Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикалните събития на 2018 година

СЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Музикалните събития на 2018 година

Вижте избора на Импресио и коментарите на шест личности, свързани с музикалния живот у нас

Екзалтираната публика на концерта на Стинг и ямайския реге гуру Шаги в Античен театър - Пловдив (Снимка: Булфото)

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

През цялата 2018 година, ние от Impressio се стремяхме да ви информираме за това какво се случва на музикалните сцени в България. Срещнахме ви с много музиканти, певци, композитори, диригенти, продуценти, директори на културни институти.

Пред нашия микрофон застанаха Александрина Пендачанска, Васко Василев, Дейвид Гарет, Георги Андреев, Найден Тодоров, Минчо Минчев, Стефан Димитров, Ина Кънчева, Пламен Карталов, Васил Петров, Михаил Йосифов, Юлиан Константинов, Михаела Филева, Наско от БТР, Хилда Казасян, Атанас Янкулов и Борислав Йоцов и др.

Още

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

Васко Василев: Прекалено динамичният ми начин на живот е форма на лична социална мрежа

За нас събитието на годината в София беше концертът в зала 1 на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам с диригент Даниеле Гати и солист Веско Пантелеев-Ешкенази, а на извънстоличните сцени - двата концерта на Стинг и Шаги в Античния театър в Пловдив.

От гастролите в чужбина най-силен отзвук имаха концертът на Софийска филхармония със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов, с участието на хор "Ваня Монева", под диригентството на Найден Тодоров в Брюксел в Центъра за изкуства Beaux Arts - за откриването на Българското Европредседателство и гастролът на Софийската опера в Болшой театър, където беше представена и Вагнеровата театралогия "Пръстенът на Нибелунга" на режисьора Пламен Карталов.

Още

Концертът на звездата от Метрополитън Томас Хемпсън ще се състои на 16 май

Концертът на звездата от Метрополитън Томас Хемпсън ще се състои на 16 май

Още

Триумф за Александрина Пендачанска в НДК

Триумф за Александрина Пендачанска в НДК

_______________________

Бихме откроили още гостуването на Тед Нийли с оригиналния и безспорно най-успешен бродуейски мюзикъл за всички времена "Исус Христос - Суперзвезда" ("Jesus Christ - Superstar") на Андрю Лойд Уебър с три представления в зала 1; концерта на Томас Хемсън в зала "България" за концерт със Софийска филхармония; поставянето на нашумелия мюзикъл с песните на АBBA - "Mamma Mia" в Софийската опера; "Набуко" на стадио "Берое",постановка на Огнян Драганов - Държавна опера Стара Загора, с участието на оперната прима Мария Гулегина и концерт-спектакъла "Това съм аз!" на оперната дива Александрина Пендачанска заедно с оркестъра на Пловдивска филхармония с диригент Мартин Пантелеев.

Още

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

Още

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

____________________________

И не на последно място - пристигането в София на най-новата ни голяма оперна звезда  Соня Йончева за премиерата на документалния филм за живота й Sempre Libera, с автор Георги Тошев.
От фолклорните спектакли направи впечатление "Нощ на спектаклите" с участието на ансамблите "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" в зала 1 в НДК, зала СИЛА в Пловдив и зала Конгресна във Варна.

Още

Соня Йончева пристига в София за премиерата на филм, посветен на живота й

Соня Йончева пристига в София за премиерата на филм, посветен на живота й

Поканихме за коментар композитора Румен Бояджиев-син, Лили Големинова - отговорен редактор в редакция "Музика" - БНР, музиканта Влади Михайлов, управителя на Eventim Мирослав Емануилов, Запрян Запрянов - Античен театър-Пловдив и пианистката и музикален продуцент Венета Нейнска - всички те, активно участващи в музикалния живот у нас, за да споделят кои са според тях музикалните събития на 2018 г.:

Композиторът Румен Бояджиев-син (Снимка: Личен архив)

Румен Бояджиев-син, композитор

Според моето скромно мнение, въпреки изключително тежката и конфликтна политическа обстановка и нанасянето на тежки удари срещу културата в България към настоящия момент, 2018-а година бе богата на събития откъм музикален живот и с право мога да кажа, че освен на организационните умения на директорите на културните институти, това до голяма степен вече дължим и на публиката, която отново започна да се формира като фактор в концертния музикален живот в страната.

Именно заради нейния вкус и желание можем да кажем, че вече разглеждаме един конкурентноспособен на Европа афиш и с удоволствия виждаме както комерсиални, така и доста сложни като послание и структура произведения, нещо съвсем некореспондиращо с заобикалящата ни обстановка.

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

През 2018-а година станахме свидетели на невероятно развитие на афиша на Софийска Филхармония, интересни концерти, произведения и най-вече чуждестранни състави и солисти, като например диригентът Шарл Дютоа, виолистката Табеа Цимерман, оперния певец Томас Хемпсън, Юрий Башмет и много други световни величия в класическата музика, най-различни български солисти и прави впечатление, че отново се подаде ръка на българските композитори, нещо, което до съвсем скоро осезаемо липсваше.

Развитие се усеща и в камерната музика, едно своеобразно възраждане на този сложен за изпълнителите и публиката жанр, станал причина за появата на стотици шедьоври в класическата музика. Концертите на Класик Арт Квартет, Куарто Квартет, Ансамбъл "Силует", Софийски Филхармоничен Духов Квинтет и други, безспорно демонстрират тенденцията към възвръщане на камерната музика като изразно средство сред младите музиканти. Софийска Филхармония изпълни рядко свирени произведения като Симфонията "Кадиш" на Ленърд Бърнстейн, впечатляващо изпълнение под диригентството на Найден Тодоров и още много други интересни творби.

Още

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт с руски валсове

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт с руски валсове

Симфоничният оркестър на Българското Национално Радио тази година също показа серия от прекрасни концерти, успешно турне в Южна Корея и един умело достъпен за широката публика концерт, посветен на богатството на руските валсове под диригентството на главния им диригент Марк Кадин. Националният Музикален Театър реализира две нови блестящи постановки на вечната оперета "Царицата на Чардаша" и най-обичаната българска оперета за всички времена "Българи от Старо Време" на Асен Карастоянов и Коста Райнов.

Задължително е да се спомене и пъстрата и цветиста дейност на извънстоличните оркестри и институти, Пловдив, Пазарджик, Варна, Враца и др. Въпреки ужасяващите условия, в които са поставени, те успешно се борят с времето и създават все повече и повече вярна публика, жадна за култура и изкуство далеч от София.

Още

Мюзикълът „Mamma Mia!“ с премиера в Софийската опера на 18 юли

Мюзикълът „Mamma Mia!“ с премиера в Софийската опера на 18 юли

Софийска Опера се открои, освен с класическите си постановки и с реализирането на мюзикъла "Мамма Мия" по едноименния филм - продукция, която доставя удоволствие на своите зрители, макар и в консервативната атмосфера на Операта. В рок и попмузиката мога да посоча концертите на ФСБ на крепостта Хоталич и на празниците на изкуствата "Аполония", както и два запомнящи се концерта на Владимир Ампов-Графа в Първа зала на НДК.

Разбира се, това не са единствените събития, напротив, усеща се пробуждане на рокмузиката - изключително важен момент за съществуването на едно нормално общество, според мен.

Пожелавам си 2019-а да донесе още такива интересни моменти и много крепко здраве, мотивация и издръжливост на всичките ми колеги музиканти. Весели празници!

Музикантът Влади Михайлов (Снимка: Личен архив)

Влади Михайлов, музикант, певец и актьор

Моят топ 10 на събитията в поп-музиката за 2018-а:

- Филмът "Бохемска рапсодия"

- Годината, в коята АВВА се събраха; излезе "Mamma Mia 2"

- Мюзикълът " Мамма Миа" върна блясъка на жанра у нас, с повече от 25 000 зрители през 2018-а; от същия екип и каст се задават още големи заглавия, следващото от тях е "Фантомът на операта"

- Попадането на Рут Колева сред претендентите за номинациите+Grammy"

- Спектакълът "Това съм аз" - Александрина Пендачанска - 30 г. на сцената

Още

Графа вдигна цялата Зала 1 на крака с новото си шоу

Графа вдигна цялата Зала 1 на крака с новото си шоу

- Песента "Bones", взела награди за "Най-добра песен" и "Най-добро сценично представяне" на Евровизия 2018; песента става и най-сваляната в I-платформите в някои европейски страни и носи на Equinox договор за  Universal Music

- Филмът "A Star is Born" - режисьорски дебют на Брадли Купър и разкриващ още един от талантите на Лейди Гага

-  Успешните турнета на Графа и Стефан Вълдобрев

-  Албумът на Любо Киров

Лили Големинова (Снимка: Личен архив)

Лили Големинова - БНР

Концертът, на който бих искала да отида отново е гастролът на Шарл Дютоа . Програмата, която швейцарският диригент направи със Софийската филхармония, беше великолепна, концертът на Пуленк за две пиана, изпълнен от Аглика Генова и Любен Димитров - шармантен! Като цяло много отворен и космополитен юбилеен сезон за Софийската филхармония.

Още

Музика без граници в царския дворец

Музика без граници в царския дворец

Завръщането на квартетите - за отбелязване е фактът, че има поне пет постоянно свирещи и концертиращи квартета, и още два-три на път да станат такива. Кварто квартет, които винаги търсят съчетаването на изкуствата, оригиналните програми (със специален акцент върху визията на техните плакати), неизпълнявани или рядко изпълнявани творби. София квартет със солиден класически репертоар, но и с моменти на закачка ,на дрескод, на щипка джаз. Квартет Големинов направиха изключително силен сезон, Фрош продължават своя път нагоре с уклон към съвременната и по-новата българска музика.

Още

Дрескод "цветя" на второто издание на проекта на София квартет

Дрескод "цветя" на второто издание на проекта на София квартет

Интерпретацията на Квартет за края на времето на Оливие Месиен в зала УниАрт на НБУ от Марио Хосен, австрийския виолончелистАтилаПастор, Милена Моллова и Борислав Йоцов.

Случващото се в Операта в Стара Загора - непрестанно търсене на новото, като пространство, като представяне (Турандот с кукли, Палячи в цирка)! Силвия Томова, която лети и журира на престижни конкурси по цял свят, успя да събере една многонационална балетна трупа, която прави нов спектакъл лед нов спектакъл - от българската Нестинарка до Дон Кихот.

Още

Опера в цирка - със световния тенор Калуди Калудов

Опера в цирка - със световния тенор Калуди Калудов

Поредният едновременно стилен и новаторски сезон на Софийски солисти!

Появата на предаване за класическа музика в БНТ!

Ако отидем в друга музикална територия, не можем да подминем завръщането на рока (говорим за новия, модерен алтернативен такъв) и възхода на Jeremy? и Hayes&Y, които макар и в Манчестър правят песни на много високо ниво. Ренесансът на група Остава, завръщането на GravityCo,съвместното турне на тези три групи (освен Hayes&Y) - все знакови събития. Продължаваме - група Macrophone, които спечелиха International Songwriting Competition в категорията "алтернативен рок" с песента Boxer (чуйте я, както и The Feeling на Hayes&Y и Go or Fall на Jeremy?. Концертът 27 години Акага в НДК! Албумът "Както преди"на Любо Киров! И ако преминем съвсем към фънка - великолепният албум на Koka Mass Jazz @Elephunky Trip.

Концерта на Омар Хаким на джаз-фестивала в Банско! И най-любимият ми (извън класическата музика) за 2018 бе този на Dirty Purches - пак в Банско, с четворен брас, от онези вечери, в които се получава магия.

Още

Софийската опера гостува с Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" в Болшой театър

Софийската опера гостува с Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" в Болшой театър

Турнето на Симфоничния оркестър на БНР в три града в Южна Корея - много отдавна не беше имало турне за този състав, толкова успешно при това - пълни зали, бисове, отлични отзиви. За Софийската опера пък поредния (изключително успешен) гастрол в Япония - гастрол, запомнен с един надпис, далеч по-маловажен от десетките хиляди зрители, дошли да видят спектаклите. За отбелязване е и турнето на операта в Москва, защото говорим за Болшой театър, но (трудните) руски критици дадоха смесени мнения и отзиви.

Още

Дивото дете на класическата музика

Дивото дете на класическата музика

Бих искала да добавя и това, че публиката все още не успява да разграничи истински стойностното от много популярното, особено на все по-разтварящата се територия на (условно казано) класическата музика - виенските валсове с лекота пълнят зала 1, че дори и Арена Армеец, а музиканти-явления като Патриция Копачинская с далечния от лесната смилаемост концерт на Шьонберс не успяват да напълнят дори зала България.

"Появи се нова национална класация за българска музика - БНР Топ 20!

 

Мирослав Емануилов - управител на Eventim (Снимка: Личен архив)

 Мирослав Емануилов - управител на Eventim

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Изпращаме още една много успешна година от към събития. България бе посетена за първи път от изпълнители като Андре Рийо и Дейвид Гарет. Андре Рийо успя да продаде 2 пъти Арена Армеец, Дейвид Гарет също разпродаде залата със своя cross over концерт.

