Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина арх. Георги Стоилов, един от създателите на Съюза на архитектите и бивш кмет на София

IN MEMORIAM

Почина арх. Георги Стоилов, един от създателите на Съюза на архитектите и бивш кмет на София

Той е автор на много сгради и архитектурно-скулптурни паметници, сред които на столичния хотел "Рила", сградата на БНР, Международния младежки лагер, Националния център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите "Бузлуджа", "Беклемето" и други

Арх. Георги Стоилов (Снимка: Съюз на архитектите в България/БТА)

На 14 декември почина Георги Стоилов, български архитект и общественик. Скръбната вест съобщи арх. Ваня Фурнаджиева , главен секретар на Съюза на архитектите в България, съобщават от БТА.

Още

Арх. Стоилов: Поисках спешен ремонт на паметника на Бузлуджа

Арх. Стоилов: Поисках спешен ремонт на паметника на Бузлуджа

Разделяме се с изключителния професионалист, притежаващ дългогодишен практически, експертен и административен опит в областта на архитектурата и управлението, отбелязват от организацията.

Арх. Стоилов е автор на много сгради и архитектурно-скулптурни паметници, сред които на столичния хотел "Рила", сградата на БНР, Международния младежки лагер, Националния център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите "Бузлуджа", "Беклемето" и др.

Кмет е на София между 1967 и 1971 година. Министър на Министерство на архитектурата и благоустройството през 1971-1973 г.

Той е един от създателите на Съюза на архитектите в България и дългогодишен негов председател. Начело е на Международния съюз на архитектите (1985 - 1987). Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 г. , а от 2019 г. - неин почетен президент.

Арх. Георги Стоилов (Снимка: BulFoto)

Още

Какви са плановете на БСП за ”Бузлуджа”

Какви са плановете на БСП за ”Бузлуджа”

Арх. Георги Стоилов е почетен гражданин на София от 2004 година, носител на орден "Стара планина" I степен "за особено големи заслуги в архитектурата" (2010 г.), отбелязват от Съюза на архитектите в България.

Георги Стоилов е роден на 3 април 1929 г. в с. Кондорфей в семейството на минен работник. Петнайсетгодишен става партизанин в Трънския партизански отряд по време на Втората световна война (1939-1945). През 1954 г. с отличие завършва Московския архитектурен институт, след което започва работа като архитект-дизайнер в "Главпроект", където работи близо 14 години. През 1965 г. специализира урбанизъм в Париж, Франция.

Георги Стоилов е един от основателите на Съюза на архитектите в България и негов първи председател от 18 март 1965 г. до 12 юни 1968 г. и от 14 май 1977 г. до 30 март 1990 г. Бил е депутат от 5-ото до 9-ото Народно събрание (1966-1990). От 1967 г. до 1971 г. акад. Георги Стоилов е кмет на София. От 9 юли 1971 г. до 24 юли 1973 г. е министър на архитектурата и благоустройството. Между 1971 и 1990 г. е член на ЦК на БКП. От 1973 г. до 1979 г. завежда отдел "Строителство и архитектура" в ЦК.

През 1995 г. става почетен член на Руската художествена академия. Председател на Международния съюз на архитектите през 1985-1987 г. Георги Стоилов е автор на идеята през 1985 г. за учредяване на Световния ден на архитектурата по време на своя мандат като председател на Международния съюз на архитектите. От основаването през 1987 г. на Международната академия по архитектура Георги Стоилов е неин президент, а от 13 май 2018 г. - почетен президент.

По негови проекти в София са построени хотел "Рила" и "Орбита", сградата на Българското национално радио и на Министерския съвет, Международният младежки център в Приморско и хотелите "Интернационал", "Емона", "Рубин" и "Акациите" в черноморските комплекси "Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци", Мемориалният комплекс "Бузлуджа", на който е главен проектант, Пантеонът в Гургулят и Арката на свободата в Беклемето в Троянския балкан. Сред проектите му са Център за ръководство на въздушното движение в София, мултифункционален еко небостъргач в Москва, жилищен комплекс в Ростов на Дон и голяма серия важни обществени сгради за столицата на Казахстан - Астана.

Акад. Георги Стоилов е лауреат на Димитровска награда (1960). Награждаван е и с орден "Георги Димитров". Носител на почетните звания "Герой на социалистическия труд" и "Народен архитект". На 10 януари 1985 г. е удостоен с орден "Кирил и Методий" първа степен. На 1 ноември 2010 г. той е удостоен с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги към България в областта на архитектурата. Почетен гражданин е на София (2004).

Вижте интервютата на Калина Петрова от dir.bg с именития ни творец:

Той е автор на книги, студии и статии върху различни проблеми на архитектурата, информират от БТА.

Поклон!

Още

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Още

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Жега"-машината Майкъл Ман на 80

Американският режисьор и продуцент е един от най-награждаваните в съвременното световно кино

Симеон Гошев: Класическата музика може да даде толкова много на всеки

Под палката на Боян Виденов младият пианист ще представи Концерт за пиано и оркестър №1 от Бетовен на 5 февруари заедно със Софийска филхармония

Веско Ешкенази: Единственото, за което се моля, преди да изляза на сцена, е да има магия!

"Научил съм се през годините, че ако изискваш много от другите музиканти на сцената, ти трябва да си абсолютно перфектен и изключителен", казва световноизвестният и обичан музикант

Номинации "Икар" 2023 - Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Вижте всички номинации за тазгодишните награди "Икар"

Почина режисьорът Стефан Мушатов

В Златния фонд на БНТ се съхраняват стотици негови предавания – телевизионни поредици, фолклорни програми, концерти, портрети

Израелецът Лахав Шани стана главен диригент на Мюнхенската филхармония

Въпреки младостта си, 34-годишният Шани има значително признание. Той беше предпочитаният от филхармонията кандидат