Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина писателката Хилари Мантел

IN MEMORIAM

Почина писателката Хилари Мантел

Тя живееше със семейството си в Англия. За кончината й съобщи издателство "Форт истейт букс"

Почина писателката Хилари Мантел, съобщи Ройтерс, като се позова на издателство "Форт истейт букс".

Дейм Хилари Мантел е английска литературна критичка и писателка, авторка на бестселъри в жанровете исторически роман и мемоари.

Родена на 6 юли 1952 г. в Глосъп, Дарбишър, Англия, в работническото римокатолическо семейство на Маргарет и Хенри Томпсън. Родителите ѝ се развеждат, когато е малка.

Майка ѝ се омъжва за Джак Мантел, който ѝ става втори баща, и от когото взема фамилното си име. Израства в Хапдфийлд и Чешър. През 1970 г. завършва Лондонското училище по икономика и политически науки, а през 1973 г. Университета на Шефилд с бакалавърска степен по право.

На 23 септември 1972 г. се омъжва за геолога Джералд Макюън.

Embed from Getty Images

След дипломирането си работи на различни места, включително продавач и социален работник в гериатрична болница. Пътува със съпруга си и в периода 1977-1982 г. работи като учител в средно училище в Ботсуана, а в периода 1983-1986 г. живее и работи в Джеда, Саудитска Арабия.

Заради изолацията си в чужбина и заболяване от ендометриоза, през 1974 г. започва да пише исторически роман за френската революция, който е публикуван чак през 1992 г. под името "A Place of Greater Safety".

Първият ѝ роман "Every Day Is Mother's Day" от поредицата "Фамилия Аксън", който завършва в Джеда, е публикуван през 1985 г.

Embed from Getty Images

След завръщането си в Англия в периода 1987-1991 г. е филмов критик на "The Spectator", и рецензент за редица статии и списания във Великобритания и САЩ.

Първият ѝ роман "Вълци" от историческата поредица "Томас Кромуел" е публикуван през 2009 г. След падането на кардинал Улси, неговият секретар Томас Кромуел се оказва сред предателствата и интригите на двора на крал "Хенри VIII и скоро става близък съветник на краля, роля изпълнена с опасности.

Романът "Вълци" и следващият "Доведете труповете" са удостоени с престижната награда "Букър", както и други награди. През 2015 г. поредицата е екранизирана в успешния и награден телевизионен минисериал "Вълци" с участието на Марк Райланс, Деймиън Люис, Клер Фой, Том Холанд, Джонатан Прайс и Джоан Уоли.

Embed from Getty Images

През 2006 г. писателката е удостоена с отличието Командор на Ордена на Британската империя, а през 2016 г. е удостоена с рицарско звание на Ордена на Британската империя за цялостното си творчество. Доктор хонорис кауза е на Кеймриджкия университет (2013), на университета на Дерби (2013), на университета "Бат Спа" (2013), и Оксфордския университет (2015).

Хилари Мантел живееше със семейството си в Англия.

Поклон пред паметта й!

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Емил Зола - неудобният

120 години от смъртта на големия писател

Писателката Цици Дангарембга е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве

"Свободата на изразяване и правото на свободен печат са все по-ограничени и криминализирани в тази страна", каза писателката и добави, "че хората в Зимбабве са третирани като поданици, а не като граждани"

Кирил Серебренников стана "Режисьор на годината" на немското списание Опернвелт

Всяка година от 1994 г. жури от 50 критици избира най-добрите в седем категории, включително "Режисьор на годината", "Постановка на годината", "Премиера на годината"

Скулптурният портрет на легендарния певец Петър Райчев заема достойно място в основаната от него Варненска опера

Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Номинацията си Кутева получи заради изложбата "Небесни образи", която е представяна в София и Стара Загора

Как изглежда "Политиката отвътре" разказа Иван Костов пред пълната зала 3 на НДК

"Политиката отвътре" е цялостен философски възглед върху българската политика от последните 30 години, коментира проф. Веселин Методиев, който представи книгата по време на събитието