Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Загадка: Къде е заровено златото на "белия барон"?

ИСТОРИЧЕСКИ ВЪПРОСИ

Загадка: Къде е заровено златото на "белия барон"?

Преди 100 години е обявена независимостта на Монголия. Тя е провъзгласена от барон Максимилиян фон Унгерн-Щернберг, който е бил и руски генерал. За него се носят множество легенди. Коя от тях е вярна?

Паметник на Чингиз Хан в Монголия (Снимка: iStock by Getty Images)

"Белият барон" или "белият рицар на Тибет" - така влиза в историята един благородник, авантюрист и престъпник на име Роберт Николай Максимилиян фон Унгерн-Щернберг, който се нарича още Роман Фьодорович или Унгерн фон Щернберг.

Той произхожда от старинен германски род. Майка му е от Щутгарт, а истинският и вторият му баща са балтийски дворяни от Ревал, днешен Талин. Към Германия обаче Унгерн фон Щернберг е абсолютно равнодушен, нещо повече - през Първата световна война той се записва в руската армия. Негова слабост е не просто Русия, а азиатската част на тази голяма страна. Унгерн, който е една от най-загадъчните фигури на Гражданската война в Русия, изповядва руски патриотизъм, монархизъм, паназиатски идеи и дори будизъм.

Роман фон Унгерн-Щернберг на седем години

Барон фон Унгерн мечтае да възстанови империята на Чингиз хан и вярва, че културата на "бялата раса" се намира в упадък, поради което Европа трябва да бъде "оздравена" с помощта на "жълти" бойци: монголци, буряти, калмики, киргизи, татари. Тъкмо сред тях, а не сред казаците, баронът рекрутира ядрото на своята конница, която всява страх в Далечния изток в годините 1918-1920.

Още

"Ленинград. Живот под обсада"  - "фреска" на мъченичеството на един град

"Ленинград. Живот под обсада" - "фреска" на мъченичеството на един град

Историята на Унгерн фон Щернберг е великолепно описана в книгата на Джеймс Палмър "Кървавият бял барон", публикувана наскоро и на немски. Палмър описва не само авантюрите на барона по време на Гражданската война, но също така неговата военна кариера и идеологическите му "прозрения".

Унгерн фон Щернберг завършва кадетско училище, на 19-годишна възраст се записва в армията и служи като доброволец в Руско-японската война през 1904 година. Получава много ордени за храброст, но в същото време не изпитва особено доверие към официалната военна стратегия. В своите походи той следва единствено препоръките на будистките лами и на шаманите, а към войнската дисциплина проявява избирателно отношение: държи да я спазват подчинените му, докато на своите началници се подчинява в зависимост от настроението си.

В края на 1918 година съдбата го захвърля на гара Даурия на Задбайкалската ж.п.-линия, която той поставя под свой пълен контрол. Малко преди това, по време на Февруарската революция в Русия от 1917 година, Унгерн фон Щернберг е получил военното звание "есаул", а по-късно става командир на Азиатската конна дивизия и като такъв си присвоява званието генерал-лейтенант.

Генерал Унгерн фон Щернберг

Жесток и склонен към патологичен садизъм пълководец

В книгата си Палмър твърди, че Унгерн фон Щернберг практически не оказва никакво въздействие върху хода на Гражданската война, в която се бият червеноармейци и белогвардейци, тоест - привържениците на Ленин и болшевиките срещу защитниците на монархията, сред които е и той самият. Все пак "кървавият бял барон" влиза в историята чрез един внезапен военен удар през февруари 1921 година, когато успява да разбие десет пъти по-многочислената дивизия на китайския гарнизон Урги (днешната столица на Монголия Улан Батор) и фактически да възстанови монголската независимост.

Още

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Тя дръзва да каже "Не!" на Хитлер

Висок и добре сложен, със студени, воднисти очи, в пурпурно-златиста роба с развяващи се пешове и бял калпак с триоко пауново перо, с тръстикова пръчка в ръка, баронът прави внушително впечатление. Той изглежда импозантно и доста застрашително. По онова време вече му се носи славата на жесток човек, склонен към болезнена подозрителност и патологичен садизъм. Баронът освен това е и заклет антисемит. На завладените от него територии погромите срещу евреите и масовото им избиване се превръщат във всекидневие. В Угри неговите войници нахлуват в домовете на местните евреи, избиват на място мъжете и момчетата, изнасилват жените и момичетата. Преследват оцелелите из улиците и ги посичат с брадви и лопати.

"Евреите трябва да бъдат унищожени, да бъдат изрязани от народното тяло. Кръв за кръв!" - така говори "кървавият барон".

Джеймс Палмър пише, че Унгерн фон Щернберг не жалел особено и руснаците. Неговите хора изтезавали селяни, попаднали под подозрението, че сътрудничат с болшевиките. А спрямо пленниците от Червената армия самозваният генерал подхождал по свой собствен начин: нареждал начаса да бъдат разстреляни онези, които "по очите" познавал, че са убедени болшевики. След опит да дезертира, един пряпоршчик бил изгорен жив пред строя, а собствения си лекар Унгерн фон Щернберг пребил от бой, защото онзи отказвал да изписва войници от лазарета.

Генерал Унгерн фон Щернберг

Днес фон Щернберг е забравен, не и в Монголия

В Русия и в Германия Унгерн фон Щернберг днес практически е потънал в забрава. Споменават го в няколко документални книги за Гражданската война, в монографии и дори в един роман, написан въз основа на спомени на негови съратници. Във Франция Унгерн се превърна в комиксов герой.

Още

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

По време на националсоциализма обаче дейци като Химлер, които се увличат по окултизма, смятат Унгерн фон Щернберг едва ли не за мистичен предвестник на "Третия Райх: "истински ариец", антисемит и "пустинен самодържец" с визия за велика империя.

А в Монголия за "кървавия барон" се пише много. И то не само, защото той освобождава страната от китайците. В Монголия непрекъснато се появяват публикации за несметните съкровища, награбени от барона и скрити някъде в степите. Твърди се, че става дума за двайсет сандъка със злато и скъпоценности. Според историческите източници, малко след превземането на Угри на монголския трон се възкачва Богд Хан, който провъзгласява Унгерн фон Щернберг за съосновател на държавата, за генерал-герой и за хан. Баронът е възнаграден със заграбени богатства и получава правото да носи описаните одежди с пауновото перо, в които само седем месеца по-късно е застрелян.

Паметник на Чингиз Хан в Монголия (Снимка: iStock by Getty Images)

Митичното съкровище лежи северно от Улан Батор

Поражението на барона и на Богд Хан е резултат от въстание на монголците в Угри, които симпатизират на болшевиките и са ужасени от зверствата на Унгерн фон Щернберг. "Кървавият барон" бяга от града, като по пътя си безразборно избива китайци, евреи, монголци, дори своите собствени казаци, заподозрени в предателство. И граби каквото може. Всичко завършва обаче с пълен разгром, Унгерн фон Щернберг е изоставен дори от личната си охрана, червените го взимат в плен и малко по-късно го разстрелват.

Монголският журналист Галсанбаатар твърди обаче, че малко преди това "кървавият барон" успява да скрие съкровищата си на север от днешния Улан Батор, близо до село Цун-Хараа. Тъкмо там днес търсят митичните сандъци със злато и скъпоценности.

Автор: Ефим Шуман/Дойче Веле

Още

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Дядото на Владимир Путин бил шеф в кухнята на Сталин

Още

Графинята-актриса с над 120 филмови роли Мария Капнист, преживява 15 години в най-злокобните сталински лагери

Графинята-актриса с над 120 филмови роли Мария Капнист, преживява 15 години в най-злокобните сталински лагери

Още

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Още

Великата Мая Плисецкая губи баща си едва 13-годишна в сталинските лагери на ГУЛАГ

Великата Мая Плисецкая губи баща си едва 13-годишна в сталинските лагери на ГУЛАГ

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор