Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бийтълс, Гершуин и Елгар звучат в зала "България" на 22 януари

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Бийтълс, Гершуин и Елгар звучат в зала "България" на 22 януари

Диригент на вечерта е Любомир Денев-син, а солист виртуозният млад пианист Емануил Иванов

Емануил Иванов (Източник: Софийска филхармония)

Още

Впечатляващият виртуоз Емануил Иванов с дебют на "Солинария" в Созопол

Впечатляващият виртуоз Емануил Иванов с дебют на "Солинария" в Созопол

На 22 януари Софийската филхармония застава "Рамо до рамо" на една сцена с младата смяна класически музиканти от Филхармония "Пионер". Диригент на вечерта е Любомир Денев-син, а солист виртуозният млад пианист Емануил Иванов.

Програмата ще предизвика интерес както сред почитателите на класиката, така и сред тези, които предпочитат джаза и Бийтълс: Едуард Елгар - Тържествен и церемониален марш №1 от Едуард Елгар, "Рапсодия в синьо" от Гершуин и Бийтълс сюита за детски хор и симфоничен оркестър от Любомир Денев-баща.

Купи билетСпециално участие в концерта ще вземат Детския филахрмоничен хор с ръководител Милена Яцино и вокалната група "Сладки пуканки" с ръководители Светлана и Емил Струнджеви.

Маршът на Елгар е тържествено откриване на концерта, който и кореспондира с английската група във втората част. "Рапсодия в синьо" е любимо произведение на оркестъра и на публиката, а със солист като Емануил, мисля че удоволствието е гарантирано.

Източник: Софийска филхармония

Музиката на Бийтълс е вечна, текстовете на песните им са общовалидни, а хармонията в музиката е толкова оригинална, колкото са оригинални Мусоргски и Шопен за тяхното време. С изненада откривам, че младежите от "Пионер" знаят песните на Бийтълс по-добре от мен. Сещам се за музиката и текстът на "Мишел"... нямам какво да кажа, освен - красота! - споделя Любомир Денев-син за концепцията, с която е изградил програмата.

От 2010 г. Любомир Денев-син е главен диригент на Филхармония "Пионер", с която изнася концерти на фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна. Денев гастролира в Китай и ОАЕ. През 2014 г. участва в създаването на Балкански младежки симфоничен оркестър. Концертира с Лиса Джерард, Светлин Русев, Сава Стоянов, Калуди Калудов, Мариана Цветкова.

Гостува на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, оркестрите към Националното радио, Нов симфоничен оркестър, Държавна опера Русе, оркестрите на Пазарджик, Враца, Видин и др.

Още

Емануил Иванов, Underground Cello Quartet и Вили Стоянов – гости на младежкия фестивал "Солинария"

Емануил Иванов, Underground Cello Quartet и Вили Стоянов – гости на младежкия фестивал "Солинария"

Като композитор Денев-син е автор на концертна и филмова музика, оркестрации и аранжименти, изпълнявани от български и чужди оркестри: от Симфоничния оркестър на БНР, Кипърския симфоничен оркестър, оркестъра към Сорбоната в Париж, Sofia Session Orchestra за FPM Music UK, от американски изпълнители в Университета на Маями и по телевизия FOX. От 2020 г. оркестрира за London Musical Theatre Orchestra. Софийската филхармония изпълнява негова музика в Берлин през 2019 г.

Купи билетЛюбомир Денев-син е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков", където завършва през 2007 г. със специалност пиано при Иван Дреников. По-късно изучава оперно-симфонично дирижиране в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" при Пламен Джуров и Деян Павлов, изучава оркестрация при Александър Текелиев. През 2012 г. завършва с магистърска степен, а през 2017 г. защитава докторска степен. Обучава се още при изявени преподаватели и диригенти като Колин Метерс, д-р Скот Уис, Нийл Томсън, Мартин Акервал и Джин Уанг.

Любомир Денев - син (Източник: Софийска филхармония)

Концертите под надслов "Рамо до рамо" се превърнаха в традиция за националния оркестър, който с удоволствие предава опита си на младите музиканти - бъдещите водещи имена в българската класическа музика. Удоволствието в този концерт е двойно, защото редом с младите оркестранти на сцената излиза и талантливият Емануил Иванов. Младият пианист привлече вниманието на международната музикална общност след като получи първа награда на 62-то издание на международния конкурс за пианисти "Феручо Бузони" през 2019 в Болцано, Италия.

Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в "Ла Скала", състоял се през 2021 без публика поради пандемията, но предаван онлайн.

Още

 Младият пианист Емануил Иванов гостува на Софийската филхармония

Младият пианист Емануил Иванов гостува на Софийската филхармония

Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст. Смята присъствието на симфонична музика в своето детство, особено тази на Густав Малер, за ключов фактор в артистичното си развитие. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Купи билетУчаствал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и др.

Емануил Иванов участва в много фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали - "Херкулесзал" в Мюнхен.

Емануил Иванов (Източник: Софийска филхармония)

Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е носител на награди от престижни международни конкурси като "Алесандро Казагранде", "Скрябин-Рахманинов", "Лист-Барток", "Млади виртуози", "Дину Липати", на наградите "Кристална лира" и "Млад музикант на годината", както и на престижни награди във Великобритания като "Musicians" Company Silver Medal" и "Carnwath Piano Scholarship".

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

 "Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

"Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

Още

Домът от детството на Джордж Харисън, в който репетират бъдещите "Бийтълс", се продава за 160 000 лири

Домът от детството на Джордж Харисън, в който репетират бъдещите "Бийтълс", се продава за 160 000 лири

Още

Сара Чанг свири Пиацола, Бърнстейн и Гершуин в София

Сара Чанг свири Пиацола, Бърнстейн и Гершуин в София

Още

"Рапсодия в синьо" от Гершуин открива симфоничния сезон в Пловдив

"Рапсодия в синьо" от Гершуин открива симфоничния сезон в Пловдив

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Симеон Гошев пристига с роял "Бьозендорфер" за концерта си в неделя

Инструментът пристига директно от централата на компанията във Виена

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

Ще звучат Концерт за пиано и оркестър №1 със солист Симеон Гошев и Симфония №3 "Ероика".

HAVASI идва с новото си шоу в София и Варна

Прочутият унгарец ще гостува за първи път на варненската публика

Симфониета-Враца открива концертния си пролетен полусезон на 3 февруари с "Оперна гала"

Солисти ще са оперни певци с успешни първи стъпки на професионалните сцени в България, лауреати на редица конкурси, които пристигат в града следващата седмица за работата си с оркестъра и диригента Никола Петров

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала "България"

Солист на вечерта е сопраното Любов Стучевская