Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов

IN MEMORIAM

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов

Днес изпратиха твореца в последния му земен път

Мирослав Стоилов (Facеbook страница)

Инфаркт погуби актьора и режисьор Мирослав Стоилов. Днес близки, колеги и приятели го изпратиха в последния му земен път в Гробищния парк Бакърена фабрика в София.

За смъртта на родения в Благоевград театрал съобщи вчера във Фейсбук неговият колега - режисьорът доц. Златко Павлов:

"Много, много скръбен ден! Тази нощ си е отишъл от този свят, покосен от инфаркт, така милият, така добрият, прекрасният човек, приятел, колега Мирослав Стоилов.

Това беше един от актьорите, които придаваха на спектаклите ми добродушността на тънкия хумор, дълбока чувствителност. Прекрасен съратник, колега в театрално-педагогическото поприще. А какви хубави стихове пишеше! Миро създаваше чудесни куклено-театрални спектакли, конструираше кукли, играеше... Защо, защо, мили Миро, ни потопи в невероятна скръб в началото на Новата година? Поклон, дълбок поклон пред делата ти, пред достойния ти житейски и творчески път!", написа Павлов в социалната мрежа.

Мирослав Стоилов завършва НАТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1996 г. със специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Атанас Илков. На следващата година специализира и Режисура за куклен театър.

От 2005 г. е преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски -Благоевград, където води упражнения по Актьорско майсторство, Театрализирани дейности и зрелища, Театрални форми и техники,Словесно изпълнителско изкуство, както и лекции и упражнения по Куклено-театрално изкуство и Въведение в куклено театралната технология. В периода 2003-2004г. Стоилов е режисьор в Куклен театър-Благоевград. През 2002г. е зам.-директор по техническата част в Държавен Пътуващ театър - София, където е и актьор от 1998г. Играл е и в Ариел театър, театър Абсурд, както и в столичната трупа "Сивина".

Помним го от и с постановките "Приказка от цветната леха", "Косе - Босе", "Лошата принцеса", "Търси се приятел", "Под старото небесно кадифе", "Мадам Изабел и Старчето", "Събуди се, красавице, събуди се", "Спящата красавица"; Рекетьора в "Пешеходна пътека" от Недялко Славов, Събин в "Трилогия на уюта" от Камен Донев, Ник във "Фарс в спалнята" от Алан Ейкборн, реж. Илия Добрев; Микеле в"Цилиндъра" от Едуардо де Филипо, реж. Илия Добрев, Полицая в "Грешката е вярна" от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов; Приятеля в "Марихуаната на мама е най-добра"от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов; Дженкинс в "Далавера за леваци" от Майкал Куни, реж. Андрей Аврамов; Марли в"Облог с привидение"от Чарлз Дикенс, реж. Венелин Методиев; Петели в "Кучето което не можеше да лае" от Рада Москова, реж. Съни Сънински; Трубадура и др. в "Бременските музиканти", реж. Рубен Гарабедян; Бил в "Шантави пари" от Рей Куни, реж. Андрей Аврамов; Лошият полицай в "Малката кибритопродавачка" по Андерсен, реж.Венелин Методиев и др.

Автор е и на стихосбирката "Парчета любов".

Поклон пред паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс