Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вили Кожухарова - "каучук" с "железен" характер

ЛИЦАТА НА ТАЛАНТА

Вили Кожухарова - "каучук" с "железен" характер

Вариететната актриса бе удостоена с ИКАР за цялостен принос

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

Вили Кожухарова е от онези жени, които няма как да не запомниш не само заради физическата им красота, но главно с онова присъствие на сцената, което буквално "заковава" погледите. През годините тя се доказа като звезда на вариетето със своето ексклузивно изкуство на жена-"каучук", което изисква уникална пластичност, много тренировки и желязна дисциплина.

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

Тазгодишните награди ИКАР отбелязаха високото й майсторство на артист с признанието за цялостен принос в акробатичното изкуство, което тя напълно заслужаваше да получи още преди години. Не само защото разнесе славата ни по света, но и защото остана патриот и човек със силен характер, въпреки житейските трудности от различен характер.

Вили Кожухарова с наградата ИКАР 2021 за постижения в областта на каучук акробатиката (Снимка: Иван Григоров)

Вили пребори едни от най-тежките и болезнени здравословни проблеми - от бучка в гърдата до операция на ставите. Беше тъжно да гледаш тази жена - символ на красотата на движението, да куца, да се придвижва в инвалидна количка, или едва да се крепи на патерици. Беше й трудно да излезе и сега, на сцената - за да получи наградата си.

"Страхувах се, че ще се срутя!", призна актрисата във фейсбук страницата си.

На наградите ИКАР 2021, в звездната компания на цирковия клан Балкански

Но тя е "Мис Кобрита", както са я обявявали някога в Германия. Тя е Голямата Бриджитка, Бг Кралицата на красотата, Бг Гинес и пр. нарицателни, с които я наричахме хората от по-старото поколение, назад във времето. Вили винаги е била звезда и името й несъмнено ще остане в историята на българското вариете, като пример за артистизъм и завладяващо сценично присъствие.

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

След две операции на тазобедрените стави, Вили и днес може да влезе в кутия с размери 49x49x44 см, при това на висок ток и при високия си ръст от метър и 70.

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

"Πpaвя гo, мaĸap и cъc cмeнeни cтaви. Ho иcтинaтa e, чe cъм пo-дoбpa в poлятa нa тpeньop. He cъм тoвa, ĸoeтo бяx", признава актрисата, и това признание също доказва чувството й за реална самооценка, произхождаща от типичните за нея високи критерии в изкуството. Написа и книга по гимнастика.

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

През годините Вили Кожухарова oбyчaвaше на своето изкуство деца, треньор е и на eдинcтвeния мъж-"ĸayчyĸ" в България - Toдop Kъpшeв.

В Кипър, където епоканена да обучава млади гимнастички

Актрисата има интересна съдба. Родена е в с. Самораново, а по думите й дължи характера си "Право куме, в очи" на своя баща Стоил. Дързостта й да назовава нещата с истинските им имена, й е създавала много проблеми, но от друга страна й е спечелвала и много истински приятели.

И до днес не си е променила "чепатия характер", за който благославя баща си. "Татко беше обикновен човек, но безумно честен. Беше активен борец, разочарован от предишната власт, но и към демокрацията имаше лоши предчувствия, и не го криеше. И мен на три пъти ме каниха да ме приемат в партията по времето на соца. Първия път, още като бях учителка по физическо във Видин, а третия - като почнах работа във вариетето.

Някога преди... Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

И трите пъти отказах. По време на кариерата ми на сцената, постоянно ме критикуваха, че прокламирам "западно влияние" с вида си. Ако бях по-хитра и по-притворна по характер, сигурно щяха да са ми от полза тоя вид и партийното членство, но с моя характер не ми и хрумваше да се променя... Каквато бях, такава си и останах!...

Сама си изкарвах парите, и те ми даваха свобода!"

Като "Мис Албена" 1974 (Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова)

Вили Кожухарова е истински новатор на сцената. Вариететните й номера са наистина толкова атрактивни, че и днес биха изглеждали "западно". Веднъж на сцената счупва със зъби чашата, която държи в уста, с глава между краката си. "Изплюх ги на сцената, за да не ги глътна, а публиката полудя от възторг - сигурно решиха, че влиза в номера.

Винаги внимавах да не глътна вода и да отиде в трахеята, че да се задавя и да умра на сцената. Веднъж Орфи ми беше скрил чашата и реквизиторът изпадна в паника. Любка, жена му, ми разкри секрета на техния номер с кутията, който си остана един от коронните ми номера!", разказва актрисата.

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

Болестите започват да я сполитат главно оттам, откъдето е и природната й дарба:

"Тайната на хората-"каучук" не е в костите, а в ставите. Накуцвах, оправих накуцването, после дойде болката. Коксартроза, гонартроза... Скромната пенсия на артист не стигаше за операции, и аз все отлагах. Надявах се с хранителен режим и тренировки да оправя нещата, но не се получаваше!..."

На 50-годишния си юбилей, в шоуто на Тодор Колев (Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова)

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

През 2015-а година актрисата преживя големи изпитания. Лекарите отсякоха категорично, че е необходима операция на ставите.

Тогава много приятели и почитатели на актрисата се включиха в акция за подсигуряването на средства за нея. Вили изпитваше известно неудобство от това, че има нужда от помощ, но обстоятелствата вече диктуваха, пряко волята й. Тогава тя сподели пред едно издание:

"Аз здравето си дадох за сцената, а къде са ми парите?! Няма ги! Затова човек трябва да се научи кое е по-ценното в живота, и него да цени!"

Превъплъщенията на времето / Източник: фейсбук страница на актрисата

А за Вили и до ден-днешен най-ценното са спомените от сцената, приятелите и внуците й. Видът й и до днес не е на "баба", защото Бог я е надарил с уникална физика и дух, а отчаянието й е чуждо, защото носи спортсменски характер - от млада е дисциплинирана, борбена и устремена.

На 50-годишния си юбилей (Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова)

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

"Възрастта не ме плаши, а това, че не остаряваме в добри условия!", споделя актрисата. А човек, като старее, става и по-чувствителен към отношението към него! В България отношенията между хората станаха груби и непочтени. От това ме е страх най-много и понякога за дълги периоди се затварям в себе си и не напускам дома си!..

Много пъти съм имала възможност да замина в чужбина и повече да не се върна, но никага дори и не си помислих да го направя!.."

Снимка: Личен архив на Вили Кожухарова

Вили Кожухарова е артист от онзи изчезващ вид творци, които през целия си съзнателен живот са били всеотдайни към сцената, към публиката и към родината си!

Така че, да й е честита дългоочакваната награда за творчески принос в едно от най-зрелищните изкуства - вариетето, в което за да си на "западно", т.е. на световно ниво, е необходимо да завладееш съзнанието на публиката с магията на вдъхновението. Тя го умее и до днес, въпреки годините!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Отиде си една от доайените на родното вариете - легендата Мария Бирцоева

Отиде си една от доайените на родното вариете - легендата Мария Бирцоева

Още

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

Още

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Картина на Дейвид Боуи, купена за 5 долара, се продава на търг в интернет

Няколко часа след началото на наддаването цената на D Head XLVI достигна 17 000 канадски долара

Николай Урумов: Да се изповядаш и да се разголиш, трябва смелост

"Българите сме мнителни, но и изключително доверчиви - всеки може да дойде да ни лъже и да ни подкокоросва, и ние скачаме и се юркаме..."

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

С нея разговаряме за воайорството като удоволствие, подхранване на фантазиите и обсебване, както и за поп културата, която индустриализира личния живот и го прави печеливш бизнес. В крайна сметка защо искаме личното да е публично?

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

"Бюджетът на министерството "скоро ще приключи", а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства" каза още министърът пред БНР

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

"Самосъзнанието, че българският фолклор има място в световните тенденции ни дава сили да стъпим още по-смело на него и да го обикваме все повече", казва многоликият артист за най-новия си проект TRIGAIDA и дебютния им албум ELATE