Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Радио България" е носителят на Голямата награда "Сирак Скитник 2021"

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА БНР

"Радио България" е носителят на Голямата награда "Сирак Скитник 2021"

Лили Големинова спечели наградата за радиожурналистика, "История на изкуството за деца" на програма "Христо Ботев" - приза за радиопроект

Екипът на Радио "България" (Снимка: Евгени Димитров)

"Радио България" е носителят на Голямата награда "Сирак Скитник 2021". Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР в Деня на българското радио 25 януари с участието на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и солист Петя Панева.

"БНР сверява часовника в нашия живот. Това е институцията - единица-мярка за достоверност. Журналистите от БНР са винаги на първа линия - с достойнство и чест. А БНР има и привилегията да твори изкуство и култура," каза Вицепрезидентът Илияна Йотова и пожела: "Продължавайте да задавате въпроси! Да бъде и пребъде БНР!"

"Обществената медия устоя на предизвикателствата през изминалата година. Нашите журналисти продължиха да предоставят актуална и пълна информация, нашите музиканти продължиха да записват и да изнасят концерти. Днес съм оптимист за бъдещето на БНР, защото тук хората работят за кауза! " каза генералният директор на БНР Милен Митев и пожела: "Бъдете здрави! Бъдете силни! Бъдете Радио!"

"Радио България" получи Голямата награда "Сирак Скитник 2021" - статуетка на Вежди Рашидов, за дневния чуждоезичен подкаст "България днес" на 9 езика, който беше възстановен през изминалата година.

Подкастът е уникален продукт в дигиталното пространство с многообразието на използваните езици и със съдържанието от новини и теми от всички сфери, които се представят на английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски и албански език. Всеки ден се представя и музика от България, която достига до слушатели от цял свят.

Главният редактор на Радио "България" Красимир Мартинов получи наградата от генералния директор на БНР Милен Митев (Снимка: Евгени Димитров)

Над създаването на подкаста работи екип от репортери, журналисти и редактори, които подбират най-актуалните и интересните теми, свързани с България, адаптират ги за чуждоезикова аудитория и представят висококачествен продукт, интересът към който непрекъснато расте. "Тези звукови емисии се чуват от полярната база на нашите атлантици до плажовете на Куба, каза главният редактор на "Радио България" Красимир Мартинов и допълни: "Вече 85 години градим образа на България по света. Гордея се със стоицизма на моите колеги Продължаваме напред!"

Индивидуалната награда за радиожурналистика получи Лили Големинова от Радио София. Призът е за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия. Нейното открояващо се присъствие пред микрофона привлича слушателите всекидневно на вълните на Радио София.

Лили Големинова получи наградата си от Вицепрезидента Илияна Йотова (Снимка: Евгени Димитров)

Още

Голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР ще бъдат връчени тази вечер

Голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР ще бъдат връчени тази вечер

Значим е приносът й не само към Българското национално радио, но и към цялата българска музикална култура и общественост. "В Радио София намирам саундтрака на града и имам привилегията да изграждам с колегите си тази волна музикална линия," каза при получаването на наградата Лили Големинова и допълни: "Музиката е изключително важна, защото тя е интонационната среда, в която растат децата ни."

Колективната награда за радиопроект получи поредицата "История на изкуството за деца" на програма "Христо Ботев", отличена за професионализъм и оригинални идеи. Поредицата представя най-важните и интересна факти от световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му, като компенсира сериозния недостиг от знания в тази област в училищните програми.

Десетминутните серии са във формата на "радиофилм", който се "случва" пред очите на слушателите с разиграване на подходяща фабула и включването на много звукови ефекти и музика от съответната епоха. Затова поредицата се радва на силен интерес на малките и вече порасналите слушатели. "Този проект е едно от най-големите предизвикателства и една от най-свидните ни рожби," каза при получаването на наградата Ирина Вълчанова и сподели плановете на екипа: "Навлизаме в 18 век - имаме още много работа!"

Ирина Вълчанова (Снимка: Евгени Димитров)

Още

Музикалните редактори на БНР с голямата награда "Сирак Скитник"

Музикалните редактори на БНР с голямата награда "Сирак Скитник"

С решение на Обществения съвет на БНР със специална Голяма награда "Сирак Скитник" беше отличена посмъртно Галина Траянова - музикален редактор, водещ, автор на предавания, музикален продуцент, дългогодишен главен продуцент, и.д. директор на дирекция "Музикална къща БНР". Нейната любов и отдаденост на музикалните състави на БНР доведоха до успешното реализиране на стотици концерти, хиляди записи и награди за творческите им успехи. Наградата беше връчена от председателя на Обществения съвет на БНР д-р Милен Врабевски.

Наградата "Златен глас" на фондация "Надежда Дженева", учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му - дългогодишен водещ в Българското национално радио, получи водещата на "Неделя 150" и "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Диана Янкулова. Тя прие статуетката на Васка Емануилова с думите: "Точно от 30 години работя в Старата къща. Втурнах се в професията с първите крачки на демокрацията. БНР е не само работно място. То е кауза. Тук никой не ти казва как да мислиш. Тук няма маловажни въпроси и забранени теми. Благодаря на екипа в радиото! Благодаря на тази много интелигентна публика, която ни държи в кондиция!"

Диана Янкулова получи наградата в памет на Надежда Дженева "Златен глас" (Снимка: Евгени Димитров)

Снимки: Евгени Димитров

Още

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

Още

51 години Програма "Хоризонт" и Програма "Христо Ботев" на БНР

51 години Програма "Хоризонт" и Програма "Христо Ботев" на БНР

Още

AIRBAG са големият победител в конкурса "Пролет" на БНР

AIRBAG са големият победител в конкурса "Пролет" на БНР

Още

С много бисове започна новият концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР

С много бисове започна новият концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция