

Коледа с Люси Дяковска и Плевенската филхармония във Варна

На 23 декември, в Коледния музикален фестивал, поднасяме Меса в до мажор от Бетовен, когото не бихме свързали автоматично с католическата меса. А той, знаем, е написал две такива меси - тази, която ние ще изпълним и голямата му меса Missa Solemnis в ре мажор. Трябва да кажем, че постижението на Бетовен в Меса в до мажор е голямо, макар че произведението не е било прието особено добре на своята премиера, което говори само за тесногръдието и невъзможността на публиката да оцени по достойнство качествата на творбата.

Вдъхновена от месите на Хайдн, тя си е чист Бетовен, с неговата стилистика, с неговата енергия, с неговото въздействие - една пълнокръвна меса, която така е написана, че не може да й се намери слабо място. Тя незаслужено остава в сянката на по-голямата меса Missa Solemnis, но всъщност е не по-малък шедьовър от нея.

Радвам се, че включихме меса в Коледния фестивал - идеята дойде от артистичния екип на Държавна опера Варна и ние се колебахме дали да бъде меса от Моцарт или от някой друг композитор, но накрая се спряхме на Меса в до мажор от Бетовен.

Вилхелмине Шрьодер-Девриент - Леонора (Източник: Държавна опера Варна)

Имаме прекрасни солисти - Габриела Георгиева, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Гео Чобанов, а след вчерашната репетиция мога да кажа, че оперният хор е изключително добре подготвен от новата хормайсторка на Държавна опера Варна Надежда Маккюн. Смятам, че ще се получи много добър концерт.

Моята идея като диригент беше да свържа тази меса драматургично с друго произведение на Бетовен, което на моменти има общи корени дори в тематизма, освен в тоналността. И това е увертюрата "Леонора" №3, свързана с единствената му опера "Фиделио". Тази увертюра Бетовен е писал много мъчително, търсил е различни варианти, като най-съвършеният вариант е именно "Леонора" №3. Съществува и четвърта увертюра, предпочетена в крайна сметка за операта "Фиделио". Така или иначе, увертюра "Леонора" №3 е пълнокръвно и напълно завършено произведение, което ще ни подготви за въпросната меса.

Още

Поради огромен интерес обявиха извънреден трети концерт на маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева във Варна

Поради огромен интерес обявиха извънреден трети концерт на маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева във Варна

Напоследък често си казваме, какъв страхотен, невероятен или неповторим концерт сме слушали, но концертът "В очакване на Коледа" ще бъде съвсем различен. В него за пръв път ще прозвучи коледна меса, която ще внесе различно настроение и това със сигурност заслужава да бъде чуто. Още повече, както вече споменах, става дума за една, не много често изпълнявана творба на Бетовен в България.

За предстоящите коледни и новогодишни празници пожелавам здраве - не само физическо, но и духовно здраве, а всички знаят, че духовно здраве ни дарява докосването до изкуството и неговите велики творби."

XXIII Коледен музикален фестивал - Варна 2022, 23 декември 2022, 19.00, Държавна опера Варна
Празничен концерт с диригент Григор Паликаров
Солисти: Габриела Георгиева - сопран; Бойка Василева - мецосопран; Валерий Георгиев - тенор; Гео Чобанов - бас.

Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Диригент на хора Надежда Маккюн. Хор "Морски звуци" с диригент Росица Щерева.

В програмата:
Лудвиг ван Бетовен - Увертюра "Леонора" № 3;
Лудвиг ван Бетовен - Меса в до мажор, оп. 86.

Още

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Още

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

"Пристрастно. Операта на Варна" с Виолета Тончева

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Симеон Гошев пристига с роял "Бьозендорфер" за концерта си в неделя

Инструментът пристига директно от централата на компанията във Виена

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

Ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 "Ероика".

HAVASI идва с новото си шоу в София и Варна

Прочутият унгарец ще гостува за първи път на варненската публика

Симфониета-Враца открива концертния си пролетен полусезон на 3 февруари с "Оперна гала"

Солисти ще са оперни певци с успешни първи стъпки на професионалните сцени в България, лауреати на редица конкурси, които пристигат в града следващата седмица за работата си с оркестъра и диригента Никола Петров

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала "България"

Солист на вечерта е сопраното Любов Стучевская