Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Павел Балев поставя за пръв път "Хофманови разкази" във Варна

МУЗИКАЛНИ ШЕДЬОВРИ

Маестро Павел Балев поставя за пръв път "Хофманови разкази" във Варна

С ролята на поета Хофман Иван Момиров отбелязва 25-годишната си творческа дейност

Маестро Павел Балев (Снимка: ©Bongartz-scaled)

Купи билет

Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев поставя за пръв път в кариерата си "Хофманови разкази" от Офенбах, продукция на Държавна опера Варна с премиера на Опера в Летния театър и ММФ "Варненско лято" на 14 юли 2021.

"Отказвал съм това трудно заглавие, когато бях млад диригент, защото смятах, че не съм готов за него. Като сюжет и драматургия, "Хофманови разкази" е много сложен пъзел, отличаващ се с особена фрагментарност. За кратко време се появяват образи, които бързо изчезват, което не пречи те да бъдат подплатени със силна артистична и звукова характеристика. Постоянно се преплитат герои и сюжетни линии и цялата тази разпокъсаност изисква изключителна дисциплина от оркестъра и диригента, детайлно познаване на либретото и гъвкава реакция.

Тази фрагментарност, която споменах, не позволява на човек да се отпусне и да се остави на потока на музиката, какъвто тук почти не съществува. Срещат се нахвърляни красиви фрази, за арии трудно може да се говори, в най-добрия случай за някакъв романс или шансон, но не и за ария. Самият оркестър няма сложни задачи, но за сметка на това му се налага непрекъснато да влиза в нови предизвикателства като смяна на темпа, персонажи, ситуации", обяснява спецификата на операта диригентът.

Немският писател, композитор, диригент, музикален критик и художник Е. Т. А. Хофман е прототип на главния герой в операта "Хофманови разкази" - поетът Хофман. В една весела нощ с приятели той разказва за любовта си към механичната кукла Олимпия, куртизанката Жулиета и оперната певица Антония и тези три невероятни истории отразяват в типичния мистичен стил на Хофман многоликите превъплъщения на човешката фантазия.

Иван Момиров (Източник: Държавна опера - Варна)

С ролята на поета Хофман известният тенор Иван Момиров, роден във Варна, ще отбележи 25-годишната си творческа дейност.

"Като слушам Иван Момиров на репетициите, мога да си представя, че "Хофманови разкази" наистина ще бъде голям успех за него и за Варненската опера. Той е много добре подготвен, много навътре е проникнал в образа, навлязъл е дълбоко в цялото произведение и неговото изграждане. Играе със страхотна страст, изключително гъвкав е в игра и в пеене, прави всичко с огромна мотивация и отдаденост. Това е хубаво, но още по-хубаво е, ако артистът може да убеждава със своята интерпретация. Това Иван Момиров го може, той може да убеждава и според мен ще бъде много силен Хофман", убеден е маестро Павел Балев.

Купи билет

Наред с Арията на механичната кукла, особено популярна е изключително красивата Баркарола, в която текст и музика са съчетани в такова съвършенство, че няма как да не се насладиш на този шансон. Всъщност Баркаролата не е от "Хофманови разкази", а от претърпялата неуспех опера на Офенбах "Рейнски русалки". Композиторът съживява това музикално бижу, като го внедрява в "Хофманови разкази", откъдето то придобива огромна популярност и често се изпълнява като самостоятелно произведение.

Още

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

ПАВЕЛ БАЛЕВ е един от най-търсените съвременни български диригенти в чужбина.

През 1995 сe дипломирa в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. През 1995-1998 специализира във Ваймар, Германия. От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Немския музикален съвет, където в момента ръководи майсторски класове по дирижиране, а от 2014 също и диригентски клас във Висшето училище за музика в Манхайм.

Носител е на Първа награда на Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

Павел Балев e ръководил Камерната опера в Дрезден, бил е първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999 -2002) и Хале (2002 - 2008), Oт 2007 е главен диригент на Филхармония Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската Щатсопер, Комише Опер Берлин, Земперопер Дрезден, Oпер Щутгарт, Опер Лайпциг, Опер Хановер, Oпер Бремен и на повече от 40 оркестри в Германия.

През 2012 дебютира в Цюрихската опера, oткъдето получава ежегодно покани за различни оперни и балетни продукции до 2021 година включително. През сезон 2016/2017 Павел Балев дебютира във Виенската Щатсопер и е поканен отново за спектакли през 2018 и през 2020.

