Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Докосващо, вдъхновяващо, майсторски

ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ЕДИН КОНЦЕРТ

Докосващо, вдъхновяващо, майсторски

Проф. Огнян Станчев - специално за Impressio

Проект "Британия", дир. Пламен Джуров/Сн. Виктория Вучева

Проф. Огнян Станчев споделя впечатленията си от едно изключително музикално събитие, състояло се на 12 октомври 2017 г., четвъртък в зала "България", а именно съвместният концерт с мото "Британия" на три утвърдени професионални състава - Кварто квартет, Камерен ансамбъл Софийски солисти и Софийска  филхармония, по идея на Иван Пенчев. Концертът беше под диригентството на Маестро Пламен Джуров.

Проект "Британия"/Сн. Василка Балевска

В четвъртък вечер, в зала "България" прозвучаха произведения на видни английски композитори на XX век, рядко изпълнявани и малко познати на широката музикална аудитория: Ралф Вон Уилямс - Фантазия върху тема на Томас Талис за два струнни оркестра и струнен квартет и Издигащата се чучулига за цигулка и оркестър; Бенджамин Бритън - Младият Аполон за пиано, струнен квартет и струнен оркестър и Вариации върху тема на Франк Бридж за струнни; Едвард Елгар - Интродукция и Алегро за струнни и струнен квартет. Изключително интересна и трудна програма.

Проект "Британия"/Сн. Василка Балевска

Не бих искал да правя музиковедчески анализ на този концерт. Аз така се захласнах на всяко изпълнение, че по-скоро емоционално ще изразя възхищението си от безупречната интерпретация. Още първата композиция на Уилямс - Фантазията върху тема на Томас Талис ме грабна със своята богата хармония и звукова палитра и аз се оставих на течението на музиката. Наслаждавах се на блестящото изпълнение на оркестъра и соловите изяви на отделните инструменталисти от квартета.

Проект "Британия"/Сн. Василка Балевска

Поздравления специално на цигуларя Иван Пенчев за великолепно поднесената с голям виртуозитет и финес пиеса "Издигащата се чучулига" за цигулка и оркестър от същия композитор.

Иван Пенчев/Сн. Василка Балевска

Проект "Британия"/Сн. Василка Балевска

Много интересно и виртуозно беше изпълнението на произведението на Бенджамин Бритън - "Младият Аполон" за пиано струнен квартет и струнен оркестър /за първи път в България/. Произведение технически трудно, изпълнено с резки звукови контрасти, с което музикантите се справиха великолепно. Прекрасни сола на пианиста Стефан Врачев и отново на членовете на квартета.

Пианистът Стефан Врачев и Маестро Пламен Джуров/Сн. Василка Балевска

Учителят от "Софийски солисти" - Цветомир Лазаров и ученикът от "Софийска филхармония" - Деян Великов заедно на концерт/Сн. Виктория Вучева

След паузата КА "Софийски солисти" изпълниха с голям виртуозитет Вариации върху тема на Франк Бридж за струнни също от Бенджамин Бритън. Това е репертоарна творба на ансамбъла, но тази вечер тя прозвуча особено вдъхновяващо и докосващо.

Концертът завърши с Интродукция и Алегро от Едвард Елгар за струнни и струнен квартет. Отново музикантите показаха майсторство, съвършенство и великолепие!

Проф. Огнян Станчев

НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Проф. Станчев е преподавател по виола в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", журира в международни конкурси, сред които Международния Йоханес Брамс конкурс, Австрия. Виолист от легендарния в миналото Радио квартет, уважаван в цял свят професор по виола и изключителен музикант. Над 20 години е бил водач на виолите в Софийска филхармония.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бразилският пианист Пабло Роси открива Лятната академия на изкуствата в Бургас

Пабло Роси е считан от специализираната критика за едно от най-значимите имена сред новото поколение бразилски пианисти

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

На 30 юни на сцената на зала "България" ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др.

"Опера на върховете" ще се извиси над Белоградчишките скали от 5 до 21 август

Седми пореден фестивал на Софийската опера и балет сред удивителното величие на чутовния природен паметник

Thievery Corporation пристигат с пет гост-вокалиста за концерта си във вторник

На 28 юни в Националния исторически музей с панорамен изглед към Витоша, исторически артефакти и разхладителни напитки, на открито ще се насладим в дългоочакваната музикална вечер

Кралете на винтидж културата са отново тук

Остава седмица до концерта на Postmodern Jukebox - 29 юни, зала 1 на НДК

Анна Нетребко си нае фирма за кризисна комуникация

Световното сопрано лобира пред оперни театри и концертни зали за възстановяване на изявите ѝ и е подала жалба срещу Метрополитън опера в Ню Йорк заради прекратяването на ангажиментите й