Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Амал и нощните посетители" - коледен подарък за малки и големи деца в Софийската опера и балет

ОПЕРНА ПРИКАЗКА

"Амал и нощните посетители" - коледен подарък за малки и големи деца в Софийската опера и балет

Изискана фантазия, вълнуваща драма и прекрасна музика на 22, 23 и 26 декември

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

Поставя се за първи път в България в Музикалния театър от режисьора Пламен Карталов през 1992 г. През следващата година постановката е представена в НДК. В Софийската опера "Амал и нощните посетители" е с режисьор Юлия Кръстева, съобщава БТА.

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

"Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява след като с готовност подарява единственото, което притежава - своята патерица. Оттук то последва влъхвите като жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане.

Идеята на тази опера е за възпитанието на децата в духовност. Либретото е на самия композитор Джан Карло Меноти", разказва Юлия Кръстева.

Джан Карло Меноти пише музиката и либретото на вълнуващата коледна история

"Амал и нощните посетители" - една от най-популярните детски опери по света днес, е типичен пример за това как нещо, което е трябвало да се случи, става факт. Когато през 40-те години на миналия век от радио-телевизионния гигант NBC отправят покана към Джан Карло Меноти да напише заглавието, първоначално той не проявява особен интерес. Така идеята "отлежава" няколко години, докато световноизвестният композитор попада в музея "Метрополитън" на картината "Поклонението на влъхвите" на прочутия ренесансов нидерландски художник Йеронимус Бош, която го грабва и го кара да се заеме с написването на творбата.

В основата на произведението обаче е и връщането на композитора към собственото му детство в Италия, когато не Дядо Коледа, а тримата крале - влъхви, са разнасяли подаръците, коментира диригентът Стефан Недялков.

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

Тя е създадена за излъчване на телевизионния екран, но както авторът признава впоследствие, всъщност той я мисли и пише като представление за сцена. Така или иначе, вълнуващата коледна притча за добротата и за желанието да бъдеш щедър, дори когато това не е във възможностите ти, завладява публиката от първата си поява на екран, на 24 декември 1951 г. Меноти я завършва буквално в последния момент преди телевизионното излъчване и репетициите текат преди творбата да е изцяло готова.

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

Сантименталната история и приятната и лесна за изпълнение дори от аматьори музика превръщат "Амал и нощните посетители" в традиционен предколеден елемент в програмата на телевизионния гигант NBC в продължение на цели 13 години и в предпочитана сценична детска адаптация. Тя е и едно от най-изпълняваните оперни заглавия през 20-ти век. Само до 1978 г. е изиграна пред публика в САЩ в 587 представления.

Класическа и семпла, носеща празнична, светла, духовна атмосфера, далеч от търговските центрове, е визията на спектакъла по думите на Елена Шопова, автор на сценографията, костюмите и мултимедията.

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

В главните роли са Мария Павлова - Амал, и Мариана Цветкова - Майката. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет и деца от Балетната школа "Маша Илиева". Хореографията е на Лора Николаева.

Коледните спектакли на "Амал и нощните посетители" са на 22, 23 и 26 декември в Софийската опера!

"Амал и нощните посетители" (Снимка: Софийска опера и балет)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нетфликс пуска филм за група "KISS" през 2024 г.

Групата е основана през 1973 г. в Ню Йорк. За 46-годишното си съществуване тя е продала над 100 милиона копия от албумите си

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената с уникалната продукция "Палячи"

Операта от Руджеро Леонкавало ще е под купола на Академичен цирк "Балкански" на 27 април в София

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина