Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов

IN MEMORIAM

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов

Днес изпратиха твореца в последния му земен път

Мирослав Стоилов (Facеbook страница)

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов. Днес близки, колеги и приятели го изпратиха в последния му земен път в Гробищния парк Бакърена фабрика в София.

За смъртта на родения в Благоевград театрал съобщи вчера във Фейсбук неговият колега - режисьорът доц. Златко Павлов:

"Много, много скръбен ден! Тази нощ си е отишъл от този свят, покосен от инфаркт, така милият, така добрият, прекрасният човек, приятел, колега Мирослав Стоилов.

Това беше един от актьорите, които придаваха на спектаклите ми добродушността на тънкия хумор, дълбока чувствителност. Прекрасен съратник, колега в театрално-педагогическото поприще. А какви хубави стихове пишеше! Миро създаваше чудесни куклено-театрални спектакли, конструираше кукли, играеше... Защо, защо, мили Миро, ни потопи в невероятна скръб в началото на Новата година? Поклон, дълбок поклон пред делата ти, пред достойния ти житейски и творчески път!", написа Павлов в социалната мрежа.

Мирослав Стоилов завършва НАТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1996 г. със специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Атанас Илков. На следващата година специализира и Режисура за куклен театър.

От 2005 г. е преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски -Благоевград, където води упражнения по Актьорско майсторство, Театрализирани дейности и зрелища, Театрални форми и техники,Словесно изпълнителско изкуство, както и лекции и упражнения по Куклено-театрално изкуство и Въведение в куклено театралната технология. В периода 2003-2004г. Стоилов е режисьор в Куклен театър-Благоевград. През 2002г. е зам.-директор по техническата част в Държавен Пътуващ театър - София, където е и актьор от 1998г. Играл е и в Ариел театър, театър Абсурд, както и в столичната трупа "Сивина".

Помним го от и с постановките "Приказка от цветната леха", "Косе - Босе", "Лошата принцеса", "Търси се приятел", "Под старото небесно кадифе", "Мадам Изабел и Старчето", "Събуди се, красавице, събуди се", "Спящата красавица"; Рекетьора в "Пешеходна пътека" от Недялко Славов, Събин в "Трилогия на уюта" от Камен Донев, Ник във "Фарс в спалнята" от Алан Ейкборн, реж. Илия Добрев; Микеле в"Цилиндъра" от Едуардо де Филипо, реж. Илия Добрев, Полицая в "Грешката е вярна" от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов; Приятеля в "Марихуаната на мама е най-добра"от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов; Дженкинс в "Далавера за леваци" от Майкал Куни, реж. Андрей Аврамов; Марли в"Облог с привидение"от Чарлз Дикенс, реж. Венелин Методиев; Петели в "Кучето което не можеше да лае" от Рада Москова, реж. Съни Сънински; Трубадура и др. в "Бременските музиканти", реж. Рубен Гарабедян; Бил в "Шантави пари" от Рей Куни, реж. Андрей Аврамов; Лошият полицай в "Малката кибритопродавачка" по Андерсен, реж.Венелин Методиев и др.

Автор е и на стихосбирката "Парчета любов".

Поклон пред паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Почина създателят на Шекспировия театър в Гданск Йежи Лимон

Проф.Лимон бе преподавател и преводач, специалист по шекспиров и английски ренесансов театър

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Някои от техните успехи могат да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист

Проф. Надежда Сейкова става на 90

Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог, проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър