Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пеещият каубой на соца: Дийн Рид

ЕДИН АМЕРИКАНЕЦ НА ИЗТОК

Пеещият каубой на соца: Дийн Рид

Роденият преди 80 години Дийн Рид имаше славата на червения „Елвис Пресли“

Дийн Рид сред почитатели (Снимка: www.dw.com)

Момичетата от Източния блок лудееха по него, а той се смяташе за пацифист. Роденият преди 80 години Дийн Рид имаше славата на червения "Елвис Пресли". И до днес не се знае дали е бил убит от ЩАЗИ или се е самоубил.

Американският певец и актьор Дийн Рид е роден на 22 септември 1938 година в Денвър, щата Колорадо. В един ноемврийски ден на 1971 година на Фестивала на документалното кино в Лайпциг той се запознава с Вибке, която по-късно става негова втора съпруга. След години той се преселва да живее в ГДР. По онова време той е един от най-популярните кънтри певци в Латинска Америка и всенароден любимец в СССР, където го боготвори предимно женската част от населението.

Политическата му кариера започва с преселването на Дийн Рид в Латинска Америка през 1960-те години. След успешни гастроли там започват да го славят като новия Елвис Пресли. Той се преселва в Аржентина, записва албуми, снима се във филми и води собствено телевизионно предаване. Завързва контакти с лявото движение, смята Салвадор Алиенде за свой приятел и публично изразява своето негодувание от политиката на САЩ.

Кънтри, уестърн и марксизъм

Левите убеждения и политическата активност правят присъствието му в Латинска Америка нежелателно. Дийн Рид се преселва в Рим. Там снима в италиански уестърни и продължава бурната си политическа дейност. По онова време той все по-силно се ориентира към Съветския съюз, но не забравя и своите латиноамерикански другари. През 1970 година Дийн Рид публично изпира американското знаме пред посолството на САЩ в Сантяго в знак на протест срещу войната във Виетнам и политиката на САЩ в страните от "Третия свят". Дотогава Дийн Рид смята себе си за пацифист и по собствените му думи се страхува от думите "комунист" и "социалист". След няколко посещения в Съветския съюз той обмисля евентуалното си преселване в Москва. "Именно тази страна ми помогна да стана убеден марксист, революционер и човек", заявява той.

Популярността на Дийн Рид в СССР е огромна. Риджи Наделсън, автор на книга за Дийн Рид, озаглавена "Другарят рок-звезда", пише за него следното: "Само под охраната на поне 20 милиционери Дийн Рид успя да напусне залата след първия концерт от третото си турне в Съветския съюз. Плочите му се продават в милионни тиражи. Няма друг американец, който да е имал по-голям успех в Съветския съюз от този 33-годишен бивш каубой от щата Колорадо".

Дийн Рид пее в Двореца на републиката в Източен Берлин, 1979 (Снимка: www.dw.com)

В началото на своята кариера в комунистическия Изток, Дийн Рид се опасява, че неговият репертоар от балади на Елвис, страстни латиноамерикански хитове и популярни американски шлагери няма да се хареса на съветската публика. Но съветските зрители харесват именно тези песни, изпълнени от красивия американец. А протестните му песни срещу войната във Виетнам и Чили остават не особено популярни.

В служба на пропагандата

Американският музикант с леви възгледи се пренася да живее в ГДР. Това е приятна изненада за съветското ръководство. По онова време хиляди хора от ГДР бягат на Запад, а ето, че се появява един, който бяга в обратната посока. "Измяната" не остава незабелязана от американците. През 1972 година списание "Нюзуик" пише: "Успехът на Дийн Рид е възможен само благодарение на активната подкрепа на Кремъл. Кога друг път ще им се удаде да приемат при себе си един нелеп американец, който води шоуто като дресирана мечка?" В ГДР Дийн Рид продължава да пее и да се снима в киното. В уестърна от 1975 година "Братя по кръв" той всъщност играе самия себе си. Един от главните герои е американски войник, който преминава на страната на противника и става свидетел на масовите убийства на индианци. В този филм Дийн Рид си партнира с един от култовите актьори по онова време - югославския "индианец" Гойко Митич. Уестърните, снимани в ГДР, са каубойски по форма и социалистически по съдържание. В тях винаги става дума за жадните и жестоки американци и угнетените индианци.

Разочарованата звезда

Близостта на Дийн Рид с властите му осигурява живот на звезда, каквато той никога не е бил в САЩ. Това обаче не предпазва музиканта от загуба на популярност. В началото на 1980-те години неговата слава помръква. Вместо гастроли и турнета, той има редки изпълнения по съветската и източно-германската телевизия. Престават да го викат и за снимки в киното. Последният му албум "Дийн Рид" е пълен провал. Певецът междувременно се е разочаровал и от Източна Германия. В архивите на ЩАЗИ е запазен донос срещу него, в който се твърди, че през 1982 г. Рид е сравнил ГДР с фашистка държава и заявил, че тя му е "дошла до гуша", заедно с всичките 17 милиона източногерманци. По това време се разпада и бракът с третата му съпруга, актрисата Ренате Блуме, за която се жени през 1981 година. След поредния скандал, на 13 юни

1986 година Дийн Рид е намерен мъртъв край едно езеро. Източно-германските власти съобщават за "трагична случайност", но и досега не се знае дали американецът се е самоубил или е бил убит. Факт е, че при аутопсията в кръвта му е открита свръхдоза сънотворни. В прощално писмо от 15 страници, което е били скрито в държавните архиви до 1990 година, той пише, че страда от ревността на жена си. "Моята смърт няма нищо общо с политиката", пише певецът и допълва, че вярата му в социализма го е крепяла до последния му ден. "Той (социализмът- б. ред.) е единственото решение на основните проблеми на хората по света" пише още Дийн Рид. И до ден днешен се носят слухове, че прощалното му писмо всъщност е било написано от сътрудници на ЩАЗИ, която е "отстранила пеещия каубой", след като той бил решил да се върне обратно в САЩ.

Източник: DW/Дойче Веле

Коментирай 10

1/1

Дийн Рид сред почитатели (Снимка: www.dw.com)

Дийн Рид пее в Двореца на републиката в Източен Берлин, 1979 (Снимка: www.dw.com)

Календар

Препоръчваме ви

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Личният фотограф на Фюрера Хайнрих Хофман го е запечатал в различни "нелепи" пози, докато репетира речите си

Студентите от всички времена се веселят подобаващо на празника си

Студентските забавления, понякога доста невъздържани, не са от вчера

Елин Пелин: Нашата литература се разширочава, но не се вдълбочава

На 3 декември се навършват 69 години от смъртта на обичания майстор на разказа

История в снимки: 29 г. от първия дебат по въпроса "Накъде след Живков?"

Журналистката Ангелина Петрова и фотожурналистът Иван Григоров единствени отразяват във в. "Поглед" първия дебат по темата във ВМЕИ на 15 ноември 1989 г.

Иван Григоров засне единствените кадри на 10.XI.1989 г. от българския Хайд Парк

В Южния парк започна пламенната ораторска кариера на открито на правозащитника Румен Воденичаров, който стигна до поста пазач в Софийския зоопарк

Новооткрити снимки разкриват семейния живот на последния руски император

Кадрите са заснети от английския възпитател на племенниците на Николай II