Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Как Борис Машалов стана шампион по кеч и изправи стадион с публика на "Заблеяло ми агънце" на китайски

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Как Борис Машалов стана шампион по кеч и изправи стадион с публика на "Заблеяло ми агънце" на китайски

60 години от смъртта на легендата на българския фолклор

Популярната група „Наша песен“, Борис Машалов е в средата /Източник: ИМ Севлиево

Той е истинска легенда на народната песен и до днес. Дори народни певци от голяма величина, казват, че е ненадминат. Умира само на 48 на 16-и юли 1962-ра година, и ето че 60 години от тогава, теноровият глас на Борис Машалов продължава да звучи в родния ефир и българите го разпознават.

"Никой друг не е изпълнявал "Заблеяло ми агънце" така, че да проникнеш в текста на песента и да се просълзиш от него", казва веднъж покойният акад. Николай Кауфман. Борис Машалов има интересна биография, която изпълва с размисъл, гордост и тъга от ранната му смърт.

Паметната плоча на Борис Машалов в Севлиево / Източник: ИМ Севлиево

Роден е на 30-и януари 1914-а година в Севлиево, Царство България, в семейството на потомствени занаятчии и певци. Певческата му дарба идва от баща му Никола. Оше прадядото на Борис се славел с две неща - като сладкопоен певец и с охранените си коне. Майка му Еленка също обичала да пее, и предала на децата си от малки любовта към българската народна песен.

Още

Академик Кауфман - мистерията на таланта

Академик Кауфман - мистерията на таланта

Певческият талант на Машалов проличал още в ученическите му години, когато заедно със сестра си имал участия на празници на училището. Четиримата му братя пък се учели от баща си на бояджийския занаят, и Борис бил само на 12, когато семейството се преселва в София. Баща и синове, като в "Баща ми, бояджията", боядисвали и пеели, докато работят.

Още

Актрисата Кристин Кауфман почина на 72 години

Актрисата Кристин Кауфман почина на 72 години

Любопитен факт, известен на малцина, е че Борис и братята му били и спортисти - участвали в спортна борба и в кеч мачове - нещо рядко за времето си. През 1934-та година клубът на българските борци-аматьори организирал състезания на колодрума в София, като кеча бил представен за "свободна американска борба". При всичките си участия двама от братята Машалови - Борис и Серафим, оставали финалисти. Случвало се и двамата да се борят накрая, един с друг, за титлата.

На държавния шампионат по кеч през 1942-ра Борис Машалов станал шампион.

Борис Машалов с униформа на водолазна команда / Източник: ИМ Севлиево

Дали покрай спорта, или по някаква друга - вътрешна причина, но нашето момче обичало да се запознава с трите си имена - Борис Николов Машалов. Сякаш нещо вътре в него му е подсказвало, че името му трябва да се чува и да се запомня. Така един ден се запознал с оперния певец Събчо Събев, и той му казал: "Момче, ти не си за бояджия, а за оперен певец!"

Още

Отиде си голямата народна певица Христина Лютова

Отиде си голямата народна певица Христина Лютова

Благородният артист решил да се заеме с младия бояджия, и да го учи на пеене. Събев се занимавал старателно с Машалов, и накрая стигнал до заключението, че все пак силата на Борис е в тародната песен - и като глас, и като интонация и присъствие. Няма сведения, как точно става, но Машалов бил чут от тогавашния директор на Радио София - Сирак Скитник. Машалов му изпял песен от Северняшкия фолклор. Скитник останал смаян от изпълнението му. Поканил го за запис в радиото.

Годината е 1937-а. Паметна в живота на Борис Машалов. През същата година в Прага той записва и първата си плоча. Гласът му започва да звучи в ефира на Радио София с песните "Денчо буля си думаше", "Заблеяло ми агънце", "Зън, зън, Ганке ле". Този дебют в радиото кара Борис Машалов вече категорично да се откаже от градските и шлагерните песни в репертоара си, и да се насочи към народната песен.

Машалов, съпругата му и трите им деца – Добринка, Милан и Рени / Източник: ИМ Севлиево

От 1937-а година до смъртта си през 1962-ра, Борис Машалов е постоянно на сцената и в звукозаписните студиа.

Като човек бил общителен, много чувствителен човек и веселяк. С две думи - народен човек. Но това му изиграло лоша шега, защото преценявал по собствения си "аршин" хората, без да подозира, че не всички са добри и носят висок морал в себе си.

Още

Почина легендарната народна певица Олга Борисова

Отиде си певицата от "Мистерията на българските гласове" Олга Борисова

Една пролетна вечер през размирната 1944-а седнал на чашка с приятели в един ресторант. Компанията се разрастнала по време на вечерта, а душата й, както обикновено, бил приказливецът Борис Машалов. И така от дума на дума, както често става, разговорът взел да поема в посока политически теми. Машалов взел че се изпуснал, че работата отива на зле за Хитлер и нацистка Германия. Още на другия ден приказките му вече били предадени "където трябва", и без съд и присъда, пращат Машалов в наказателна рота, а през май същата година - в концентрационен военен лагер, близо до Симитли.

Едва по-късно се разбира, че не някой от компанията е бил доносникът, а келнерът, който подслушвал разговорите наблизо. Така или иначе, мерзавецът си свършил работата.

Още

"Мистерията на българските гласове" участва в глобална кампания за климата

"Мистерията на българските гласове" участва в глобална кампания за климата

В лагера, още от първия ден Борис Машалов обмислял бягство, но вече не можел да се довери на всеки. Поослушал се сред другите лагерници и накрая, с няколко от тях успял да избяга с един камион към София. Непредпазливо се отбил вкъщи, да се види с близките си, и те първо се уплашили заради бягството, а после - от вида му. Борис видимо изглеждал изтощен и тежко болен. По някакъв начин успяват да извинят простъпката му с тежкото му здравословно състояние, и Машалов бил настанен на лечение в балнеосанаторуиум в Банкя.

Скоро идва Девети септември. Борис Машалов почва да пее по села и паланки. Името му се разчува сред хората - става всенароден любимец. През 1952-ра година постъпва в ансамбъла на народната армия като солист. С този ансамбъл обикаля и чужбина - пее в много страни по света.

Придобил огромна популярност, сформира групата "Наша песен" и се отдава изцяло на народната музика. Изнася концерти до смъртта си.

Още

"Мистерията на българските гласове" на турне в Европа

"Мистерията на българските гласове" на турне в Европа

В "Наша песен" Машалов е пял с легендите Гюрга Пинджурова, Лалка Павлова, Ика Стоянова, Славка Секутова, Радка Кушлева и Борис Карлов. Репертоарът му наброявал над 400 песни, като сред тях преобладавали хайдушките и задушевните семейно-битови песни, които най-много разчувствали хората. На много от участията си по селата Машалов изпълнявал песни по желание на публиката. Държал се като че е на среща с приятели. Пеел без микрофон - имал силен глас.

Още

Пред световната оперна сцена, избрала да учителства на село

Пред световната оперна сцена, избрала да учителства на село

Носят се легенди за участията на Борис Машалов не само у нас, но и в чужбина. Звучи невероятно, но през 1954-та година, по време на едно турне през Урал, в Сибир и Китай, той изпял пред 50-хилядна публика в Китай "Заблеяло ми агънце" на китайски. Целият стадион станал да го аплодира.

Машалов е бил истински перфекционист в работата си. Съзнавал, че е природно надарен с талант, но сам пожелал да взима уроци по пеене при професионални педагози, за да усъвършенства гласа си. След това, където и да ходел да пее по селата в България, се запознавал с хората и събирал песни - записвал ги и почвал да ги пее.

Още

"Мистерията на българските гласове" и Лиса Джерард - в Пловдив

"Мистерията на българските гласове" и Лиса Джерард - в Пловдив

Така не само съхранявал, но съживявал българския фолклор. Изучавал непознати песни, за да поддържа жива паметта на народа, да се съхрани това наше богатство за поколенията. След смъртта му, в личния му архив били открити стотици писма от негови почитатели, които му пращали текстове на песни от техния си роден край.

За краткия си живот Машалов получава най-голямата награда - любовта на народа ни. Иначе, откъм държавни награди, бил награден със званието Майстор на естрадното изкуство, орден Кирил и Методий II степен приживе, и Първа степен на същия орден - посмъртно. Около 60 песни на Борис Машалов са включени в "Златния фонд" на БНР.

За 100-годишнината на народния певец през 2014-а година "Балкантон" издаде компактдиска "Заблеяло ми агънце", с най-известните му песни: едноименната, на която е кръстен албумът - "Заблеяло ми агънце", "Атмаджа дума Страхилу", "Мика мама дума", "Мятало Ленче ябълка", "Радка платно тъче", "Недо ле, Недке хубава", "Зън, зън, Ганке ле", "Вино пият петдесет юнака", "Денчо буля си думаше" и др.

За Борис Машалов има няколко документални филма, чиито заглавия красноречиво говорят за отношението на народа ни към неговата личност: "Легендата Борис Машалов" и "Пей ми песен" - на БНТ, и "Неповторимият Борис Машалов" на телевизия СКАТ.

А песента, която несъмнено най-много поддържа жива легендата за Борис Машалов, си остава прочувствената и с текста и с мелодията си "Заблеяло ми агънце". 

За финал ще си послужим с оценката на големия наш актьор Константин Кисимов за Борис Машалов: "Никога няма да се забрави неговото голямо изкуство и благородното му име". Ежегодно в родния град на народния певец се организира национален фолклорен конкурс за северняшка песен "Море песен екна". Събитие, достойно за именития ни сънародник. В Севлиево има и един уникален "пеещ" паметник, около който може да чуете фрагменти от песни на Борис Машалов. Така съгражданите му пазят жива паметта за него.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Български фолклор, дръм енд бейс и трип хоп

Български фолклор, дръм енд бейс и трип хоп

Още

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

Още

БНР с международна награда за запис на фолклорна музика

БНР с международна награда за запис на фолклорна музика

Още

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Емил Йотовски пред Dir.bg: Живеем в последните години преди новото мрачно средновековие

"Парите отдавна не са цел за тези, които управляват света. За тях парите дори не са физически обект, а концепция за подчинение", категоричен е авторът на книгата "Синдромът на сварената жаба"

Името на Пласидо Доминго се появява в разследване на подобна на секта организация в Аржентина

"Пласидо не е извършил престъпление, не е част от организацията, а по-скоро е бил консуматор на проституция", заяви представител на правоприлагащите органи

Почина писателят Джоузеф Дилейни, автор на поредицата "Хрониките Уордстоун"

Произведенията на бившия преподавател по английски език и литература са публикувани в над 25 страни по света

Писателят Уил Хейгуд спечели Дейтънската литературна награда

Автор на много документални книги за живота на чернокожите американци през 20-ти век, сред които и "Икономът"

Акварелистът Атанас Мацурев спечели златна награда от международен конкурс в Канада

"Художниците в България са в дълбоките сенки", смята художникът

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

"Задължение на духовните типове е да стоят до духа и да не пеят, когато хората започнат да пеят патриотичните песни, които техните лидери са им наредили да пеят.", пише Хесе, ужасен от настъпването на нацизма