Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на "Дама пика" в Софийската опера, под диригентството на Константин Тринкс

КЛАСИКА

Премиера на "Дама пика" в Софийската опера, под диригентството на Константин Тринкс

Чайковски написва творбата си само за 44 дни

Константин Тринкс / Източник: Софийска опера

На 31 януари в Софийската опера предстои премиерата на прочутата "Дама Пика" от П.И. Чайковски, концертно изпълнение. В главната роля - на Герман - солистът от Софийската опера Мартин Илиев. В ролята на Лиза почитателите на оперното изкуство ще чуят сопрана Александра Любчански - гост. Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика".

Още

Голямата награда на конкурса "Чайковски" взе пианистът Александър Канторов

Голямата награда на конкурса "Чайковски" взе пианистът Александър Канторов

"Дама пика", заедно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски. Написана с трескава бързина - в поразително кратък срок - само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски. Като Моцарт по време на съчиняването на "Реквиема", композиторът е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските опери: "На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо."

Купи билет

В своето изследване за "Дама пика" руският музикален критик Иван Солертински пише: "Самата "Дама пика" излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е достигнато в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература. Само тази картина е достатъчна, за да се постави "Дама пика" до великите шедьоври на музикалния театър.

Премиерата на "Дама пика" се състоява на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България е поставена през 1926 година в София, под диригентството на Юрий Померанцев, руски музикант, който работел по онова време в София.

Още

Засилен интерес към шедьовъра на Чайковски "Евгений Онегин" в Софийската опера

Засилен интерес към шедьовъра на Чайковски "Евгений Онегин" в Софийската опера

Константин Тринкс е диригент със забележителна кариера в Германия. Българската публика познава от величественото представяне на "Парсифал" и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет. Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на "Нюрнбергските майстори певци". Там е бил и главен диригент. Тринкс е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

За изпълнителите:

Мартин Илиев завършва музикалното училище в Стара Загора и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" при проф. Реса Колева. Прави кариера като баритон с над 20 централни роли, но през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар. Дебютира в ролята на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай" на Пучини, а впоследствие разширява своя репертоар с роли и от Вагнеровия репертоар.

Виолета Радомирска започва обучението си в Музикалната академия през 1995 г., където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в "Севилският бръснар". От 1999 г. живее и работи в Швейцария (Цюрих).

Мартин Илиев и Александра Любчански / Източник: Софийска опера

Атанас Младенов дебютира на професионална сцена в "Хубавата Елена". Специализира в Българския културен институт "Борис Христов", в Рим, след което следва две години в държавната консерватория "Джоакино Росини" в Пезаро, Италия. От 2009 г. пее на сцената на Софийската опера в "Хофманови разкази" от Жак Офенбах. Следва участие в "Дон Жуан" от Моцарт на летния фестивал "Августа Траяна" в Стара Загора. Изпълнява и ролята на граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" в Кипър. Участва с голям успех във Вагнеровите епоси "Залезът на боговете" (из тетралогията "Пръстенът на Нибелунга") с ролята на Гунтер, в "Тристан и Изолда" като Курвенал и в "Парсифал" с ролята на Амфортас, за която е високо оценен от международната музикална критика.

Купи билет

Веселин Михайлов е стипендиант на "Галерия на българските таланти", на Фондация "Борис Христов" и на Фондация "Райна Кабаиванска". Завършва курс в академията "Санта Чечилия" в Рим и майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена с подкрепата на Фондация "Борис Христов". Участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Модена, Италия; в спектакли и концерти в Софийската опера и балет; в зала "България", в българските културни центрове в Будапеща, Братислава, Виена и Прага. Пял е също така в Германия и Швейцария.

Купи билет

В "Дама пика" участват и солистите: Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова (Графинята), Цвета Сарамбелиева (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и др.Оркестър и ор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Още

София квартет открива сезона с Чайковски и Бородин

София квартет открива сезона с Чайковски и Бородин

Още

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

Людмил Ангелов и Кварто Квартет представят "Чайковски & Капустин"

Още

Лили Иванова специален гост на Софийската опера

Лили Иванова специален гост на Софийската опера

Още

Гала-концертът на Софийската опера - феерично изкушение за сетивата

Гала-концертът на Софийската опера - феерично изкушение за сетивата

 

Коментирай 1

1/1

Константин Тринкс / Източник: Софийска опера

Мартин Илиев и Александра Любчански / Източник: Софийска опера

Календар

Препоръчваме ви

Летните приказки на Фортисимо в зала "България"

В зала "България" на 9 август от 11:30 ч., те представят "Приказка за тромпет"

"SymphoNY Way" на Васил Петров с музиката на Бийтълс, Чаплин, Синатра, Чайковски, Вивалди, продължава и през август

Супер успешното турне е с мащабния симфоничен звук на Врачанска филхармония

Мариан Бачев е Чаплин в едноименния мюзикъл на Варненската опера

Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей, а на 3 август идва в Пловдив броени дни след премиерното представление в морската столица

"Принцесата на цирка" - уникална симбиоза от класическа оперета и цирк, е първата премиера на Музикалния театър

Културният институт е в трескава подготовка за новия сезон и ви очаква със звездни заглавия и празнични мелодии

Online Merker, Клаус Биланд за "Рейнско злато" от Рихард Вагнер - премиера на езерото Панчарево

Авторът е наблюдаващ журналист от виенското списание за опера Der Neue Merker

Норвежец постави нов световен рекорд, пеейки песни на Елвис повече от 50 часа

Имитаторът Хел Хенинг Бьорнстад, известен с псевдонима "Хел Елвис" подобри с над седем часа досегашното най-добро постижение с песни на Краля на рока