Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Образът на скандалния Распутин, между митовете и историческите факти

ТАЙНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Образът на скандалния Распутин, между митовете и историческите факти

"Лудия монах" наистина предсказал смъртта си в писмо до последния руски император

Според книга от 2014 г. Распутин бил истероиден психопат

Образът на скандалния руски монах, мистик и доверено лице на последното императорско семейство на Русия преди Революцията от 1917-а - Григорий Распутин, е дотолкова митологизиран, че вече е трудно да се прокара обективна линия между легендите, книгите за него и пресъздаването на личността му в киното.

Истинският Распутин е загадъчна фигура, една от най-скандалните личности в историята на руската монархия. Убит е на 30 декември /нов стил/ 1916 г., но дори смъртта му не слага край на митовете за него.

Григорий Ефимович Распутин /с рождена фамилия Новых/ е роден на 22 януари /нов стил/ 1869 г. в сибирското село Покровско, Тоболска губерния. Тази дата е възприета за окончателна, макар че различни източници сочат и други рождени дати на монаха - през 1864, 1865 и 1872 години.

Распутин е всъщност негово прозвище, което той получил след участието си в разгулна младежка секта.

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

По-късно, когато вече е дискредитиран като морална личност, в руски вестник излиза една статия, в която авторът й разказва и за други "подвизи" но монаха в родното му село: как омайвал жените и ги карал да изкопаят яма, в която слагал триножник, а после запалвал огън и карал жените да прескачат през пламъците над ямата, за да им бъдат опростени греховете?..

"Огънят ще ви опари, и срамът ще премине!", уверявал той "грешните" си съселянки.

Като младеж Распутин доста боледувал. Към религията се обърнал след едно поклонение в манастир. През 1893 г. посещава поклоннически Атон, после Йерусалим и други свети места.

Жени се за религиозна жена - Прасковя Дубровина, която му ражда две дъщери и син.

Вляво - Распутин с децата си, 1990 г.

Още

Поканили художника на руския император Александър II да нарисува Рузвелт

Поканили художника на руския император Александър II да нарисува Рузвелт

Въпреки че има семейство и е духовник, през целия си живот Распутин не само блудства с голям брой жени, но и скланя жени да се подчинят на сексуалната му маниащина.

Когато попада в царския двор, завързва доста топли контакти с дами от висшия клир - баронесите Врангел и Кусова.

Тези и други високопоставени придворни дами, били готови да последват  необразования руски мужик не само в родния му Сибир, но и на края на света.

Распутин, сред придворните дами-негови почитателки

Според историците, Распутин изповядвал кощунствената идея за обединяване на молитвата със секса. Той успявал да убеди жените, които харесва, че чрез секса си с него, му отдават греховете си и се освобождават от плътските си желания.

Имал собствена теория за греха и опрощаването му: "Ако не съгрешиш, няма да се покаеш; ако не се покаеш, Бог няма да ти прости; ако не ти прости Бог, няма да бъдеш близо до него и Той няма да види душата ти".

Опрощавал греховете на жените, които скланял да съгрешат с него

Още

Сфинксовете на Санкт Петербург

Сфинксовете на Санкт Петербург

Распутин попада в двора на руския император покрай болестта на престолонаследника Алексей Николаевич, който страда от хемофилия и често получава кръвоизливи.

След като на няколко пъти монахът със слава на лечител спасява момчето от кризи, някои започват да вярват, че "лудия монах" е светец.

С течение на времето, обаче, Распутин си спечелва славата на опасен интригант, който придобива огромно влияние в руския императорски двор и вреди и на църквата.

Распутин и императорското семейство

През юни 1915 г. на бюрото на министъра на вътрешните работи на Русия пристигнал сигнал с гриф "Строго секретно". В него се описвали безобразията на Распутин в един ресторант. Там той влязъл под ръка с вдовицата на почетен гражданин, на име Аниса Решетникова, някакъв журналист и още една жена.

Компанията заела сепаре в ресторанта, което скоро било огласено от пиянските викове на "женски хор".

Подпийнал и развеселен, Распутин си събул панталоните и с напълно разголен полов член се изправил така, че всички в ресторанта да го видят, като продължил да говори и да се смее на висок глас.

Никой, обаче, не посмял да направи забележка на развеселените хулигани и те се забавлявали чак до 2 през нощта.

Направил предсказания, които се сбъднали...

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Научавайки това, императрица Александра Федоровна ни най-малко не променила отношението си към своя любимец.

Тя продължавала да го смята за "светец, заобиколен от недоброжелатели". Наричала го още "Божия посланик" и "нашия свят приятел".

Това карало някои да подозират, че развратният монах е успял да омотае в мрежите си и императрицата?

Распутин пръскал по ресторанти огромни пари, забавлявайки се с проститутки, на които "опрощавал" греховете. В същото време, обаче, давал пари и за строежа на манастири и църкви, хранел бездомни. Противоречивият му образ обърквал мнозина.

Руският антигерой, считан за пророк на последните дни на монархията в Русия

Още

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Когато Николай II заминава за фронта и в двора започват да командват Александра Фьодоровна и протежето й Распутин, обстановката станала повече от нетърпима.

И когато и руската преса започнала да описва безчинствата и развратния му живот, той бил принуден да се скрие от полезрението на враговете си в родното си село.

Там и получава новината, че са му повдигнати обвинения.

Аристократичен кръг вече не можел да търпи безчинствата на Распутин и в тайно съвещание решил да се отърве от него.

Проф. Бехтерев обяснява влиянието му с "полов хипнотизъм"?

Още

Maлaxитовото ковчеже не е легенда от приказките

Maлaxитовото ковчеже не е легенда от приказките

29-годишният княз Феликс Юсупов и негови сподвижници примамват Распутин в двореца на княза, и там правят опит да го отровят с цианкалий. Отровата, обаче, не му подействала смъртоносно и се наложило да го застрелят.

Въпреки куршумите, Распутин се опитал да избяга.

Налага се да го стрелят отново, след което за по-сигурно го вързват и хвърлят тялото му в ледените води р. Нева. По-късно, когато изваждат тялото и е направена аутопсия, се установява, че монахът е умрял не от огнестрелните рани, а от удавяне?..

Още

Смърт за "Матилда" или гражданската война в руската култура

Смърт за "Матилда" или гражданската война в руската култура

Може да се каже, че Распутин е "умирал" няколко пъти, защото след Февруарската революция новата власт нарежда трупът му да бъде изгорен в пещите на Политехническия институт. Това е направено в нощта на 10 срещу 11 март 1917 г.

Според сведения от очевидци на кремацията, трупът "седнал" в огъня?..Този и подобни слухове още повече засилвали мистичния ореол около личността на Распутин.

Существува версията, че преди да попадне в огъня, трупът на Распутин бил "наказан" с кастрация на половия му член от някакви мъже -работници в пещите.

Според друга версия, злодеянието извършили масони, които искали да използват "огромното мъжко достойнство" за "специфични" ритуали.

Най-правдоподобната версия е, че кастрацията извършил тайно някакъв доцент по медицина?.. А много вероятно е, смеят се някои, това да е направила и някоя от безбройните поклоннички на развратния монах.

Носят се легенди за неговата хиперсексуалност

На въпроса кое в тези версии е вярно, за някои отговорът е категоричен: Да, Распутин, или по-скоро трупът му, е бил кастриран.

Твърди се, че половият му член се съхранява в стъкленица като експонат в еротичния музей на Князикин в Санкт Петербург.

Стопроцентова сигурност, че членът е именно на Распутин, разбира се, няма.

Още

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

След като Распутин най-накрая предава Богу дух толкова трудно, тръгва слухът, че е изчадие на Ада, дявол, демон. Други, обаче, продължават да поддържат тезата, че той е бил чудотворец и ясновидец.

Тази версия се поддържа от записаното от един професор, който след убийството на Распутин срещнал лекуващия лекар на престолонаследника Алексей, и иронично го попитал: "Как живеят в двора след смъртта на "светеца"? Има ли чудеса на гроба му?", а докторът съвсем сериозно отвърнал: "Напразно се шегувате. И други се подиграваха на предсказанието на Григорий, че наследникът ще заболее в еди-кой си ден след смъртта му. Извикаха ме в този ден. Н.В. Алексей беше здрав, и си тръгнах, но вечерта спешно ме потърсиха: "На наследника му е зле!" - Веднага тръгнах към двореца и видях нещо ужасно - момчето беше цялото в кръв! - Беше го предсказал "старецът"!.. А вие, продължавайте да се смеете!.."

Още

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

"Бащата на яйцето" - Петер Карл Фаберже умира в изгнание

Обективно погледнато, очевидно Распутин не постига толкова голямо влияние в двора само с интригантства, но е имал и реални постижения - в лечението на престолонаследника Алексей и с някои предсказания, които са се сбъднали?!?

Кои са те? - Има писмен документ от средата на 1916 г., когато Распутин написва писмо до Николай II, в което му пише, че "вижда" близкия си край през януари 1917-а?..

" Знай, че един от твоите е подготвил моята смърт и никой от вас, никое от твоите деца няма да живее повече от две години. Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ, а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола", написва Распутин.

Много историци и психолози се занимават с горния текст, търсейки отговор на въпроса, притежавал ли е ясновидска дарба Распутин, и на какво може да се дължи тя?

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Невропатологът и психиатър проф. Бехтерев нарича Распутин "истерикоепилептик". Професорът обяснява легендите за повишената полова активност на монаха, с невъзможността за приключване на половия акт, което на моменти напълно променяло човешкия му облик.

Бехтерев смята, че това е болест, която карала Распутин постоянно да търси нови сексуални партньори, с които да "разтовари" напрежението от половата си мощ?.. Според Бехтерев, влияние оказвал и властният му характер, който го амбицирал постоянно да "покорява" и побеждава.

"Освен обикновения хипнотизъм, съществува и полов хипнотизъм, какъвто Распутин е притежавал във висша степен", казва проф. Бехтерев.

Хиперсексуалността на Распутин се опитва да обясни и руският сексолог Д. Исаев. Той обяснява желанието на монаха да бъде с много жени с термина "дифузен еротизъм" - такъв тип сексуалност, който рационализира похотливите действия като "битка с греха".

Вероятно Исаев изхожда от факта, че Распутин често обяснявал на поклонничките си, че еротичните действия имат "благородни и възвишени духовни цели". Така приспивал в тях гузното съмнение, че извършват нещо нередно спрямо религиозния морал.

През 2014 г. в Русия излиза книгата на психиатъра А.Коцюбински и историка Д. Коцюбински "Распутин. Живот. Смърт. Тайна", която "диагностицира" поведението на Распутин в доста по-различна трактовка.

Според Исаев Распутин страдал от психофизиологически проблеми

Това, което прави силно впечатление още във въведението към аналитичния текст, е заключението:

"Распутин бил мъж с психични травми в детството си, с особености в изграждането на морал, и това е довело до развитието на истероидна психопатия при него, която се явява базисна за чертите на характера му. Той имал качествата на добър психолог и затова е постигал толкова големи успехи с околните, буквално като психотерапевт. Неговият най-голям успех се е състоял в това, че той умеел добре да "деневротизира" хората, т.е. да ги утешава. Вероятно именно тези качества му подсигуряват толкова голям успех главно сред жените", смятат авторите.

Григорий Распутин

Още

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

Според Коцюбински било мит, че Распутин е притежавал огромна полова мощ, която го тласкала към безумно поведение, когато е неудовлетворена. Двамата автори на книгата считат обратното - че Распутин е страдал от комплекси във връзка със сексуалността си и с поведението си е целял по-скоро да компенсира, или да прикрие този "срамен" факт.

"Распутин успявал да подчини голям брой жени на влиянието си, като превърне психофизическия си недостатък в мощно оръжие за полова експанзия", пишат авторите.

Определено, Распутин е притежавал не само мистериозни дарби, но и доста качества, и в същото време е символизирал моралната развала.

Заглавна страница на вестник с автографа на Разпутин, 1912 г.

Много историци застъпват тезата, че именно Распутин е станал причина за крайно недоверие в монархическата власт в Русия, и де факто именно той е допринесъл за падането на Романовата династия през 1917-а година.

Разбира се, подобно становище не може да се възприеме откъснато от общата политическа обстановка в страната преди Октомврийската революция.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ирен Кривошиева: Ламбо заслужава паметник, иска ми се Вежди Рашидов да го направи

Актрисата стои зад идеята да бъде издигнат паметник на актьора в градинката на Народния театър

Почина създателят на Шекспировия театър в Гданск Йежи Лимон

Проф.Лимон бе преподавател и преводач, специалист по шекспиров и английски ренесансов театър

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Някои от техните успехи могат да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист

Проф. Надежда Сейкова става на 90

Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог, проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър