Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Икона на Св. св. Кирил и Методий с рядко срещано изображение

НА ПРАЗНИКА 24 МАЙ

Икона на Св. св. Кирил и Методий с рядко срещано изображение

По случай 24 май - ден на българската и славянска писменост и култура, иконата може да се види в Иконната зала на Историческия музей в Бургас

Рядката икона на Светите братя (Източник: Районен исторически музей)

Историческият музей в Бургас е един от малкото в страната, които съхраняват във фонда си икона на светите равноапостоли Кирил и Методий. Датирана е от втората половина на XIX век. Това, което я отличава от други сходни религиозни творби, посветени на св. Кирил и св. Методий, е рядко срещаното изображение на двамата светци.

Иконната композиция представя светите братя, леко обърнати един към друг, облечени в монашески одежди, което само по себе си е малко популярно във възрожденското ни изкуство.

Районен исторически музей - Бургас

Помежду си те държат разгънат свитък с изписана на него азбука. Св. Методий, като по-възрастен е представен с бяла брада, а св. Кирил с кафява. Над тях е изобразен Христос Вседържител, който ги благославя от Небесата. На заден план пейзажът е изчистен от детайли.

Такъв иконографски модел, представящ светите братя, обединени в една композиция със свитък с азбуката, като фронтиспис за първи път е показан в гравюра, поместена в "Български буквар", издаден в Москва през 1844 г.

От основните публикации за гравюрата е известно, че това е най-ранното произведение, познато до момента, където св. Кирил и св. Методий са показани заедно, държащи свитъка с азбуката. Илюстрацията е озаглавена "Българските книжници". Дело е на Корнелий Яковлевич Тромонин. Той е автор на литографски албуми, въвежда многоцветния печат в Русия, поставяйки началото на хромолитографията.

"Българският буквар", където е поместена гравюрата, е издаден с помощта на Ангели Николаевич Хаджоглу от град Русе. През 40-те години на XIX век той е заможен търговец в Москва. През 1844 г. подпомага издаването на "Българския буквар" с автор Георги поп Илиев Бусилин, роден в Батак, учил в Пловдив, Атина и Москва.

Гравюра от 1844 г. (Източник: Районен исторически музей)

Едно решение на зографа, встрани от познатата схема на гравюрата от 1844 г., разкрива още по-осезаемо възрожденските настроения. В центъра на изобразителното поле, между фигурите на св. Кирил и св. Методий, над свитъка той поставя надписа "Просветители български", който надпис не присъства в гравюрата.

Съвсем в духа на времето иконописецът нарича светите братя Просветители, като по този начин ги издига на по-високо ниво - те не са просто книжници, те са българските просветители.

Още

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Още

10 икони от фонда на Бургаския музей "очакват" своите благодетели

10 икони от фонда на Бургаския музей "очакват" своите благодетели

Още

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Още

Изгубената България: Тежко́ ни и горко́, ако за знание говорим само на 24 май (галерия)

Изгубената България: Тежко́ ни и горко́, ако за знание говорим само на 24 май (галерия)

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

На 25 февруари 1991 г. започва първото заседание по едно от петте дела на мегапроцеса срещу Тодор Живков. Вижте оригинални кадри от делото срещу бившия Първи и Милко Балев в съда

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Недейте забравя да подарите мартеници на близките си. Но искрено, топло.

Народни поверия и обичаи около Божич

За българските обичаи, съпътстващи отбелязването на Рождество Христово разказва известният етнограф и фолклорист Христо Вакарелски през 1937 г.