Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Простихме се с тв легендата, с която завършваше денят на поколения

IN MEMORIAM

Простихме се с тв легендата, с която завършваше денят на поколения

Анахид Тачева си отиде на 82 години на 18 ноември 2022 г.

Последно сбогом на телевизионната легенда отдадоха семейството й, както близките й приятели и колеги (Снимка: Пламен Кодров/вестник "България днес")

Анахид Мелкон Тавитян е едва на 22 години, когато печели конкурс сред 800 кандидатки на Българската телевизия и се превръща в най-известната говорителка в националния ефир. Следват 30 години - от 1961 г. до 1992 г. - в които тя е лице на Българската национална телевизия.

Толкова е популярна и до днес, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота й, голяма част от който минава пред очите на зрителите на Първа програма. 

Източник: БНТ

Още

Отиде си телевизионната легенда Анахид Тачева

Отиде си телевизионната легенда Анахид Тачева

За зрителите на прохождащата Българска телевизия дълги години тя е Ани Цонева, символ на женска красота, с която завършва денят на поколения.

Първият й съпруг е знаменитият Коста Цонев, за когото се омъжва за първи път през 1958 г., веднага след завършване на гимназия. Те се развеждат и после отново се женят и развеждат. Имат две деца - Теодора и Димитър.

Последният й брак е с Васил Тачев, успешен бизнесмен. Имат едно дете - дъщеря, кръстена на Анахид.

През 2012 г. умира съпругът й Васил. През 2016 г. я връхлита тежка загуба - отива си любимият й син - журналистът Димитър Цонев.

Именно фактът, че надживява Димитър, я хвърля в лапите на деменцията, сякаш за да забрави удара и като че ли в случая това е Божия милост.

Със сина си Димитър Цонев през 2009 г. (Снимка: BulFoto)

Анахид Тачева си отиде на 82 години на 18 ноември 2022 г. Новината е съобщена от дъщеря й Анахид, която споделя, че майка й е починала в САЩ, където живеела от едно десетилетие.

Последно сбогом на телевизионната легенда отдадоха семейството й, както и близките й приятели. На поклонението присъстваха дъщеря ѝ Анахид с двамата си сина и съпруга си, които пристигнаха от САЩ, дъщеря й Теодора. На траурната церемония присъстваха и внуците на Тачева - Деси Цонева и Димитър Цонев - младши, майка им Марияна, вдовица на Димитър Цонев.

2005 г. С Маргарита Хранова на 60-ия юбилей на списанието "Жената днес" (Снимка: BulFoto)

От дъщеря й Анахид не е поискано Министерството на културата да отреди място за Анахид Тачева в гробището в кв. "Бояна", където един до друг са Хачо Бояджиев, Алис Крайчева и урната на сина на красивата тв говорителка. Място не е поискано и в Алеята на славата на Централните софийски гробища, където е погребан големият актьор Коста Цонев - първият съпруг на Анахид Тачева.

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ.

Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на семейна вила в САЩ. Сега вероятно там ще отнесе и урната на майка си и така двамата отново ще са заедно, предполагат роднините, цитирани от "24 часа".

2009 г. БНТ отпразнува половин век в ефир с тържествен концерт в НДК. Водещи бяха вездесъщия Драго Драганов и едно от най-красивите лица на телевизията Анахид Тачева (Снимка: BulFoto)

2010 г. С Васил Найденов на откриването на новия пиано бар "Сити Лайтс" в София (Снимка: BulFoto)

Да изпратят в последния й път дойдоха и нейни колеги от БНТ - генералният директор Емил Кошлуков, Уляна Пръмова, фотографът Иво Хаджимишев, журналистът Явор Цаков, колежката на Анахид Мария Янакиева и много други.

"Сбогуваме се с една от емблемите на Българската национална телевизия, която с достойнство и обаяние утвърди престижа на телевизионния водещ", заяви президентът. Румен Радев подчерта значимия принос на Анахид Тачева за развитието на Българската национална телевизия още от първите години след създаването на медията, както и значимата й следа в българската телевизионна журналистика.

"Присъствието на Анахид Тачева на телевизионния екран е еталон за професионализъм, чрез който се превърна в легенда и завинаги ще остане сред най-обичаните и уважавани телевизионни лица в България", изрази съболезнования на семейството и близките й президентът Радев.

2009 г. БНТ отпразнува половин век в ефир с тържествен концерт в НДК (Снимка: BulFoto)

Поклон пред паметта й! Нека е светъл пътят й Нагоре!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Забравиха ли феновете на Боб Дилън какво означава "да свириш за 50 души"

"Изпълнението за 50 души е трудно, защото всеки човек има своята индивидуалност. На изпитание се поставя честността на артиста и неговия талант", казва носителят и на Нобелова награда за литература

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Роден в Рига, но израства в Германия в приемно семейство, след като баща му е убит на Източния фронт през Втората световна война

Джонатан Суифт: Не мразя човечеството, защото никога не съм хранил илюзии за него

355 години от рождението на автора на "Пътешествията на Гъливер"