Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пеещият каубой на соца: Дийн Рид

ЕДИН АМЕРИКАНЕЦ НА ИЗТОК

Пеещият каубой на соца: Дийн Рид

Роденият преди 80 години Дийн Рид имаше славата на червения „Елвис Пресли“

Дийн Рид сред почитатели (Снимка: www.dw.com)

Момичетата от Източния блок лудееха по него, а той се смяташе за пацифист. Роденият преди 80 години Дийн Рид имаше славата на червения "Елвис Пресли". И до днес не се знае дали е бил убит от ЩАЗИ или се е самоубил.

Американският певец и актьор Дийн Рид е роден на 22 септември 1938 година в Денвър, щата Колорадо. В един ноемврийски ден на 1971 година на Фестивала на документалното кино в Лайпциг той се запознава с Вибке, която по-късно става негова втора съпруга. След години той се преселва да живее в ГДР. По онова време той е един от най-популярните кънтри певци в Латинска Америка и всенароден любимец в СССР, където го боготвори предимно женската част от населението.

Политическата му кариера започва с преселването на Дийн Рид в Латинска Америка през 1960-те години. След успешни гастроли там започват да го славят като новия Елвис Пресли. Той се преселва в Аржентина, записва албуми, снима се във филми и води собствено телевизионно предаване. Завързва контакти с лявото движение, смята Салвадор Алиенде за свой приятел и публично изразява своето негодувание от политиката на САЩ.

Кънтри, уестърн и марксизъм

Левите убеждения и политическата активност правят присъствието му в Латинска Америка нежелателно. Дийн Рид се преселва в Рим. Там снима в италиански уестърни и продължава бурната си политическа дейност. По онова време той все по-силно се ориентира към Съветския съюз, но не забравя и своите латиноамерикански другари. През 1970 година Дийн Рид публично изпира американското знаме пред посолството на САЩ в Сантяго в знак на протест срещу войната във Виетнам и политиката на САЩ в страните от "Третия свят". Дотогава Дийн Рид смята себе си за пацифист и по собствените му думи се страхува от думите "комунист" и "социалист". След няколко посещения в Съветския съюз той обмисля евентуалното си преселване в Москва. "Именно тази страна ми помогна да стана убеден марксист, революционер и човек", заявява той.

Популярността на Дийн Рид в СССР е огромна. Риджи Наделсън, автор на книга за Дийн Рид, озаглавена "Другарят рок-звезда", пише за него следното: "Само под охраната на поне 20 милиционери Дийн Рид успя да напусне залата след първия концерт от третото си турне в Съветския съюз. Плочите му се продават в милионни тиражи. Няма друг американец, който да е имал по-голям успех в Съветския съюз от този 33-годишен бивш каубой от щата Колорадо".

Дийн Рид пее в Двореца на републиката в Източен Берлин, 1979 (Снимка: www.dw.com)

В началото на своята кариера в комунистическия Изток, Дийн Рид се опасява, че неговият репертоар от балади на Елвис, страстни латиноамерикански хитове и популярни американски шлагери няма да се хареса на съветската публика. Но съветските зрители харесват именно тези песни, изпълнени от красивия американец. А протестните му песни срещу войната във Виетнам и Чили остават не особено популярни.

В служба на пропагандата

Американският музикант с леви възгледи се пренася да живее в ГДР. Това е приятна изненада за съветското ръководство. По онова време хиляди хора от ГДР бягат на Запад, а ето, че се появява един, който бяга в обратната посока. "Измяната" не остава незабелязана от американците. През 1972 година списание "Нюзуик" пише: "Успехът на Дийн Рид е възможен само благодарение на активната подкрепа на Кремъл. Кога друг път ще им се удаде да приемат при себе си един нелеп американец, който води шоуто като дресирана мечка?" В ГДР Дийн Рид продължава да пее и да се снима в киното. В уестърна от 1975 година "Братя по кръв" той всъщност играе самия себе си. Един от главните герои е американски войник, който преминава на страната на противника и става свидетел на масовите убийства на индианци. В този филм Дийн Рид си партнира с един от култовите актьори по онова време - югославския "индианец" Гойко Митич. Уестърните, снимани в ГДР, са каубойски по форма и социалистически по съдържание. В тях винаги става дума за жадните и жестоки американци и угнетените индианци.

Разочарованата звезда

Близостта на Дийн Рид с властите му осигурява живот на звезда, каквато той никога не е бил в САЩ. Това обаче не предпазва музиканта от загуба на популярност. В началото на 1980-те години неговата слава помръква. Вместо гастроли и турнета, той има редки изпълнения по съветската и източно-германската телевизия. Престават да го викат и за снимки в киното. Последният му албум "Дийн Рид" е пълен провал. Певецът междувременно се е разочаровал и от Източна Германия. В архивите на ЩАЗИ е запазен донос срещу него, в който се твърди, че през 1982 г. Рид е сравнил ГДР с фашистка държава и заявил, че тя му е "дошла до гуша", заедно с всичките 17 милиона източногерманци. По това време се разпада и бракът с третата му съпруга, актрисата Ренате Блуме, за която се жени през 1981 година. След поредния скандал, на 13 юни

1986 година Дийн Рид е намерен мъртъв край едно езеро. Източно-германските власти съобщават за "трагична случайност", но и досега не се знае дали американецът се е самоубил или е бил убит. Факт е, че при аутопсията в кръвта му е открита свръхдоза сънотворни. В прощално писмо от 15 страници, което е били скрито в държавните архиви до 1990 година, той пише, че страда от ревността на жена си. "Моята смърт няма нищо общо с политиката", пише певецът и допълва, че вярата му в социализма го е крепяла до последния му ден. "Той (социализмът- б. ред.) е единственото решение на основните проблеми на хората по света" пише още Дийн Рид. И до ден днешен се носят слухове, че прощалното му писмо всъщност е било написано от сътрудници на ЩАЗИ, която е "отстранила пеещия каубой", след като той бил решил да се върне обратно в САЩ.

Източник: DW/Дойче Веле

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Употребен и забравен

37 години от оня 1 април 1986, когато обективът на Иван Григоров улови завръщането на Сергей Антонов у дома след 1222 дни в италиански затвор

Димитър Димов: Този свят принадлежи на силните

Особеното дете Димитър Димов се превръща в един от най-запомнящите се и обичани автори

В края на март 1984 г. - една друга Варшава, една друга Полша, един друг свят

Поглед към живота на Стария град със снимките на Иван Григоров

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Снимки на Иван Григоров от срещата на Анджей Вайда със Стефан Данаилов, Наум Шопов, Васил Михайлов и трупата на Театъра на народната армия на българска сцена през 1978-а

Жената, без която не можем

Това са героините на своето време, във всяко време и всяка епоха

Памет за Освобождението: Страданията на българите във фокуса на света

На тази дата в Сан Стефано, се слага край на едно 5-вековно потисничество и се поставя началото на свободния живот на българската държава