Още

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Оркестърът на Варненската опера с диригент Павел Балев и младият виртуоз Ивайло Василев с концерт в зала "България"

Работи от години и в постоянно сътрудничество с: Оркестъра на Датското Национално Радио Копенхаген, Национален Академичен Симфоничен Оркестър Санкт Петербург, Национална Опера и Оркестър Монтпелие, Национален Оркестър на Сингапур, Опера Лимож, Мюнхенски Радиооркестър, Словашка Национална Филхармония Братислава, Щатскапеле Ваймар, Софийска Филхармония, Оркестъра на град Кан, Севернохоландска Филхармония Гронинген, Музикколегиум Винтертур. Павел Балев гостува многократно на оркестри в САЩ.

През 2021 година Павел Балев дирижира във Варна и в МФ "Софийски музикални седмици" юбилейните концерти за 75-годишнината от създаването на Държавния симфоничен оркестър във Варна, а на 14 юли предстои премиерата на "Хофманови разкази" от Жак Офенбах в ММФ "Варненско лято" 2021. Продукцията на Държавна опера Варна е първа постановка на това заглавие в кариерата на изтъкнатия диригент.

През настоящия сезон 2020/2021 диригентът отново е поканен да бъде гост на Токийска Филхармония, Национален Оркестър на Сингапур, Филхармония Санкт Петербург и Михайловски театър Санкт Петербург, ще работи и с оркестрите на Валенсия, Гронинген, Кан, Гьотинген, София, Сан Пауло, Лимож и др.

През есента на 2021 година Павел Балев ще дирижира в Белгия, Германия и Русия симфонични концерти с оперната прима Диана Дамрау, която е включила трайно в репертоара си и Ария на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев. До края на годината следват още 10 концерта в Нидерландия.

Още

Монументалната Симфония № 5 от Брукнер с Павел Балев и Софийската филхармония

Монументалната Симфония № 5 от Брукнер с Павел Балев и Софийската филхармония

Павел Балев изнася концерти със световни изпълнители като Анн Софи Мутер, Едита Груберова, Tомас Хемпсън, Kрасимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Никола Тестé, Пьотр Бечала, Анна Нетребко. Рециталите на Красимира Стоянова "Славянски оперни арии", "Верди Арии" и "Веризмо" под музикалното ръководство на Павел Балев получават "Международната класическа музикална награда 2012", годишната награда на германската музикална критика за 2012 година, както и наградата на германската музикална критика за 2014 и 2017 година.

За огромните заслуги към Филхармония Баден-Баден, която ръководи от 2007 досега, градът Баден Баден го удостоява със статут на "Dirigent in Residenz" до 2027. От 2022 Павел Балев ще заема поста на Генерален Музикален Директор на Театър Нордхаузен и Лоо-Оркестър Зондерсхаузен в Германия. От 2022 ще поеме също музикалното ръководството на Опера Лимож във Франция.

"ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ"
Опера от Жак Офенбах
По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, базирана върху приказки
на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие

14 юли, 21.00, Летен театър. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ "Варненско лято" 2021

Постановъчен екип:
Диригент - Павел Балев
Режисьор - Урсула Хорнер - Австрия
Сценограф - Мария Ветероска, Република Северна Македония
Костюмограф - Мария Пупучевска, Република Северна Македония
Дизайнер осветление - Васил Лисичов, Република Северна Македония
Диригент на хора - Цветан Крумов

Купи билет

Действащи лица и изпълнители:
Хофман - Иван Момиров
Никлаус - Михаела Берова
Олимпия - Пламена Гиргинова
Жулиета - Димитринка Райчева
Антония - Илина Михайлова
Андреас - Даниел Христов
Кошенил - Христо Ганевски
Питикиначо - Мария Палматите
Франц - Арсений Арсов
Линдорф - Евгений Станимиров
Копелиус - Пламен Димитров
Дапертуто - Венцеслав Анастасов
Доктор Миракъл - Деян Вачков
Спаланцани - Александър Баранов
Креспел - Гео Чобанов
Гласът на майката на Антония - Силвия Ангелова
Шлемил - Свилен Николов
Лутер - Петър Петров

Купи билет

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев
Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов
Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова
Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Още

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Реваншът на Шостакович пред Сталин с Увертюра "Фестивална"

Още

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

На опера в Летния театър - Варна - 21 представления тази година

Още

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

Софийска филхармония със специален концерт за децата в Борисовата градина

Още

Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен

Оркестърът на Класик ФМ радио и Людмил Ангелов представят шедьоври от Бетовен

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания