Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 92 г. си отиде скулпторът Михаил Симеонов, от дълги години емигрант в САЩ

IN MEMORIAM

На 92 г. си отиде скулпторът Михаил Симеонов, от дълги години емигрант в САЩ

Той стана прочут с отливката на заспал слон и акцията, в която разбиваше пред очите на публиката, творбите си, които не са купени

Скулпторът Михаил Симеонов (Снимка: Инстаграм профил на актьора Христо Шопов)

На 92 години почина скулпторът Михаил Симеонов, който отдавна е емигрант в САЩ, съобщават негови близки, цитирани от БТА. Той стана прочут с отливката на заспал слон и акцията, в която разбиваше пред очите на публиката, работите, които не са купени.

Негови са статуята на Паисий Хилендарски в столицата, на Захари Зограф пред историческия музей в Самоков. Сред значимите му творби преди емиграцията му са "Иконописецът Захарий Зограф" (в НХГ), "Въстанието на Асен и Петър, 1186" (галерия във Велико Търново), каменната скулптурна група "Работници" (металургичен комбинат "Кремиковци"), "Момче с птица" в Пловдив и др.

Симеонов е роден през 1929 г. в Пловдив. Приет е да учи философия в Софийския университет, но две години по-късно постъпва в Националната художествена академия, където завършва монументална скулптура през 1954 г. През единадесетте години (1954-1965) преди неговото отпътуване от България, той създава публични произведения на изкуството.

Статуята му на Паисий Хилендарски в столицата предизвиква скандал. Паметникът е създаден през 1965 г. Първоначално е монтиран в южната страна на храма "Света София", но според редица мемоари Тодор Живков не го харесва и след среща с автора, в присъствието и на Дечко Узунов, отменя възложената му работа върху паметник на Априлското въстание. Бронзовият отец Паисий напуска мястото си, за да се върне по-късно отново край столичния храм. Заслугата за това се приписва на Светлин Русев.

През същата, 1965-а година Михаил Симеонов получава 45-дневна виза за Тунис и заминава за Африка без намерение да се връща в родината. Шест години по-късно се премества в Ню Йорк.

В Тунис той става част от художествена група, известна като Еcole de Tunis. Една от скулптурите му, статуя на арабския поет и философ Ибн Халдун, привлича вниманието на президента Хабиб Бургиба. Бургиба му поръчва портретен бюст, както и скулптура за дългата 150 метра мраморна стена на националния монумент "Мъчениците от Бизерта". Вдъхновен от културата на древен Картаген, през 1967 г. Симеонов създава скулптурна група от абстрактни символи, която нарича "Неделя сутрин".

Най-голяма известност му носи проектът "Отливка на приспан слон", бронзова статуя на африкански слон в естествена големина. Проектът се ражда през 1946 г. и е реализиран през 1980 г., като е направен студен калъп на див кенийски мъжки слон, приспан за 72 минути. На слона не е нанесена никаква вреда. Бронзовата статуя, направена по калъпа, е открита на 18 ноември 1998 г. от генералния секретар на ООН Кофи Анан и поставена пред главната квартира на ООН в Ню Йорк като дар от правителствата на Кения, Намибия и Непал.

В словото си Кофи Анан цитира писателката Исак Динесен, която пише "Слоновете се движат спокойно, така, сякаш имат уговорена среща в края на света". В интервю за вестник "Ню Йорк таймс" Михаил Симеонов обяснява, че се е вдъхновил за тази творба, след като прочел "Обществения договор" на Жан-Жак Русо. 

Винаги ще бъдеш с мен!

Михаил Симеонов (1929-2021)

Това написа в Инстаграм профила си актьорът Христо Шопов.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

"Скръбта и болката са неизразими... ", споделиха тъжната вест от Театрално-музикален продуцентски център Варна

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

"Икона. Пионер. Визионер. Спайк Лий промени лицето на киното. Няма дума, която да опише влиянието му върху режисурата", се посочва в изявлението на гилдията

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Елица, сестрата на Петя Дубарова, ни се довери. Проследи всеки един от етапите, но никога не се е месила в сюжета, разкрива една от авторките на сценария на филма

Александър Мутафчийски прави прочит на "Веселата вдовица" за своя 50-годишен юбилей

"Веселата вдовица" от Лехар - Премиера 21 януари 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Отиде си проф. Венец Димитров - един от доайените на българската операторска гилдия

"Гордея се, че повечето филми, които съм заснел, са вече в историята на значимото кино в България", казваше изтъкнатият филмов оператор и преподавател

Джордж Лукас и Катлийн Кенеди със специалната награда на Гилдията на продуцентите

Двамата са "създали фантастична империя на забавленията, която вдъхновява и забавлява милиарди, всички с най-високо ниво на творчески и технически постижения", заяввяват от органицазията