Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световна премиера в първия концерт за 2023 на Симфоничния оркестър на БНР

"БУДЕН, ДОКАТО СПИШ"

Световна премиера в първия концерт за 2023 на Симфоничния оркестър на БНР

На 20 януари, от 19.00 часа в Зала "България" за първи път пред публика ще звучи "Duemevela" - интерлюдия и епилог за оркестър, специално създаден за Радиосимфониците от композитора Петър Керкелов

Маестро Константин Добройков (Източник: БНР)

Световна премиера бележи началото на 2023 година за Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин.

Купи билет

Под диригентската палка на Константин Добройков, който от 2022 г. е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл "Софийски солисти", на 20 януари, от 19 часа в зала "България" за първи път пред публика ще звучи "Duemevela" - интерлюдия и епилог за оркестър.

Произведението е специално създадено миналата година за Радиосимфониците от младия и талантлив композитор Петър Керкелов. За него авторът казва:

"Duermevela (да бъдеш буден докато спиш (от исп., б.ред) е един сън от звуци, в който разнолики образи се противопоставят, сливат или преливат едни в други.

Инструментите трескаво се пренареждат като в картина на Питер Брьогел Стари, в която заедно с тътнещите гръмотевици се разпознават форми от отминали и настоящи времена. През неясните им бледи очертания се вижда, че те танцуват, пеят народни песни, смеят се и оплакват."

Още

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Музиката на Керкелов се отличава с аскетична искреност и непосредственост. Въпреки че си играят с множество превъплътяващи се обертонови мелодични структури, неговите творби често пресичат лимитите на простите звукови игри и се целят в полетата на философията, в онези форми на изкуство, чиито елементи той интегрира в концепциите си.

Негови произведения са изпълнявани в България, Холандия, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Aрмения и САЩ в места като Konzerthaus Wien, Gaudeamus Music Week, BOZAR Brussels, Teatro Massimo, Palermo в изпълнение на Asko/Schoenberg Ensemble, "Bang on a Can All Stars", Ensemble PHACE (Австрия), Ансамбъл "Musica Nova-Sofia", Софийски солисти с Красимир Щерев, Ruysdael Kwartet (Холандия), Антоний Баришевский (Украйна), Хайк Меликян (Армения) и др.

В програмата ще прозвучат и увертюра "Крал Лир" от Хектор Берлиоз и Симфония №40 на Моцарт.

Купи билет

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в залата и в мрежата на Eventim.

Още

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

Константин Добройков е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл "Софийски солисти" от 2022 г. В периода 2013-2022 г. е диригент и част от ръководния екип на Държавна oпера - Пловдив. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. насам, a през 2021 г. получава номинация за "Грами" като диригент на един от издадените албуми на компанията.

През 2018 г. Константин Добройков дебютира със Софийска филхармония, а от 2016 г. е регулярен гост-диригент в Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

През 2014 г. започва близка колаборация с Държавна филхармония-Кошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков работи и със Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия "Синфониета Братислава". От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Още

Класик Арт и млади дарования представят МОЦАРТ

Класик Арт и млади дарования представят МОЦАРТ

Още

Любомир Денев-син: Музиката на Бийтълс е вечна, хармонията в нея е толкова оригинална, колкото са Мусоргски и Шопен за тяхното време

Любомир Денев-син: Музиката на Бийтълс е вечна, хармонията в нея е толкова оригинална, колкото са Мусоргски и Шопен за времето си

Още

Ангел Заберски - син ще дирижира Биг Бенда на БНР в първия за 2023 година концерт

Ангел Заберски - син ще дирижира Биг Бенда на БНР в първия за 2023 година концерт

Още

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

Още

Виртуозната Мартина Табакова с поредица от концeрти

Виртуозната Мартина Табакова с поредица от концeрти

Още

 Нина Николина с нов албум "JAZZ & TRADITIONS VOL.2" и концерт

Нина Николина с нов албум "JAZZ & TRADITIONS VOL.2" и концерт

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Програма "Христо Ботев" на БНР ще излъчи утре на живо откриването на сезона на Ла Скала с операта "Дон Карлос"

Прякото излъчване от Милано ще започне в 18.55 ч. българско време. Анна Нетребко ще е в ролята на Елизабет Валоа, a Елина Гаранча излиза като принцеса Еболи

Куба приветства решението на ЮНЕСКО да признае музикалния жанр болеро за обект на световното наследство

Болерото се заражда в Сантяго де Куба, югоизточната част на острова, в края на 19-и век с песента Tristezas на Пепе Санчес, след което се разпространява и в съседно Мексико

Jonathan Roy за първи път в София през май

Канадският изпълнител с концерт в Строежа на 29 май 2024

Соня Йончева: Мотото, което движи мен и моя екип, е: "Културата е бъдещето"

Оперната ни прима представи концерта "Прераждане" за първи път пред българската публика и разкри звездните гости за втория сезон на "Съкровени гласове"

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Звездни солисти в концертната премиера на новия албум "Български оперни гласове"

Александрина Пендачанска, Иван Момиров, Деян Вачков и Кирил Манолов ще участват в оперната гала на 8 декември от 19.00 часа в зала "България"