Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина майсторът на военна проза Юрий Бондарев

IN MEMORIAM

Почина майсторът на военна проза Юрий Бондарев

Видният руски писател, сценарист, общественик и ветеран от войната се е споминал вкъщи на 96 години, съобщи съпругата му Валентина Бондарева

Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Юрий Василиевич не стана този ден. Той почина у дома. Сега цялото семейство е с мен, всички са тук", съобщи съпругата Валентина Бондарева.

Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - "Тишина", "Двамата", "Горещ сняг", "Батальоните молят огън" и много други. По негови сценарии и произведения са заснети множество филми.

"Бондарев пише за вечното. Неговите творби винаги са ни карали да мислим за най-важните неща в човешкия живот: за доброто и злото, за героизма и героите", коментират литературните критици.

"Той бе всъщност е един от последните известни ветерани от войната, които станаха известни не само в литературата, но и във филмовите адаптации. За съжаление, това е много символично, защото последните от това поколение си тръгват", коментира Александър Шолохов - внук на нобеловия лауреат Михаил Шолохов.

Embed from Getty Images

Юрий Василиевич Бондарев е роден на 15.03.1924 г. в град Орск, Оренбургска област (Урал) в семейството на административния работник Василий Василиевич и Клавдия Йосифовна - руснаци по националност.

Детските му години преминават в Москва, където идва със семейството си на 7-годишна възраст. Започналата война не му позволява да продължи образованието си: след завършването на средно училище заминава на фронта. Участник във Великата Отечествена война - командир на артилерийско оръдие, през цялата война унищожава танковете на противник. Като младши лейтенант завършва Чкаловското артилерийско училище (1944). Два пъти е раняван (първия път - край Сталинград, 1942), след второто си раняване (1945) е демобилизиран от армията. Юрий Бондарев завършва войната с два медала "За храброст".

Бондарев дебютира в печатни издания още през 1949 г.: първите му творби са публикувани в списания като "Огонек", "Смена" и "Октябрь". Още през 1951 г. той е приет в Съюза на писателите на СССР, а две години по-късно излиза първият му сборник с разкази "На голямата река". Завършил Литературния институт през 1951 г. 

Embed from Getty Images

Бил е член на КПСС (1944), член на ЦК на КП на РСФСР (1990-91). След войната много пътува по страната, задълбочено изучавайки историята, бита и нравите на различните народи.

Автор на книгите с проза: "На голямата река" (разкази, 1953); "Незабравимото" (1954); "Младостта на командира" (повест, 1956); "Батальоните молят огън" (повест, 1958); "Последните залпове" (повест, 1959); "Трудна нощ" (разкази, 1959); "Късно вечер" (1962); "Тишина" (роман,1962); "Тишина. Двамата" (романи, 1964); "Горящият сняг" (роман, 1970, 1989); "Игра" (разкази, 1972, 1985); "Повести" (1973); "Бряг" (роман, 1975); "Очакване. Страници от бележника" (1976); Избрани произведения в два тома (1977); "Малария" (1977); "Мигновения" (миниатюри, 1978); "Три повести" (1980); "Избор" (роман, 1981); "Изкушение" (роман, 1992); "Несъпротивление" (роман, 1996); "Бермудският триъгълник" (роман, 2000).

Книги с публицистика: "Стил и слово" (1965); "Поглед в биографията " (1971); "Литературата - за народа" (1974, съвместно със С. Михалков); "Човек сред хората. В търсене на истината" (1976); "Човек носи в себе си света" (1980); "Пазители на ценности" (1987). Освен това е издал: Събрани съчинения в 4 т. (1973-1974); Събрани съчинения в 6 т. (1984-1986); Събрани съчинения в 8 т. (1994-1996).

Произведенията му са издавани в превод на повече от 70 езика. Критиката неведнъж отбелязва "необикновено пластичния, лиричен стил на прозата" му, свойствената й музикалност, любов към художествения детайл.

В романите си от 70-те и по-късно на XX век писателят интензивно разсъждава върху съдбата на Съветския съюз и Русия, в много отношения предвижда причините за разпада на СССР и последвалото разграждане на съветското общество, разсъждава върху смисъла на живота, смъртта, опасностите от конформизма, изследва най-фините чувства и преживявания на човека в повратни и решаващи моменти от личната и обществената история.

Почетен член на Обществената организация на Санкт Петербург на Академията за руска литература и изобразително изкуство на името на Г. Р. Державин.

Embed from Getty Images

През 1994 г. се отказва от награждаването с орден "Дружба между народите" във връзка със 70-годишнината му, заявявайки в телеграма до Президента на Руската Федерация Борис Елцин: "Днес вече няма да помогне доброто съгласие и приятелството между народите на нашата велика страна"

Юрий Бондарев прави доста строга оценка на съвременната руска действителност. Според него живеем в безвремие, време без големи идеи, без морал, без естествена доброта и скромност. "Нашата свобода е свободата да плюем в нашето минало, настояще и бъдеще." Но в същото време писателят не губи вяра в бъдещето на Русия, и беше убеден, че дори в много страшна трагедия има място за надежда.

На 6 март 2014 г. Бондарев подписа апел от Съюза на писателите на Русия към Федералното събрание и президента на Русия Владимир Путин , в който изрази подкрепа за действията на Русия във връзка с Крим и Украйна.

В последното си интервю пред ТАСС, той казва че с нетърпение очаква 75-годишнината от Деня на победата на 9 май, но винаги я посреща със смесени чувства. "Как да отпразнуваме победата? Тъжно ли или радостно? За мен в този ден и двете чувства са неразделни, но основният акорд, който чува цялата планета, е: "Ние спечелихме!", отбелязва писателят и продължава: "Жертвите не бяха напразни, помним ги със сълзи на очи... Всички, които пожертваха младия си живот в защита на Отечеството като войни - горди, смели, безсмъртни."

Говорейки за историческата памет, Бондарев отбеляза, че вижда опити да се зачеркнат уроците от войната. Той посочи и опасността от пропаст между поколенията.

Embed from Getty Images

На 15 март 2019 г. министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев поздрави Юрий Бондарев с неговия 95-и рожден ден, като отбеляза великия живот на писателя, не останал безразличен към съдбата на страната, твърдо защитаваш позицията си, без да прави компромиси със собствената си съвест.

Юрий Бондарев бе носител е на много съветски ордени, медали и награди.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Унгарският челист Ласло Феньо свири на инструмент с вековна история

Петър Стоянович за книгата си "Фердинандеум": В историята няма само черни и бели личности

В нея историкът показва ролята на цар Фердинанд I в модернизацията на България, в периода между 1887 и 1912 г.

Кирил Серебренников: Най-свободен се чувствам в театъра

Режисьорът открива Международния театрален фестивал в Авиньон със своята адаптация на малко известния разказ "Черният монах" на Чехов

"Ромео и Жулиета" - животът, проектиран в 24 часа

За пръв път в своята 75-годишна история, Държавна опера Варна поставя операта "Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно. Премиерите са на 7 юли в Летния театър във Варна и на 8 юли в Двореца Балчик

Николай Гундеров за "Суперчовек": В забавлението може да има и мъдрост

"Суперчовек" е четвъртата премиера за сезона на Драматичен театър Търговище, част от афиша на театралните празници "Дни на големия театър в малкия град"

Почина легендарният режисьор Питър Брук

За мнозина изумителната му постановка на "Сън в лятна нощ" - представление, гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър