Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина ловешката актриса Слава Георгиева

IN MEMORIAM

Почина ловешката актриса Слава Георгиева

Актрисата отдаде 46 години на професионалния театър, както и на учениците от Езиковата гимназия в люляковия град

Слава Георгиева (Снимка: Община Ловеч)

Почина ловешката актриса и "Заслужил гражданин на Ловеч" Слава Георгиева. За това съобщават от Община Ловеч, цитирана от БТА.

Съболезнования до близките, приятелите и колегите изказаха кметът на община Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, посочват от общинската администрация.

Погребението ще бъде в град Царево, област Бургас, на 29 юли, от 11:00 часа.

Актрисата Славка Цветанова Георгиева е "Заслужил гражданин на Ловеч". Званието бе официално обявено по време на Празника на Ловеч - 11 май т. г. Поради заболяването тя не успя да присъства на тържеството.

Не театралната сцена (Снимка: Личен архив)

Званието й се дава за дългогодишната ѝ театрална, обществена и културна дейност на територията на община Ловеч, както и за изключителния ѝ принос за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Тя е отдала 46 години на професионалния театър, както и на учениците от Езиковата гимназия в люляковия град, посочват от администрацията.

Сред значимите роли на Славка Цветанова Георгиева в Драматичен театър - Ловеч, са Лора в "Стъклената менажерия", Таничка в "Чудо", Мариола в "Татул", сестра Речид в "Полет над кукувиче гнездо", Султана в "Железния светилник", Вида в "Грехът Златил", майката в "Майстори".

В киното играе една от трите Мойри в "Роза Дамасцена" и гледачката в "Откраднат живот".

Ето какво споделя за нея Аве Иванова в списание "Театър" през 2002 г.:

"...Удоволствие е да видя актриса от изчезващ тип в лицето на Слава Георгиева. Така се случи, че в последните два сезона я гледам в няколко роли и съм респектирана и развълнувана от отношението и към "театъра в нея" Помня я в "Бащата" на Стриндберг - един спектакъл на Юлия Огнянова според мен незаслужено и снобски пренебрегнат от съсловието при гостувнето му в София, където тя постигаше сложният обем от жертвоготвност на стриндберговите жени.

В "Севда" на Валерий Парликов, Слава ме очарова с рядко срещанота за зряла актриса "лудост" -способността и да тръгва по смътната диря на шантави предизвикателства,не да отговори, а да зазвънти на необичайни честоти,да се хвърли в опасните води на трудно комуникиращ есксперимент без щадене,без примадонщини, без суета.

В "Полет над кукувиче гнездо" тя се заема със сестра Речид и се преборва по свой път до съзнанието ни, в което здраво е вграден споменът за емблематичната "Фашистка" от филма. В спектакъл лишен от каквато и да е режисьорска трактовка на образите, актрисата постига възможният максимум като органика и внушение на образа."

Поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

"Парите отдавна не са цел за тези, които управляват света. За тях парите дори не са физически обект, а концепция за подчинение", категоричен е авторът на книгата "Синдромът на сварената жаба"

Името на Пласидо Доминго се появява в разследване на подобна на секта организация в Аржентина

"Пласидо не е извършил престъпление, не е част от организацията, а по-скоро е бил консуматор на проституция", заяви представител на правоприлагащите органи

Почина писателят Джоузеф Дилейни, автор на поредицата "Хрониките Уордстоун"

Произведенията на бившия преподавател по английски език и литература са публикувани в над 25 страни по света

Писателят Уил Хейгуд спечели Дейтънската литературна награда

Автор на много документални книги за живота на чернокожите американци през 20-ти век, сред които и "Икономът"

Акварелистът Атанас Мацурев спечели златна награда от международен конкурс в Канада

"Художниците в България са в дълбоките сенки", смята художникът

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

"Задължение на духовните типове е да стоят до духа и да не пеят, когато хората започнат да пеят патриотичните песни, които техните лидери са им наредили да пеят.", пише Хесе, ужасен от настъпването на нацизма