Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на "Софийски музикални седмици"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на "Софийски музикални седмици"

Събитието е на 30 юни в камерната зала "България"

Анжела Тошева (Източник: Софийски музикални седмици)

Купи билетПианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на "Софийски музикални седмици", съобщават от екипа на международния фестивал. Събитието е на 30 юни в камерната зала "България".

Ще звучат произведения на любими за изпълнителката композитори - Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, "отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години".

Неколкократното отлагане на представянето й от своя страна допринася за окончателното оформяне на предварителния замисъл.

Купи билетКлавирният рецитал "Пътешествие с лодка" е посветен на паметта на композитора Михаил Големинов (1956-2022), който специално за този фестивален концерт е подготвял нова творба - "Градски мелодии", останала недовършена. Вместо последния му опус пианистката ще представи специално написаните за нея "Плаващ метал" (2001) и "Ноктюрно" (2006). Въпреки че включва само две произведения на Михаил Големинов, програмата според идеята на изпълнителката "очертава контурите на негов портрет през ракурса на Дебюси и Равел, от една страна, и на Лист и Барток, от друга".

В "Пътешествие с лодка" Анжела Тошева поставя фокуса встрани от известните и очаквани пиеси, свързани с темата за водата като Au bord d"une source и "Фонтаните на Вила д Eсте" от Лист или "Градини под дъжда" от Дебюси. Ще прозвучи по-рядко изпълнявана творба от Ференц Лист - клавирната транскрипция по текст на Хайнрих Хайне Песен за пиано - "На красивите извори на Рейн" (1843). Клод Дебюси е представен с "Островът на радостта" (1904), възпяващ далечното пътуване по море към родния остров на Афродита, а Морис Равел - с "Игри на водата" (1901).

Още

"Моята прекрасна лейди" - новото предизвикателство на Квинтет "Пилекадоне" на "Софийски музикални седмици"

"Моята прекрасна лейди" - новото предизвикателство на Квинтет "Пилекадоне" на "Софийски музикални седмици"

На 140-годишнината от рождението на Бела Барток (1881-1945) пианистката посвещава "Петнайсет унгарски селски песни" (1914-1918), които тя досега не е изпълнявала пред публика. Концертната програма включва и премиерно за България произведение от съвременния френски композитор Паскал Дюсапен (1955). Творбата му за соло пиано Black letters е създадена през 2019 г. по поръчка на директора на Лувъра в Париж за откриването на изложбата на художника Пиер Сулаж.

Яркото присъствие на Анжела Тошева в културното пространство има многостранни измерения, коментира музикологът Диана Данова-Дамянова. Възпитаничка на Людмила Стоянова, проф. Мара Петкова, проф. Богомил Стършенов и проф. Лили Атанасова, тя изгражда собствен стил, открояващ се с характерен индивидуален почерк.

Купи билетАктивно концертиращ изпълнител с богат репертоар, организатор на разнообразни събития у нас и в чужбина, много от които - с фокус върху съвременната музика, ръководител на майсторски класове в университети на различни места по света, музикален издател, продуцент, респектиращата й творческа биография включва също многобройни български и международни награди и отличия, дисертационен труд по камерна музика, звукозаписна дейност, интензивна и много успешна педагогическа практика.

Името й се свързва с редица първи изпълнения на знакови творби, някои от които са й специално посветени, създала е вярна публика, следваща я във всяко от интересните й нови начинания, допълва Диана Данова-Дамянова.

Още

Вижте богатата програма на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици"

Вижте богатата програма на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици"

Още

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив представя Четвърта симфония на Малер в Софийски музикални седмици

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив представя Четвърта симфония на Малер в Софийски музикални седмици

Още

Концерт с песни на Шопен и Шимановски в програмата на "Софийски музикални седмици"

Концерт с песни на Шопен и Шимановски в програмата на "Софийски музикални седмици"

Още

"Софийски солисти" със стилна програма на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

"Софийски солисти" със стилна програма на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

"... Дълбоко съм убеден, че когато "пушките говорят, музите не само мълчат", а "крещят", защото само културата оправдава присъствието на човека като вид на нашата планета." - казва Александър Розенблат за своята творба, която ще прозвучи за първи път в зала "България"

Първи Годишни награди на Националната музикална класация БНР Топ 20

Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми на БНР

Авторска музика на Христо Йоцов по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония

Произведенията са изцяло програмирани и специално композирани от Христо Йоцов, който ще отбележи с два концерта и своя личен рожден ден

Топ китаристи с общ концерт на 11 май

GTSC представя шоуто ELECTRIC GUITARLANDS, което ще се състои на 11 май от 20.00 часа в столичния клуб Mixtape 5

Немският оперен и театрален режисьор Юрген Флим почина на 81 години

Известността на Флим нараства по време на сътрудничеството му с Берлинската държавна опера, миланската "Ла Скала", Кралската опера в Лондон, Виенската държавна опера, "Метрополитън" в Ню Йорк, фестивалите в Байройт и Залцбург