Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ето ги тримата млади кинаджии, които ще се борят за НАГРАДА ЗА КИНО 355 и 10 000 лв.

ОЧАКВАНИ ПРИЗОВЕ

Ето ги тримата млади кинаджии, които ще се борят за НАГРАДА ЗА КИНО 355 и 10 000 лв.

За пета поредна година Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква младите кино творци с нещо смело, вълнуващо и различно!

3-ма избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Оттам и заглавието на наградата - ТРИ ПЕТ ПЕТ!

Младите филмейкъри имаха пълна творческа свобода на тема, стил и жанр и само едно условие - филмите им да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ.

Още

Гари Стреч е новият член в журито на награда за кино 355 на Фондация „Стоян Камбарев“

Гари Стреч е новият член в журито на награда за кино 355 на Фондация „Стоян Камбарев“

Холивудските продуценти Фил Рот, Джефри Бийч и режисьора Дон Майкъл Пол са неизменна част от впечатляващото международно жури от първата година.

Един от най-успелите Европейски филмови продуценти Фабиан Гасмия отново е Председател на 13 членното жури, а редом до него застава холивудската звезда- актьорът, режисьор и продуцент Гари Стреч, както и британците Кърсти Бел, Бен Чарлз Едуардс и водещия кастинг директор Марк Самърс.

Продуцентите Деси Тенекеджиева, проф Станислав Семерджиев, Иван Тонев и Валерия Стойкова са българските представители, а Почетен Председател продължава да е легендарният Освалдо Де Сантис, главен консултант на Paramaunt Pictures, а преди това цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия! Звездното жури избра трима млади филмейкъри за финалисти които се отличиха с висока мотивация, оригинални идеи и силна страст за кино:

МАРТИНА ТРОАНСКА, 25 г.
Проект за филм "Голям"

Мартина Троанска (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Родена в София с фамилия Георгиева, избира за свой творчески псевдоним Троанска. Едва 15 годишна печели второ място в младежки конкурс за кино "Репортийн".

През 2020 завършва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с награда "Най-най-най" за най-добра актриса във випуска. Има номинация ИКАР 2019 в категория "Дебют". Участва в два пълнометражни филма "Рибена кост" на Драгомир Шолев и "Изкуството да падаш" на Орлин Милчев.

Мартина Троанска на сцената (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

През 2021 снима своя дебют като режисьор на късометражна адаптация на разказа на А. П. Чехов, "Анюта".

Филмът е селектиран в над 10 международни фестивала, сред които Venezia Shorts, Tokyo Shorts, Berlin Indie Shorts, Toronto Women In Film, Cine Libri, etc. В момента Мартина е студент по кинорежисура в НБУ и завършва втория си късометражен филм "Сърце на заек".

Мартина Троанска на снимачната площадка (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Намирам вдъхновение във всичко искрено и чувствително, във всеки акт на смелост и достойнство. Смисъл има във всяко нещо, стига то да е породено от вътрешна потребност."

РУМЕН РУСЕВ, 26 г.
Проект за филм - "МИМЕЗИС"

Румен Русев (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Прекарва дълги години в Англия, където развива страстта си към наратологията по време на класове по творческо писане в Ливърпул Колидж. След няколко години завършва кино, телевизия & дигитални медии в Калифорнийския Университет, Лос Анджелис.

Участва в над 50 международни кино фестивала с последните си три късометражни филма, които разглеждат няколко основни теми - любов, себеоткриване и алтернативни светове. Един от филмите му- ДЖЪМП КЪТ е избран от Националния Филмов Център да представя България на Късометражния Филмов Фестивал - ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ в Отава.

Румен Русев по време на снимки (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

В началото на 2022 създава собствено пространство в София - Студио ФЛИКЪРС, където работи по филми, музикални видеа и реклами.

Румен Русев по време на снимки (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Където изкуството среща науката, където илюзията пречупва реалността и където невъзможното става възможно - там намирам магията на киното."

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА, 25 г.
Проект за филм - "Да убиеш два пъти"

Виктория Павлова (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

Завършва "Филмова и телевизионна режисура" през 2021 година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в класа на проф. Светослав Овчаров, а в момента магистратура "Трудова и организационна психология" в Софийския университет, защото смята, че това би било полезно за работата й като кинорежисьор. За сега, Виктория има заснет само един проект, който цели да отправи апел против незаконното застрояване на село Синеморец.

Виктория Павлова на снимачната площадка (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

За да повлияе на публиката силно емоционално, тя използва похватите на игралната импресия. Като творец дълбоко я вълнуват философските теми, темите за дефиницията на добро и зло. Вдъхновена е от ренесансовите хуманистични ценности.

Виктория Павлова на снимачната площадка (Снимка: Фондация "Стоян Камбарев")

"Киното е начин да разкажеш история, но върви и с тежка отговорност. Целта ми е, чрез филмите си да задавам въпроси, защото отговорите са различни за всеки човек и вярвам, че всеки стига сам до неговата истина."

Още

Вижте номинираните млади таланти за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Вижте номинираните млади таланти за Наградата за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2023

Финалистите получават освен снимачна и аудио техника, пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 2 000 лв. Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 14-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев", която ще се състои на 24-ти април в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят новия Носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасна авторска статуетка и 10 000 лв. за подкрепа на следващия му филм, благодарение на партньорите от NOVA Film, Black Sea film, Magic Shop Rental, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio. Кино състезанието се осъществява с официалната подкрепата на Столична Община.

Още

Наградата за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква младите филм мейкъри

Наградата за кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква младите филм мейкъри

Вече са готови новите филми на носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите години: "НАСРЕД Бетона" на Йордан Михайловски, "Мечтата на Наташа" на Ваня Бойчева и "Калоян, който се самоуби" на Виктор Иванов.

Фондацията подкрепя лентите не само на победителите, но и на талантливите финалисти Евгения Танева и "Сашето и неговата камера" и Стефани Райчева с филмите й "Баба" и "Елхи на Таланта".

В момента започна работа по филма на победителя от миналата година Орлин Менкаджиев както и на финалистите Роси Траян и Антоний Христов, който получи специалната награда на Goldfinch.

Така, Фондация "Стоян Камбарев" продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в следствие на НАГРАДА ЗА КИНО 355 само за последните 4 години се появиха повече от 25 нови български филма, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които смело поемат към световните кинофестивали.

Вижте Финалистите в кратко филмче:

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев":
Website | YouTube | Instagram | Facebook

Още

Двама Президенти, Кмет, Принц, Миро, Гласът на България Петя Панева и Ники Кънчев ще са част от Церемонията на Фондация "Стоян Камбарев"

Знаменитости от културния и бизнес елит сред гостите на Церемонията на Фондация "Стоян Камбарев"

Още

Президентът Петър Стоянов връчи на Емона Георгиева Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2022

Президентът Петър Стоянов връчи на Емона Георгиева Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2022

Още

"10 секунди" - филмът финалист на Награда за Кино 355 с отличие за Най-добър дебют в Москва

"10 секунди" - филмът финалист на Награда за Кино 355 с отличие за Най-добър дебют в Москва

Още

Вижте бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година

Вижте бъдещите Фелини, Спилбърг и София Копола - финалисти на НАГРАДА ЗА КИНО 355 тази година

Коментирай 2

1/1

Още ВИДЕО

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Шоуто Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple ще разтърси българската публика в два разпродадени концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Победителят в категория "Визуално изкуство" е избран заради страстта му да пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Виж всички

Календар