Енрике Иглесиас посети София за трети път последните 3 години и отново успя да зарадва своите фенове в препълнената Арена Армеец София.

Видяхме и огромен интерес към българските изпълнители: примата на родната музика, Лили Иванова, продаде 3 последователни концерта в зала 1 на НДК, Васко Василев отново направи едно много упсешно турне, Влади Ампов - Графа също зарадва феновете си 2 последователни концерта за зала 1 на НДК.

Още

Лили Иванова напълни зала 1 на НДК в три поредни вечери

Лили Иванова напълни зала 1 на НДК в три поредни вечери

Огромен интерес предизвика Забраненото шоу на Рачков с участието на комедийната ни звезда Димитър Рачков, за което не можеше да се намерят билети месец и половина преди датите, който също направи и много успешно турне в България.

За първи път фестивал в България реализира такива огромни продажби както тази година направи Hills of Rock feat. Iron Maiden & Judas Priest. Гребният канал в Пловдив бе залят от метал фенове. От чуждите изпълнители заслужава да отбележим още концертите на Roger Waters, Sting, Foreigner, DJ Bobo, Beth Hart. Към успешните концерти с българско участие трябва да отбележим също така концерта на Хиподил, Контрол, Ревю и Нова генерация в Арена Армеец, както и постановките на неповторимия Камен Донев в НДК и за пети пореден път в Арена Армеец.

За първи път в зала 1 на НДК в един ден се направиха 3 концерта на един спектакъл - това сториха Руския държавен балет на лед "Санкт Петербург".

Снимка: Wikimapia

Запрян Запрянов - Античен театър-Пловдив

Концертите на годината за мен в Пловдив са:

Още

Стинг с два концерта в Пловдив през 2018-а година

Стинг с два концерта в Пловдив през 2018-а година

Sons of Apollo
Двата концерта на Стинг
Имелда Мей
Иманни
Вивалди Метъл
Камен Донев
Александрина Пендачанска
Любо Киров
Графа
Фолклорен ансамбъл "Тракия"

  Венета Нейнска (Снимка: Личен архив)

Венета Нейнска - пианист

Труднодостъпна: както за изпълнение, така и за слушане - този неясен по произход, но широкоразпространен мит относно същината на камерната музика бавно, но сигурно биваше развенчаван през изминаващата 2018 година. Класически или по-разчупени, с дългогодишен опит или новосформирани, състави като Кредо, Фрош, Кварто, Арте, КласикАрт и други представяха програма след програма както в традиционната за жанра Камерна зала "България", така и в редица галерии, библиотеки, клубове, а също и на сцените на големите български музикални фестивали.

Свежи и симпатични общества от почитатели започнаха да се формират на базата на приятелства с артистите, но и чрез сходни предпочитания към един или друг аспект на тази най-лична и човешка област от класическата музика. Самоинициатива и завидна активност от страна на младото поколение изпълнители са отличаващите се тенденции през тази година, които неминуемо доведоха до прилив на публика в концертните пространства и безспорно освежаване на предлагания репертоар.

Още

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

"Набуко"с Мария Гулегина и Йонуц Паску на стадион „Берое“

Още

Заради огромния интерес Андре Рийо обяви втори концерт в София

Заради огромния интерес Андре Рийо обяви втори концерт в София

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Людмил Ангелов свири вариации по теми на Паганини с оркестъра на Варненската опера

В концерта публиката ще чуе още композираната като италианска увертюра Симфония № 32 на Моцарт, състояща се от три части без паузи между тях - алегро спиритозо, анданте и темпо примо

Вълнуваща програма на Новогодишния музикален фестивал

Включени са мюзикъли, класически, фолклорни, камерни и джаз концерти, детски събития и прожекции

Доминик Милър се завръща на сцената на Sofia Live Club

Легендарният китарист от звездния бенд на Стинг ще представи последния си албум "Vagabond" на 15 април 2024 г.

Грандиозен успех за танцово-поетичния концерт "Там, където не сме"

Възторжени отзиви от омагьосаната публика в Пловдив за премиерното събитие на Sofia Art Institute с актрисата Дария Симеонова, пианистката Венета Нейнска и солисти на балет "Арабеск"

Hauser от 2Cellos на Античния театър в Пловдив догодина

Хърватският музикант от световноизвестното дуо пристига за самостоятелен концерт на българската сцена на 15 юли